Inget bud och nu bjuder Aktiemarknadsnämnden på kurspress

Maktkampen i Scribona har bjudit på en rad anmärkningsvärda vändningar den senaste månaderna. Aktiemarknadsnämnden har ett stort ansvar för hur småaktieägarna behandlas.

UPPDATERAD. Ingen av kombatanterna i Scribrona har kommit särskilt väl ut av maktstriden. David Marcus har skällt högt länge men hade inte muskler nog att stoppa utmanaren Johan Claesson vid veckans stämma. Denne har samtidigt skjutit sig själv i sank förtroendemässigt.

Underligt nog syns Finansinspektionen och Aktiemarknadsnämnden stå vid sidlinjen och applådera – på småägarnas beskostnad.

I centrum står budlöftet från slutet på juli då Johan Claessons CA Fastigheter passerade budpliktsgränsen 30 procent. 6 kronor per aktie skulle samtliga aktieägare erbjudas.

– I och med detta passerar vi 30 procent, och vi kommer att lägga ett bud på samma nivå som det högsta vi betalat för aktien. Jag har läst på och det är så jag tolkar börsens regler, sa Johan Claesson till Nyhetsbyrån Direkt.

Den aktieägare som räknat med ett bud kan nu känna sig snuvad. Det visade sig nämligen att Johan Claesson med rådgivare inte hade gjort hemläxan.

Skattekonsekvenserna av ett budövertagande i år visade sig vara kraftigt negativa för Scribona och plötsligt var ett bud inte längre lika intressant.

Claesson med partners vände sig till Aktiemarknadsnämnden, som har Finansinspektionens uppdrag att avgöra frågor om undantag från budplikten. Planen var att få dispens från reglerna, genom att skjuta fram accepttiden till efter årsskiftet. Aktiemarknadsnämnden kom fram till att dylika krav inte var förenliga med reglerna på aktiemarknaden.

Gott så, men nämnden öppnade snabbt en reträttväg för Claesson. Enligt ett snabbehandlat ärende som offentliggjordes i veckan behöver CA Fastigheter inte genomföra budet om de minskar innehavet under 30-procentsnivån före 17 september.

Aktiemarknadsnämndens beslut kan bara tolkas som att Scribonas storägare särbehandlas på bekostnad av övriga aktieägare.

Om David Marcus kritik mot budet är riktig återstår att se. Redan nu kan man dock slå fast att budnivån 6 kronor ligger över priset på börsen just nu. På fredagseftermiddagen hade aktien fallit till 5,60 kronor.

Dessutom kan Aktiemarknadsnämndens beslut sätta ytterligare press på aktien under den kommande månaden. Säljer CA Fastigheter ut sina aktier över börsen behövs det många sugna köpare för att hålla uppe kursen. Det är knappast troligt i det osäkra läge som bolaget befinner sig i just nu.

Den aktieägare som känner sig snuvad på konfekten kan knappast räkna med kompensation från Aktiemarknadsnämnden eller Finansinspektionen.

Fotnot: Ett faktafel har korrigerats efter artikelns publicering. Finansinspektionen har inte behandlat ansökan om undantag från budplikt. Denna har enbart hanterats av Aktiemarknadsnämnden som handlägger denna typ av frågor på uppdrag av Finansinspektionen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.