John Skogman: Så klarar du finansvärldens mingel

Har du pluggat på Handels? Då måste du minst vara finanschef på ett börsnoterat bolag - annars tog du upp en plats på elitskolan utan att kapitalisera på den. Det skriver John Skogman och går igenom flera lärosäten.
John Skogman: Så klarar du finansvärldens mingel - Handelshögskolan i Stockholm.
Att ha pluggat på Handels gör dig på många sätt till en vinnare. Men det är ju inte så att det inte finns fallgropar med det, skriver Afv:s krönikör John Skogman som guidar genom finansvärldens mingel. Foto: TT/Scanpix/Afv

Säg mig, var pluggade du?

Det lackar mot jul och finansvärlden bjuder in till olika julmingel. Ni känner till konceptet – mat och dryck samt en rad gamla och nya bekantskaper. En av de förmågor man behöver bemästra under dessa tillställningar är kallpratet.

Det mesta är som sig bör oskyldiga frågor med menlösa svar, men jag har uppmärksammat en till synes intetsägande undran som kan sätta ett enormt avtryck på resten av samtalet. Frågan är ”Var har du pluggat?”.

När den frågan är ställd så finns ingen återvändo. Relationen mellan de samtalande kommer för alltid att präglas av svaret. Stolthet möter skam, framgång möter motgång och ett livsöde kan snabbt beräknas. För dig som är en mindre van minglare och kallpratare bjuder jag nu på en liten julklapp. Här kommer den förklaringsguide varje ekonom i Stockholms finansvärld bör känna till för att hantera julminglens svåraste fråga.

Handelshögskolan

Har du pluggat på Stockholm School of Economics sitter du säkert tänker de flesta. I Sverige finns ingen oenighet om vilken ekonomutbildning som är bäst. Ett exempel är när du söker jobb utomlands och anger att du kommer från Sverige. Nästa fråga är då var du har studerat, Handelshögskolan eller ”other”. Väljer du ”other” så kommer svaret på din ansökan att vara, ”stort tack för din ansökan, kontakta inte oss, vi kontaktar dig”. Men det kommer de självklart aldrig att göra.

Så att ha pluggat på Handels gör dig på många sätt till en vinnare. Men, det är ju inte så att det inte finns fallgropar med det. Har du pluggat på Handels så måste du också se till att ha ett riktigt bra jobb. Annars uppfattas du ha slängt bort din karriär och beundran byts fort till förakt. Skadeglädjen lyser hos motparten när den tidigare handelsstudenten visar sig vara controller på Skanska.

Nej, för att behålla aktningen behöver du minst vara finanschef på ett börsnoterat företag. Annars tog du upp en plats på Handels utan att kapitalisera på den. Det blir lite som när ett ungdomsproffs i fotboll sedan spelar i Superettan. Eller som att förlora potten i poker med ett par i ess på hand.

Uppsala eller Lunds universitet

Det här är det enkla svaret som du alltid kommer undan med. Studentlivet blir en giltig förklaringsmodell för ungdomens universitetsval. ”Det var den bästa tiden i mitt liv”, är den förväntade fortsättningen. Så se till att du inte bryter den berättartraditionen. Det gör att livsnjutaren som valt studentlivet inte heller behöver hävda sig mot eliten från Handels. Märkligt är dock att det romantiska skimret till trots så är det ingen som någonsin väljer att stanna kvar i dessa städer. Snarare biter ett driv tag i dig redan under de sista åren av studierna att ta dig därifrån så snabbt det bara går. Så för att citera Ricky Gervais, ”Been there, done that and bought the t-shirt”.

Linköpings universitet

Här möter kallprataren på en utmaning. Linköpingsstudenterna vill så hemskt gärna vara något de inte är. Det finns inte en endaste individ som har haft Linköpings universitets ekonomutbildning som sitt förstahandsval. Nej, snarare har de sett reservplatserna på de finare universiteten fyllas upp utan att något okänt nummer dykt upp på deras telefondisplay.

Till slut får de istället se sanningen i vitögat och inse att de är dömda till att resten av livet behöva kommentera Tekniska Verken vid E4an. Och det är väl lite det som är hela grejen med Linköping. Ett fint namn på en sopstation.

Mittuniversitetet, Linnéuniversitet och Södertörns Högskola

Sedan Sverige senaste tiden tappat respekten för högre utbildning har det poppat upp universitet i snabbare takt än gymnasiefriskolor. Med följden att någon måste gå på dem också. Alla vet att det är svårare att komma in på Komvux än på Södertörns Högskola, för till Komvux behöver du i alla fall någon slags behörighet.

Det positiva är att när du har pluggat på någon av de här universiteten så är förväntningarna nere på noll. Du har alla möjligheter att bli finansmarknadens maskrosbarn.

Förhoppningarna är lika låga som på Sveriges OS-trupp. Ett jobb på backoffice på Handelsbanken är en personlig seger. Mäklarassistent på Nordnet en dröm. Skulle du landa ett jobb som innehåller ordet ”chef” så kan du räkna med att bli en lokal legend som frekvent bjuds in som förstetalare på olika evenemang.

LHS

Förr eller senare kommer det att dyka upp någon lustigkurre som svarar att de gått LHS. Livets Hårda Skola. Oftast är det en gubbe som definitivt haft det för lätt, är mer än lagom självgod och absolut inte har gått i någon hård skola. Så ett litet tips, skippa det här svaret. Ingen tycker du är finurlig, ingen blir imponerad och definitivt ingen vill vara dig.

Frågan är ens om någon vill prata med dig.

Den allra viktigaste förmågan för att hantera kallpratet är dock att låtsas vara ödmjuk oavsett vad samtalspartnern svarar. Grova lögner är inget man behöver akta sig för. ”Jaha, folkhögskolan i Malung, den är riktigt bra har jag hört. Har själv alltid velat gå på folkhögskola”. Likaså har man inget för att låta sitt avund skina igenom när man hamnar i underläge.

”Men jag har hört att många varit missnöjda med Handels?” är ett lika pinsamt uttalande som när tjejer säger ”men jag tycker ändå inte hon är så snygg” om klassens snyggaste tjej. Kom ihåg att med respekt kommer man långt, även om den är totalt spelad.

Och om någon nu skulle undra så gick jag själv i Uppsala, vilket var den bästa tiden i mitt liv…

John Skogman, daytrader som tidigare jobbat på Remium, Kaupthing och gjort en FN-sväng i Kosovo. Idag är han mest känd för att han driver Börspodden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor