IPO-vågor bara för de vågade

Vi lever fortfarande i det läskiga eftersvallet från den galna IPO-vågen 2021. När Afv nu går igenom det årets 145 noteringar så är det i många fall bara vrakspillror kvar. Tokiga beslut 2021 förklarar även vad vi nu 2024 ser på IPO-fronten. Det finns också tydliga kopplingar mellan tidigare feltänkta noteringar och många uppköpsbud.
IPO-vågor bara för de vågade - Ledare_kollage_nr14-15

Affärsvärldens IPO-guide har som mål att granska alla börsnoteringar. Det brukar bli i princip alla svenska noteringar och även några nordiska brukar slinka med. 2023 granskade vi fyra noteringar. Svenska Rusta (+91%), Sibek (+43%) och RanLos (-72%) samt norska Norconsult (+42%). Tre av fyra blev alltså riktigt bra.

KVANTITET VS KVALITET

Det omvända förhållandet mellan kvantitet och kvalitet såg vi 2021. Det året granskade IPO-guiden 145 börsnoteringar. Utfallet presenteras mer i detalj nedan men sammanfattningsvis är det gräsliga siffror.

Samma mönster ser vi även historiskt och utomlands. Stora noteringsvågor verkar hänga ihop med höga värderingar, låg bolagskvalitet och givetvis investerare som sväljer allt detta med hull och hår.

Vi kan nog anta att det inte i någon konjunktur saknas ett utbud av moraliskt flexibla lycksökare som gärna vill sälja skräp till överpriser. Noteringsvågor skapas i så fall inte av utbudet utan av efterfrågesidan.

Men det är inte heller så enkelt att man bara kan skylla på samvetslösa bolagssäljare och dumma investerare. Det är också en stegvis växelverkan där riskkapitalister, styrelser och investmentbanker trissar upp förväntningarna. Min bild är att det ofta handlar mer om önsketänkande än medvetet lurendrejeri.

IPO 2021 – SÅ GICK DET SEN

Fast för investerarna kan det nog gå på ett ut. Misstänkt bedrägliga noteringar (ingen nämnd ingen glömd) tenderar att vara rätt små medan önsketänkarbolag som Storskogen (vars börsvärde var över 100 miljarder på toppen för att nu vara runt 9 miljarder) kan sluta med klart större förluster för investerarna.

Här intill finns en massiv tabell över alla börsnoteringar som Afv granskade 2021 och hur de utvecklats sedan dess. Några saker tål att lyftas fram särskilt.

  • Två bolag, Occlutech och Rocker avbröt noteringen innan första handelsdagen. Rockers ägare gav i dagarna upp helt. Efter förluster på över 700 Mkr dumpades firman till nya ägare för en symbolisk slant.
  • Två bolag, Nilar och Aventura, har gått i konkurs. Särskilt Nilar är en skamfläck för rådgivaren Carnegie.
  • Två bolag, Bricknode och Linkfire, har avnoterats och kan nog skrivas av som totala förluster de också.
  • Elva bolag är uppköpta eller är just nu föremål för uppköpsbud. Av dessa är det bara Pagero (+108%) och Momentum Software (+77%) som är klara framgångssagor. Budet på SignUp Software (+30%) var också OK räknat från teckningskurs men budet var ändå lägre än efter första handelsdagens kursuppgång på +35%. Övriga åtta uppköpsbud gav en avkastning från dålig (Cary, 0%) till katastrofal (t.ex. Lipum, -79%).
  • Resterande 128 bolag är fortsatt noterade. Här finns det några framgångssagor. Exempelvis programvarubolaget Checkin (+130%) som Afv analyserade i tisdags. I kronor är det Hemnet (+218%) som givit flest miljarder åt aktieägarna. Bästa avkastningen är Intellegos +309% men här var IPO-erbjudandet endast 15 Mkr.

Nog om framgångsbolagen. Den större bilden är nämligen en helt annan.

FIASKOT FRÅN 2021 I SIFFROR

Oavsett hur man skär limpan så visar den sig vara möglig.

