Ihåligt när EQT skryter om innovation och framtidssäkring

Transparens, innovation, hållbarhet och future-proofing är några av de vackra ord som EQT gärna strösslar med. Högen av strössel ger dock mest en sockerchock utan näringsinnehåll. Det vore bättre om investerarna fick mer kött på benen om miljarderna i carried interest till nyckelpersonerna eller hur mycket pengar EQT tar emot från Beijing och liknande regimer. Fast det är kanske inte information som underlättar för aktien att försvara dagens premievärdering.
Ihåligt när EQT skryter om innovation och framtidssäkring - Ledare_kollage_nr10

Rättelse: I ursprungsversionen angavs felaktigt att det fanns skillnader mellan engelskspråkig och svenskspråkig version av EQT:s årsredovisning. Afv har rättat misstaget i denna version.

Ett av EQT:s fem värdeord är “transparens” och den 6 mars håller bolaget kapitalmarknadsdag i Stockholm. Med ett börsvärde på 337 miljarder kronor och hela 1800 anställda så borde det finnas resurser för att bjuda på mycket intressant ny information.

INNOVATIV SKÅPMAT

VD Christian Sinding beskriver “vår passion för innovation” som en viktig förklaring till EQT:s framgångar.

“Det var återigen sant under 2023”, skriver han i sitt VD-ord och anger två EQT-nyheter som bevis för passionen för innovation.

  1. Lanseringen av två fond-i-fonder, EQT Nexus och EQTRT. Målgruppen är förmögna privatpersoner som via dessa fond-i-fonder får möjlighet att investera i EQT-fonder som annars mest är tillgängliga för stora institutioner.
  2. Planer på att lansera fonden EQT Healthcare Growth. “A buyout strategy focused on scaling innovative, fast-growing healthcare companies to help deliver positive outcomes across the value chain.”

Är det innovativt med fond-i-fonder? Är det något nytt med att investera i healthcare? Det mest innovativa här verkar vara EQT:s generösa definition av ordet innovation.

KREATIV REDOVISNING

Då är det lättare att tro att EQT är kreativa när det kommer till den egna redovisningen. EQT lyfter genomgående fram “adjusted Ebitda” som det relevanta resultatmåttet. För helåret 2023 blev den justerade Ebitda-siffran 1,23 miljarder euro eller 1,02 miljarder euro efter skatt, motsvarande ett P/E-tal på 33x. Men tittar vi på IFRS-redovisningen så blev vinsten efter skatt blygsamma 0,13 miljarder euro, motsvarande P/E 225x.

Det är förvisso djupt orättvist av mig att lyfta fram IFRS som något slags rättesnöre. IFRS rymmer en hel del galenskaper. Belackarna brukar säga att IFRS är framtaget av redovisningstalibaner som inte bryr sig om alla de vansinniga konsekvenser som följer när deras religions heliga skrifter ska bokstavstolkas.

Med det sagt så gör ändå den stora diskrepensen mellan IFRS och EQT:s justerade siffror att man känner visst obehag. Det är EQT:s stora förvärv som spökar. EQT hävdar att IFRS tvingar dem att redovisa enorma kostnader över resultaträkningen 2023 som egentligen bara har med gamla förvärv från tidigare år att göra. Det handlar om två saker.

  • Förvärvsrelaterade avskrivningar. Nästan alla bolag som förvärvar lyckas med hjälp av IFRS trolla bort nästan alla avskrivningar. Effekten av IFRS förvärvsredovisning är i de flesta fall att framtida redovisning skönmålas snarare än motsatsen. Men för EQT är det alltså tvärtom. Lite överraskande.
  • Förvärvsrelaterade personalkostnader. Bland bolag i gemen är det väldigt ovanligt att förvärvsrelaterade personalkostnader i åratal tynger vinsten. Men i EQT försvinner ungefär halva vinsten på detta sätt. Denna skribent begriper inte riktigt EQT:s förklaringar. Man får bara lita på att EQT gör rätt inne i sin svarta låda.

Visserligen brukar man säga att skomakarens barn går i trasiga skor men är det inte lite konstigt att förvärvsfantomerna på EQT själva dras med en så knepig förvärvsredovisning?

KINABLIND FRAMTIDSSÄKRING

EQT beskriver sig som en syftesdriven organisation vars mål är “future-proofing” av bolag. Denna framtidssäkring ska leda till positiv “impact”. Det vilar en rätt tung doft av ESG över dessa formuleringar. Man bör dock fundera över hur ESG-vänligt och future-proof det är om Kina-regimen blir en av de större kunderna.

Vi vet inte om det är så men enligt Financial Times hör EQT till en av de riskkapitaljättar som tar emot pengar av Kina. Och det är en starkt växande miljardflod vi pratar om. Nationalekonomen Brad Setser är en tungviktare inom amerikansk makroekonomi och utrikespolitik. Enligt Brad Setser sitter Folkrepubliken Kina på totalt 6 000 miljarder dollar i utländska investeringar. Men hälften av detta, 3 000 miljarder dollar är dolda tillgångar där riskkapitalfonder av allt att döma är en stor del. Risken är att Kina via sina hundratals miljarder dollar köper sig lojala tillskyndare hos diverse PE-aktörer i väst.

EQT har inte dementerat uppgifterna i FT och vill heller inte kommentera saken för Afv. Det tolkar vi som att sannolikheten är hög att EQT på senare år fått ett växande inflöde av kapital från Kina.

TRANSAKTIONER MED NÄRSTÅENDE

Hela premissen för riskkapitalbolag är att partners och nyckelpersoner ska få stor del av “carried interest” från avkastningen. (Det är en ideologisk-filosofisk fråga om partners miljardinkomster ska ses som lön eller kapitalinkomst men man kan helt klart känna stor sympati med svenska riskkapitalisters frustration över Skatteverkets godtycke i denna fråga.)

Det handlar hur som helst om att börsbolaget EQT:s nyckelpersoner har privata andelar av vinsterna från börsbolagets fondprodukter. Gott så, man ska absolut inte äga aktier i EQT om man inte tror det blir någon carried interest under kommande år. Det här är dock ett paradexempel på transaktioner med närstående. Men under rubriken “Närstående” i EQT:s senaste årsredovisning läser man:

“Inga väsentliga närståendetransaktioner har inträffat under perioden.”

Är det verkligen möjligt att EQT inte definierar miljardbetalningar från börsbolagets fonder till nyckelpersonerna som väsentliga transaktioner med närstående? På en annan plats i årsredovisningen finns visserligen en hänvisning till en annan redovisningsnot där EQT på undanskymd plats skriver:

“Vissa ledamöter i EQT AB:s styrelse och ledande befattningshavare i EQT AB-koncernen, inklusive VD för EQT AB, har investerat i olika carried interest och employee co-investment schemes hänförliga till EQT:s fonder.”

Att det summerar till miljardintäkter för de ledande befattningshavare tydliggörs inte och någon redovisning av exakta belopp och dess fördelning finns så klart inte. Den här klena informationen är nog branschmässig men det är knappast en jättebra ursäkt. Sunt-förnuft-perspektivet säger ju att det är en uppenbar närståendetransaktion om börsbolagets anställda blir miljardärer “vid sidan om” tack vare gräddfil till börsbolagets produkter.

EQT-TOPPARNA KAN SIN SAK

Vid den senaste Afv-analysen av EQT i höstas blev slutsatsen neutral. Sedan dess är aktien upp runt 50% samtidigt som EQT-partners har sålt aktier för många miljarder. Underskatta inte intelligensen hos personer som utan att ta stora personliga risker lyckats bli miljardärer.  EQT värderas nu klart högre än flertalet konkurrenter. Det känns som en bra tidpunkt för att svänga över till ett säljråd.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser