Krönika Bolagsstyrning
Hur ska de oskyldiga straffas?
Det sista är något av en ordvits eftersom ”lynchning” på börsen vanligtvis syftar på superinvesteraren Peter Lynchs metod att välja aktier baserat på egna observationer ute i verkligheten. Lynch uppmanar investerare att ha stor tilltro till det egna förnuftet. Man ska inte lyssna så mycket på auktoriteter eller dras med i flockbeteende. Den sortens lynchningar står Affärsvärlden helhjärtat bakom.
Svaret på frågan i rubriken är givet. Det finns inget bra i att oskyldiga straffas. Däremot är det ofta helt rimligt att den som beter sig korkat får ta konsekvenserna. Gränsdragningen är svår och man måste inse att juridiken inte ger svaren. Juridiskt är alla oskyldiga tills domstolen säger något annat. Men i vardagslivet har vi i ett fritt samhälle rätten till vår egen åsikt och en långtgående rätt att också agera därefter. Medvetna konsumenter väljer bort leverantörer vars etik man ogillar. På samma sätt bör kloka sparare väga in nyckelpersoners handel och vandel vid aktieköp. Det är ett slags ”Peter-Lynchning” av affärsetiken som är relevant för ett investeringsbeslut. Nedan följer Affärsvärldens korta åsikt om hur aktuella rättsprocesser bör påverka synen på fyra berörda börsbolag.
Hexagon
Vd Ola Rollén står inför skranket i Oslo åtalad för insiderbrott. Oavsett vad domen blir vet vi i alla fall följande: Ola Rollén har gjort vältajmade aktieförsäljningar i Hexagon genom åren och lägger nu mycket energi på privata investeringar istället för att ägna tiden åt sitt jobb. Detaljerna från rättssalen ger klara bevis för att Ola Rollén rör sig vant i gråzoner och har ett riktigt dåligt omdöme. Hexagons aktie bör handlas med rabatt på grund av sin omdömeslösa vd.
Fingerprint
Bolagets huvudägare och tidigare vd Johan Carlström är åtalad för grovt insiderbrott. Allt som gäller Ola Rollén gäller också Carlström. Men det är mycket värre. I Fingerprint är ju mönstret att det är de egna aktieägarna som luras och att huvudägaren gör vinster på deras bekostnad. I Sverige frias nästan alla ”stora fiskar” som åtalas av Ekobrottsmyndigheten men varje tänkande investerare kan göra sin egen ”lynchning” av situationen. Bolag med oseriösa huvudägare bör handlas till extra stor rabatt.
HQ AB
Kraschen i HQ Bank ledde till åtal mot Mats Qviberg med flera. Alla friades dock helt (läs tidigare krönika om HQ AB via länken nedan eller här) men den 14 december meddelas dom i den efterföljande HQ-stämningen på runt 4 miljarder kronor. Det är resterna av den kraschade banken som under namnet HQ AB driver den civilrättsliga processen mot Qviberg, Öresund, KPMG med flera. HQ AB är noterat på Aktietorget och börsvärdet på 400 Mkr tror vi snarast överskattar bolagets chanser att vinna.
Öresund
Några saker kan sägas: Öresund kan drabbas hårt om HQ AB vinner. Huvudägaren Mats Qviberg är huvudansvarig för den företagskultur där tradingförluster kunde nå miljardbelopp och därefter döljas för omvärlden. Däremot känns det fel att ifrågasätta Qvibergs goda uppsåt. När förlusterna väl uppstått var det i HQ Banks intresse att avveckla tradingen i tysthet. Här stod alltså två legitima principer mot varandra. Göra det som är bäst för bolaget eller ge full information till ägarna? Qviberg misslyckades grovt med HQ Bank men lika uppenbart har han alltid varit en gudabenådad investerare. Det är mer relevant för Öresunds värdering, åtminstone efter domen den 14 december.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla krönikor