  • Alla noteringar 2021 tog totalt in 116 miljarder kronor från investerarna. Grovt räknat är 34 miljarder av dessa pengar nu borta. En avkastning på -29%. Men det överskattar utfallet eftersom de investerare som tecknat för lika stor andel i alla noteringar inte har fått proportionellt samma tilldelning i de bra som i de dåliga noteringarna. Trenden är ju tydlig att man får nästan noll i tilldelning i heta noteringar som Idun Industrier eller Checkin men däremot stor tilldelning i noteringar som sedan går åt skogen. På så vis verkar marknaden ganska smart…
  • Ett annat sätt är att se till medianen av alla noteringar. Då är avkastningen -68%. Nästan ofattbart dåligt. Nästan en tredjedel har förlorat runt 90% av värdet.
  • Inte ens var sjätte bolag (22 bolag av 145) har givit en positiv avkastning större än de +9% man fått från OMXSGI sedan 2021 (medelvärde).

FÖRSTA DAGENS LOCKELSE

Hur är det möjligt att börsnoteringar har en sådan lockelse trots ovanstående urusla utfall? För lockelsen finns helt klart kvar. Den kraftigt övertecknade noteringen av Karnell härom veckan talar sitt tydliga språk.

Jag tror en viktig förklaring är att den förväntade kursuppgången första handelsdagen har en otrolig tjusning för många människor. Det är som ett kinderägg. Man köper något som innehåller ett löfte om något sött och en överraskning.

Snittet för 2021 var att IPO-aktier gick +12% första handelsdagen. Och inte sällan 20, 30, 40, 50 eller ibland +100%. Att tjäna så grova pengar på en enda dag gör att många dels kopplar bort sitt kritiska tänkande och dels fokuserar alltför mycket kring det kortsiktiga.

Paradoxalt nog så innebär ovanstående utfall, +12% första dagen, -68% på tre års sikt, att den rationella slutsatsen är att bete sig precis så kortsiktigt som jag nyss raljerade om. Teckna-och-sälj verkar bevisligen oftast vara den bästa strategin.

2021 SPÖKAR VIDARE

Förutom serieförvärvaren Karnells lyckade notering i Sverige så ser vi vissa mönster i de mest omtalade noteringarna och IPO-kandidaterna för 2024.

Northvolt. Det är inte bekräftat att det blir en notering 2024, men Afv har kunnat visa att den lätt groteska kapitalstrukturen som till stora delar sattes runt 2021 driver bolaget mot en notering i närtid. Detta trots att affärsmodellen helt uppenbart är allt annat än bevisad.

Klarna. Inte heller här är det säkert att det blir en notering 2024, men även här är det beslut 2021 som driver på. Fram till 2020 var Klarna ett bolag som växte snabbt med en vinstmarginal på cirka -13%. Men 2021 så höjde Klarna insatserna. Tillväxten var ungefär densamma men förlusterna mångdubblades till -51% vinstmarginal 2021 och -61% vinstmarginal 2022. Värderingen var så klart rekordhög 2021 men sprack sedan helt när Klarna därefter tvingades göra en räddningsemission till en bråkdel av värdet.

Reddit / Telegram / Trump Media. Den repressiva pandemipolitiken i flertalet länder ledde 2021 till en våg av yttrandefrihetsbegränsningar från etablerade sociala medier som Facebook och Twitter. Detta gynnade i sin tur alternativa sociala medier som Reddit, Telegram och Donald Trump-skapelsen Truth Social. Reddit gjorde en succé-IPO i mars med en uppgång på +120% på några veckor. Samma månad noterades Trump Media via en SPAC-affär. Här är värderingen lika absurd som huvudägaren. Eller vad sägs om en årsomsättning på 4 MUSD mot ett börsvärde på 6,6 miljarder USD? Många vill så klart blanka eländet och enligt CNBC så kostar det nu cirka 600% på årsbasis att låna aktier i Trump Media. Kanske en bra intäktskälla för Donald Trump som ju behöver pengar för att betala borgen?

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla krönikor

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold