John Skogman: Jag förväntas vara stolt – men i Sverige är ingen riktigt fri

Sverige är ett land där minsta detalj styrs från toppen - ett land där friheten ses som något som ska begränsas, skriver John Skogman i en krönika.
John Skogman: Jag förväntas vara stolt – men i Sverige är ingen riktigt fri - skogman systembolaget putin tv4
Foto: TT och pressbild

Putins intrång på demokrati, frihet och mänskliga rättigheter lämnar ingen oberörd. Ryssland har visat sig långt farligare än våra politiker trodde. Hur Sverige ska göra med NATO-medlemskap är därför den stora frågan just nu. Men det är inte Sveriges eventuella medlemskap i NATO som upptar mina tankar. Nej, det jag funderar på är om vi i Sverige överhuvudtaget skulle märka av om Ryssland annekterade oss. Jag vet att tanken kan låta ytterst provocerande, men låt mig utveckla innan du blir kränkt. Jag förstår att jag förväntas känna stolthet över att bo i detta demokratiska och fria land, men det är något som skaver.

Under påskveckan drabbades jag av den irritation som alltid blir extra stark vid högtiderna. Den att svenska folket utan minsta klagomål accepterar att det inte går att köpa öl eller vin från fredag till tisdag (visserligen med några timmars lucka under lördagen). Svenska staten har bestämt att vårt kära systembolag ska vara stängt då. I nästan alla andra fria länder hade det varit ett hån mot friheten.

I Tyskland kan man köpa öl, vin och sprit på bensinmackar öppna dygnet runt. Och vet ni vad? Det landet fungerar också. Det är lätt att tänka att detta beror på vår långa tradition av socialdemokratiskt ledda regeringar, men denna fråga är så djupt rotad i den svenska själen att även under en åttaårig period med moderat styre så diskuterades inte ens några förändringar. Sveriges samlade styre anser att svenskarna, som i princip enda folk i världen, inte kan hantera alkohol. Det är till och med troligt att om Putin annekterar Sverige så skulle vår frihet öka på det här området. För det är svårt att tänka sig att han också anser att påsken enbart ska firas med ett väldigt välplanerat intag av vodka och annan alkoholhaltig dryck.

Orimligt att ingen gör motstånd

A och O i ett fritt land är fria medier. Hur ser det ut för Sverige på detta område? Statliga SVT och Sveriges Radio är överlägset störst på nyheter. Tur då att den aktör som är näst störst, TV4, inte är statligt ägd. Eller? TV4 ägs faktiskt av staten via Telia. Så hur stor skillnad skulle vi uppleva om medierna blev kontrollerade vid en rysk annektering? Möjligen skulle de nyheter som sprids från våra ”fria kanaler” genom kvalitetsprogram som Rix Morgon Zoo med Laila Bagge inte längre nå oss. Men vet ni, jag tror vi kan leva med det.

Att vi bara accepterar ett orimligt högt skattetryck i utbyte mot att staten betalar ut nyckfullt beslutade bidrag, såsom elstöd eller bilstöd, känns som att slå in öppna dörrar. Däremot tänker man att de pengar som finns kvar efter att det mesta försvunnit till skatt får vi ändå själva bestämma över. Nja, tyvärr. Staten vet bäst. Under pandemin beslutades därför att man högst får sätta in 5 000 kr hos spelbolagen. Det är inte beloppets storlek i sig som är problemet, utan snarare orimligheten i att ingen gjorde minsta tillstymmelse till motstånd när ännu en frihet togs ifrån oss.

Ingen laktosfri mjölk – då strejkar militärerna

Vår valuta är inte heller något värt att sörja. Inte för att jag önskar få betala i rubel istället, men hur stor skulle skillnaden egentligen vara? Varje gång man är utomlands slås man av hur dyrt allting är, trots att vi fortfarande är helt övertygade om hur rika vi svenskar är. Våra grannländer utnyttjar oss genom shoppingresor till Sverige för det är så billigt. Och efter att ha skrattat åt vad en pizza kostar i Norge eller hur dyr den danska colan var, lägger sig tystnaden när man inser vem den riktiga förloraren är.

Så även om en annektering sannolikt skulle kosta oss mindre i frihet än vad man först tror, är det som gör mig mest ledsen är att ingen skulle kämpa för Sverige. Det svenska försvaret är helt nedrustat och disciplinen hos militären så låg att det räcker med att det saknas laktosfri mjölk till kaffet så går soldaterna ut i strejk.

Alexander Skarsgård, som genom att göra serier såsom den fantastiska Generation Kill ändå låtit påskina en stridsvilja för det goda, berättade nyligen att han verkligen inte skulle kunna tänka sig att dö i strid för sitt land. Calle Schulman kom med ett liknande uttalande, men där tror jag det får anses vara till Sveriges fördel att slippa honom. Liberalernas före detta partiledare visade också på bristande lojalitet och hade planer på en snabb flykt till Norge om något skulle hända. Därutöver har vi gängen i de svenska förorterna som aktivt jobbar på att rusta ner Sverige, åtminstone den mesiga polismakten. Skillnaden i inställningen jämfört med de ukrainare som gör sitt yttersta för att bekämpa Ryssland är påtaglig. Deras land och deras frihet betyder allt för dem.

Ingen är fri – ingen är modig

Mina tankar försöker få grepp om varför det blivit så här. Ett land där minsta detalj styrs från toppen, där friheten ses som något som ska begränsas, som ingen vill försvara och där alla är missnöjda. Tyvärr hänger det nog ihop. Amerikaner proklamerar stolt att de är ”the land of the free, the home of the brave”. I Sverige är ingen riktigt fri och därför absolut ingen modig.

John Skogman, daytrader som tidigare jobbat på Remium, Kaupthing och gjort en FN-sväng i Kosovo. Idag är han mest känd för att han driver Börspodden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från Santander