Ivar Arpi: Jag tror jag har svaret – så här blir du rik på krypto och aktier

Direkt när jag klev in på börsen började allt att falla. Jag är övertygad om att min entré var toppsignalen som ringde ut som Hesa Fredrik över världen, skriver Ivar Arpi i sin debutkrönika för Affärsvärlden.
Direkt när jag klev in på börsen började allt att falla. Det var min entré var toppsignalen som ringde ut som Hesa Fredrik över världen, skriver Ivar Arpi.
Den som hade det goda förståndet att gå in på börsen i tid, och stannade kvar under coronakraschen, har haft sötebrödsdagar, skriver Ivar Arpi.

”Du borde verkligen investera i aktier och krypto.” Ord jag aldrig trodde att jag skulle höra mig själv säga, men det är sådär jag pratat sedan början av november. Och tro mig, när man hör mig säga de orden, då vet man att det är dags att sticka från börsen. Rädde sig den som kan!

Jag är bättre på att göra av med andras pengar än att tjäna mina egna, har jag ofta sagt halvt på allvar. Det mesta av mitt yrkesliv, efter utbildningen, har ju trots allt varit i en sektor som förlitar sig på skattebidrag, alltså tidningsvärlden. Jag spelar inte på lotto. Att få upp pulsen över så dåliga odds är barnsligt, har jag intalat mig själv. En vuxen man förlitar sig på kompetens. Jag spelar schack. Inte för att jag är så bra, men jag är i alla fall inte så bra av egen maskin. Men hur ska en sån som jag bli rik då?

– Ivar, du borde också investera i krypto.

“BORDE GÅ IN PÅ AKTIEMARKNADEN”

Första gången Niklas sade det till mig var 2017. Jag förstod inte vad det handlade om och tyckte att det verkade skumt. Det lät som något som man behövde vara programmerare eller något annat slags techperson för att hålla på med. Dessutom var det dyrt. När han frågade mig kostade en bitcoin 60 000 kronor. Såna pengar hade inte jag liggande.

– Ivar, du borde gå in på aktiemarknaden. Men välj indexfonder.

Örjan och jag tog en öl när han började prata aktier och fonder. Det var inget av våra vanliga samtalsämnen. Det var tre år sedan. Men jag hade just köpt en ny lägenhet så det var inte riktigt läge.

Spola fram till november i år. Plötsligt kostar en bitcoin 591 000 kronor. Det är nästan 1000 % ökning. Andra kryptovalutor har haft en liknande utveckling, i vissa fall på många tusen %. Aktiemarknaden har också haft några imponerande år. ”36 000 nya miljonärer på Avanza – här är deras favoritaktier”, skrev Affärsvärlden för någon månad sedan (19/11). Och i Expressen kunde man i slutet av september läsa att Sverige förra året hade rekordmånga dollarmiljonärer: ”153 000 stycken – en ökning med 7,7 procent från 142 000 året före, enligt World Wealth Report.” Vilket i sig var en ökning med 10 procent från 2018 till 2019.

VÄNNERNA HAR BLIVIT MILJONÄRER

Coronakrashen i mars 2020 blev en tillväxtraket när ekonomierna stimulerades av centralbankerna. Alla som äger tillgångar som bostadsrätter eller aktier har dragit mest nytta av det. Den som hade det goda förståndet att gå in på börsen i tid, och stannade kvar under coronakraschen, har haft sötebrödsdagar.

Plötsligt hade mina två vänner blivit miljonärer. Niklas började med ett förskottsarv på 400 000 för fyra år sedan och har nu fem och en halv miljon. Hade jag lyssnat på honom 2017 när han började hade jag också varit om inte rik så åtminstone rikare. Örjan har på ungefär samma tid fått ihop två miljoner.

Okej, jag gör det. Jag ska in i krypto. Jag ska köpa aktier. Jag ska också bli rik.

–Det är inte så svårt, sade Niklas. Välj framtidsaktier som ger exponentiell tillväxt. Jag har valt sånt som jag gillar och har med dataspel att göra.

Han hade valt exempelvis AMD och Nvidia, som är ledande vad gäller halvledare och grafikkort. Något som har gett honom en ökning på över 1000% under perioden. Örjan hade också träffat rätt, men på ett helt annat sätt. Han rekommenderade indexfonder, och citerade John Bogle som startade världens allra första indexfond 1975: ”Försök inte hitta nålen i höstacken, köp en del av höstacken.”

Nej nej, inte alls, sa en tredje vän som fått ihop 10 miljoner på fyra år. Det du behöver är att välja rätt tillväxtraketer bara. En del krypto också.

Det lät ju bra. Men så mindes jag vad jag läst av Daniel Kahneman på området och började kolla upp hur få som faktiskt slår index. Ytterst få, sade en närmast enig forskarkår. Över tid vinner index, och det lilla fåtal som ändå slår index i decennier har varit svåra att härma. Precis som att långa människor får långa barn, men sällan lika långa, så finns en återgång till medelvärdet på börsen. Slump alltså. Därför ska man välja en billig, passivt förvaltad indexfond i stället för en aktivt förvaltad fond, och i stället för att själv försöka gissa på en vinnare. Över tid leder ränta på ränta-effekten att man får ihop ganska mycket. Och ju tidigare man börjar med sparandet, desto bättre. Tråkigt, men övertygande. Jag konfronterade Niklas med detta:

–Men om du har rätt, varför är jag miljonär nu och inte du?

RINGDE UT HESA FREDRIK

Vad hjälper vetenskaplighet mot framgång? Det fanns inga motargument, kände jag. Let’s do this!

Direkt när jag klev in på börsen började allt att falla. Eller först fick jag ihop 200 kronor. Jag är övertygad om att min entré var toppsignalen som ringde ut som Hesa Fredrik över världen. En ny virusvariant, skenande inflation och minskande stimulanser (vad det verkar), kan också ha spelat in förstås.

Och eftersom jag bara är ett par veckor in i mitt liv som Gordon Gekko blev jag orolig och hörde av mig till Niklas. Är det normalt att bitcoin tappar en fjärdedel av sitt värde på ett dygn? Det var den 3 december och Omikron hade just börjat spridas rejält. ”Är detta normalt?”, skrev jag i ett sms.

– NGMI.

Jag fick googla vad det betyder. Not Gonna Make It. Slang inom kryptovärlden för ömfotingar som inte klarar av svängningarna. Det man ska göra är HODL. Hold On for Dear Life. WAGMI, svarade jag en kvart senare. We Are Gonna Make It.

FOMO – Fear of missing out – har gjort att även såna som jag, utan tidigare intresse eller någon som helst kompetens på området, får för mig att jag också ska göra succé. Alla andra gör ju det! Men det är få som spelat bort alla sina besparingar som skryter om det. Överlevnadsbias, kan man kalla det. Man fokuserar på de få vinnarna, och ignorerar den stora merparten som det inte gått lika bra för. Och småspararna som lyckas kommer rationalisera fram en berättelse som framställer dem själva som skickliga snarare än tursamma.

HAVE FUN STAYING POOR

Mina vänner har i absoluta tal förlorat mycket mer än jag de senaste veckorna. Men är det jobbigare att förlora 20 procent när man har några miljoner, eller när man precis vågat börja hoppas på att man ska få äta en gratislunch? Jag har egentligen mest fått bekräftat vad jag egentligen visste redan: jag är en late adopter. När tåget har gått hjälper det inte att hoppa ned på rälsen och försöka springa ifatt. Metaforen funkar inte helt, för snart blir man överkörd av nästa tåg.

Men kanske går botten ur marknaden helt. Då spelar det ingen roll om ens fond är aktiv eller passiv. Vem vet, inte jag i alla fall. Men avslutningsvis måste jag leva upp till det rubriken utlovade. Hur blir man rik på krypto och aktier? Jag tror att jag har svaret. Ha tur. Kom inte försent till kalaset. Ha inte otur. Välj indexfonder. ha tålamod. Ränta på ränta. Lyssna på din snälla vän, inte din elaka. Inte som jag.

Tillbaka till indexfonderna för Ivar, skriver jag till Niklas. HFSP, blir svaret. Googlar även det. Have Fun Staying Poor.

Ivar Arpi är fristående journalist och debattör som publicerar via Ivararpi.substack.com 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla krönikor

Annons från Archelon