Hundratalet börsbolag i riskzon för krisemission

Det finns 400 svenska börsbolag som går med förlust. Flera av dessa har svaga finanser. Nyemission när börsvärdet är lågt relativt kapitalbehovet leder till blodig utspädning. Afv har gått igenom siffrorna och hittar runt hundra bolag som är i den riskzonen. Exempelvis Saniona, Herantis Pharma, Midsummer, Clavister, Haypp, Goodbye Kansas, Fuud, Readly, Anoto, Alelion Energy, Frisq, Paynova, Mavshack och många fler.
Hundratalet börsbolag i riskzon för krisemission - peter loggor

Det finns numera över 1000 börsnoterade bolag på svenska aktielistor. (Cirka 150 av dessa börsnoterades under 2021.) Eftersom ett av börsens huvudsyften är kapitalförsörjning så är det inte konstigt att flera hundra av dessa också har ett behov av framtida finansiering via aktiemarknaden. Ibland kan nyemissioner göras ur en styrkeposition. Om värderingen är hög och kapitalbehovet litet relativt börsvärdet så blir en nyemission ofta inte så dyr för befintliga ägare. Värre är det när börsvärdet är lågt relativt kapitalbehovet. Extra illa är det när det saknas “fast mark” för värderingen av verksamheten. Då kan en krisemission innebära brutal utspädning för befintliga ägare.

400 FÖRLUSTBOLAG

Afv har gjort en körning i informationstjänsten Börsdata. Där finns det totalt 1034 svenska börsnoterade aktier. Det motsvarar drygt 1000 börsbolag eftersom vissa bolag har flera noterade aktieslag. Av dessa har 400 svenska börsbolag en solid historik av förluster definierat som negativt rörelseresultat tre år i rad.

Från dessa 400 sorterar vi bort alla som har en nettokassa som är större än de senaste fyra kvartalens förlusttakt. Kvar blir 231 börsbolag. Det finns alltså 231 notoriska förlustbolag som baserat på de senaste fyra kvartalens förlustnivå har en nettoskuld eller en nettokassa som tar slut inom cirka tolv månader. Man kan alltså ledigt tänka sig att över 200 börsbolag har ett behov av att göra nyemission de närmaste 1-2 åren.

RECEPT FÖR HÖG UTSPÄDNING

Nästa steg är att ställa nyemissionsbehovet i relation till börsvärdet. Ett högvärderat bolag har ju inte så svårt att täcka begränsade förluster via en liten nyemission. Det omvända är värre. Alltså ett bolag med stort nyemissionbehov i relation till börsvärdet. De bolagen är i en potentiell finansieringsknipa.

Hög krisrisk i hundratalet börsbolag
Nyemissionsbehov / Börsvärde >20% >30% >40% >50% >100%
I riskzon för finansiell knipa 153 bolag 120 bolag 105 bolag 83 bolag 39 bolag
Nyemssionsbehov beräknas som förlusttakt (rullande 12 mån) gånger två minus nettokassa. Tanken är alltså att bolagen behöver fylla på kassan så att den täcker två års förluster.

Tabellen intill visar antalet bolag där krisrisken är hög beroende på var man vill dra gränsen för högt/lågt nyemissionsbehov relativt börsvärdet. I den vänstra sifferkolumnen ser vi alltså att 153 bolag verkar ha ett nyemissionsbehov som är större än 20% av nuvarande börsvärde. I den högre kolumnen ser vi att 39 bolag verkar ha ett nyemissionsbehov som är större än nuvarande börsvärde.

MIKROBOLAG I RISKZONEN

Oavsett om vi pratar om 153 bolag eller färre så handlar det överlag om väldigt små bolag. Många av dem har ett börsvärde under 100 Mkr. Delvis kanske nedpressat av nyemissionsrisken. Men också för att det helt enkelt är mikrobolag oavsett. I tabellen nedan ser vi hur det ser ut om bolagen bryts ut fördelat på börslista.

Lista Bolag i riskzon Andel av listan i riskzon
NGM 26 32%
Spotlight 39 24%
First North 77 18%
Small Cap 9 10%
Riskzon definieras som bolag med nyemissionsbehov >20% av börsvärde.

På NGM är hela 32% av alla bolag i riskzonen för en krisemissionen. På Spotlight är andelen 24% och på First North 18%. Det här är höga siffror. En så stor våg av nyemissioner riskerar att fläcka bilden av alla bolag på dessa listor. Att det mest är mikrobolag som är i riskzonen för krisemission kan tolkas som att detta är ett perifert fenomen som inte kommer påverka börsen som helhet. Ja, kanske. Men för aktieägarna i dessa bolag kan det bli väldigt kostsamt. Och det kan lätt påverka den allmänna riskaptiten om det haglar in nyheter om krisbolag som står på konkursens rand.

SÅLLA AGNAR FRÅN VETE

Fram till nu har det bara gällt bolag på screening-nivå. Alltså utan koll på bolagens specifika förutsättningar. När Afv gör ett 20-tal stickprov så framkommer att vissa bolag inte alls står inför en hotande krisemission.

  • Flera av “värstingarna” på bruttolistan håller redan på att ordna ny finansiering som åtminstone kortsiktigt löser problemet. Hit hör exempelvis Rizzo Group (skor), Brighter (medtech), Endomines (gruva) och OXE Marine (motorer).
  • Vissa bolag ser inte alls så illa ut när man kikar närmare på resultat- och balansräkning. Här har vi exempelvis nöjeskoncernen Moment Group som exklusive leasing-skuld har en helt okej sits.
  • Många bolag kan säkert också minska förlusterna framöver. Antingen via högre intäkter eller kostnadsbesparingar. Då räcker kassan längre.

Ovanstående punkter talar för att det kanske inte finns flera hundra börsbolag i riskzonen för krisemission. Å andra sidan tillkommer det alltid nya bolag som missbedömt läget och plötsligt har akut behov av pengar. Så oavsett vad den totala siffran slutar på så finns det gott om börsbolag som kommer tvingas till nyemission det närmaste året. Afv bedömer att det blir ett 100-tal nyemissioner av det lite jobbigare slaget. Att vara aktieägare inför en sådan emission är sällan en god idé.

HÄR LUKTAR DET KAPITALBEHOV

Listan nedan är tjugotalet börsbolag där Afv efter en översiktlig granskning ser en hög risk för nyemission.

Bolag Börsvärde, Mkr Vinst före skatt, Mkr Afv:s kommentar
Moment Group 396 -22 Låg nettoskuld exkl leasing. Starka storägare.
Saniona 479 -335 Med nuvarande förlusttakt så behöver forskningsbolaget ny finansiering inom ett år. Saniona pratar om “icke-utspädande” lån och andra transaktioner.
Herantis Pharma 294 -174 Hög risk för blodig nyemission. En kollapsad aktie och brist på bra ägare spär på.
Midsummer 824 -122 Solcellsbolaget pratar mycket hållbarhet men det är inte hållbart med nettoskuld när årsförlusten är över 100 Mkr. Kinesiska huvudägaren måste trolla med knäna för att rädda Midsummer från nyemission.
Clavister 321 -82 Rafflande spänning i cybersäkerhetsbolaget! Förlusterna verkar minska något men frågan är om det räcker för att parera enorma skulder och negativt eget kapital. Svag ägarbild oroar.
Haypp Group 1125 -49 Förlusterna är små men skuldsättningen är alldeles för hög. Nya pengar krävs för att finansiera trovärdig tillväxtplan för e-handlaren i nikotin.
Goodbye Kansas 131 -129 Produktionsbolaget har ett uppenbart kapitalbehov. Bland annat har man lånat 15 Mkr av nyckelpersoner och närstående.
Fuud 378 -102 Funktionella livsmedel med dysfunktionella finanser.
Readly 458 -219 Pengarna räcker in i 2023. Men svag ägarbild och usel image gör att man inte har råd att vänta in i det sista. Något bör hända senast i höst.
Anoto 158 -81 Smarta pennor men osmart finansering. Ett mångårigt haveri med ständiga nyemissioner. Så lär det bli även 2022.
Alelion Energy 315 -80 Batteriföretaget behöver ladda kassan med mer power. Stora förluster och ingen nettokassa duger inte.
FRISQ 80 -90 E-hälsa med med sjuka finanser. Det finns dock ett indikativt uppköpsbud på dotterbolagen. Annars blir det nog nyemission.
Paynova 118 -50 Höga förluster ska inte finansieras med lån. “Buy Now Pay Later” funkar kanske mot kund men på börsen behöver bolaget mer eget kapital.
Mavshack 77 -55 Vildvuxen tech-koncern med höga förluster och orealistisk balansräkning.
Artificial Solutions 309 -70 Kassan lär räcka långt in i 2023. Men med räntebärande lån på 238 Mkr och negativt EK så borde AI-bolaget ändå göra en nyemission.
Cortus Energy 501 -79 Bioenergibolaget lär bränna igenom kassan redan i vår.
Double Bond Pharma 37 -21 Förtroendet för forskningsbolaget är väldigt lågt. Av goda skäl. Kassan räcker nog till 2023 men nästa nyemission borde göras i god tid innan.
EasyFill 125 -14 Om mathyllebolaget får loss kapital ur varulagret så slipper man nyemission. Annars lär det behövas.
Clinical Laserthermia 242 -58 Medtechbolaget har stora planer. Om inte kassaflödet förbättras i närtid så lutar det åt nyemission inom ett år.
Energy Save 124 -6 Värmepumpbolaget visar lovande tecken men med stora skulder och fortsatta förluster borde man göra nyemission.

I samtliga fall kan Afv ha missat avgörande faktorer och ibland kan goda nyheter rädda bolag från avgrundens rand. Det blir alltså intressant att följa upp denna lista om ett år. I botten av den här artikeln finns en lista till. Det är hundratalet andra börsbolag som baserat på körningen i Börsdata kan löpa risk för nyemission. Denna lista är inte kvalitetssäkrad av Afv men kan tjäna som en grund för egna studier. För en sak är säker: Det kommer bli väldigt många nyemissioner under 2022 och i som regel är det dåliga nyheter för de berörda bolagens aktieägare.

Bolag med kombination av förluster (senaste 12 månader), begränsad kassa och relativt lågt börsvärde. Källa: Börsdata

Bolag Börsvärde, Mkr Vinst före skatt, Mkr Börslista
Acarix 167 -47 First North
Acosense 24 -5 Spotlight
Adverty 105 -21 NGM
Africa Resources 37 -3 NGM
Aino Health 32 -15 First North
AlzeCure Pharma 178 -73 First North
Amniotics 157 -54 First North
Annexin 118 -52 First North
AppSpotr 63 -29 First North
Arcane Crypto 1072 -152 First North
Archelon Natural 19 -4 NGM
AroCell 183 -36 First North
Asarina Pharma 34 -56 First North
Axolot Solutions 43 -17 First North
BBS-Bioactive Bone 177 -27 First North
BoMill 57 -23 First North
Bonzun 34 -9 First North
BrandBee 51 -26 Spotlight
C Security 51 -15 Spotlight
Chordate Medical 153 -20 NGM
ChromoGenics 66 -57 First North
CirChem 99 -17 First North
Clean Industry 42 -13 First North
CodeMill 112 -28 First North
Coegin Pharma 208 -63 NGM
Cyxone 103 -43 First North
DalsSpira Mejeri 18 -6 Spotlight
Dicot 66 -23 Spotlight
Ecore Group 34 -14 Spotlight
Eevia Health 118 -22 Spotlight
Ekobot 30 -7 First North
Enersize 45 -30 First North
Enorama Pharma 115 -28 First North
Enrad 58 -12 Spotlight
ESEN eSports 19 -8 Spotlight
Eyeonid 54 -42 NGM
Flowscape 166 -22 Spotlight
Free2Move 16 -11 NGM
Freja eID 285 -48 First North
Game Chest 21 -7 NGM
Gaming Corps 113 -22 First North
GET Group 71 -22 NGM
Guard Therapeutics 423 -69 First North
H&D Wireless 62 -30 First North
Heliospectra 114 -42 First North
Hemcheck Sweden 33 -14 First North
Hoylu 92 -42 First North
Hubso Group 96 -24 Spotlight
Idogen 21 -39 First North
Imsys 116 -10 NGM
Inhalation Sciences 108 -22 Spotlight
Invent Medic 28 -17 Spotlight
IRRAS 214 -131 Small Cap
iZafe 49 -32 First North
Josab Water 49 -12 Spotlight
KebNi 72 -57 First North
Klaria Pharma 262 -54 First North
Kollect on Demand 50 -18 First North
Lohilo Foods 139 -52 First North
Loudspring 89 -19 First North
Lumito 80 -25 NGM
Mackmyra 124 -18 First North
Medimi 62 -16 Spotlight
Meltron 34 -25 NGM
Miris 37 -14 Spotlight
Motion Display 23 -4 Spotlight
MoveByBike 21 -9 Spotlight
myFC Holding 151 -36 First North
Nanologica 407 -45 Spotlight
Nelly Group 535 -47 Small Cap
NeoDynamics 74 -60 Spotlight
Nexar Group 17 -3 NGM
Nilsson Spec. Vehicles 30 -15 First North
Nischer 255 -20 NGM
Nitro Games 253 -29 First North
Nordic Flanges 33 -16 First North
Nordic LEVEL 164 -11 First North
Northbaze 106 -7 First North
Northern CapSek 29 -10 NGM
Nosium 24 -5 NGM
Obducat 283 -22 NGM
OptiMobile 24 -4 Spotlight
Pepins Group B 82 -23 NGM
Peptonic Medical 105 -40 Spotlight
PharmaLundensis 28 -3 Spotlight
Phase Holographic 239 -21 Spotlight
Plexian 118 -22 First North
PolarCool 49 -8 Spotlight
Preservia Hyresfast. 14 -11 NGM
Prostatype Genomics 93 -24 First North
Qliro 352 -48 Small Cap
QuiaPEG 20 -20 First North
Ranplan 258 -27 First North
Recyctec 39 -9 Spotlight
Redwood Pharma 43 -22 First North
S2Medical 71 -19 First North
SavoSolar 72 -50 First North
SECITS Holding 105 -21 First North
SensoDetect 45 -8 Spotlight
Sensor Alarm 24 -13 Spotlight
Shortcut Media 38 -14 Spotlight
Simris Alg 58 -33 First North
Sociallite US 72 -14 Spotlight
SpectrumOne 514 -91 First North
Spiffbet 58 -46 First North
Streamify 36 -8 Spotlight
Sustainable Energy 66 -35 NGM
Svenska Aerogel 79 -38 First North
Syncro 178 -28 Spotlight
Tangiamo Touch 30 -14 First North
Taurus Energy 11 -6 Spotlight
TC TECH 91 -14 First North
Transfer Group 78 -7 NGM
Triboron 36 -15 First North
WilLak 26 -7 NGM
Xintela 191 -57 First North
Zaplox 73 -37 First North
Zenergy 64 -34 Spotlight
Zesec of Sweden 39 -12 NGM
ZignSec 348 -55 First North
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla krönikor

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold