Hoppa inte över strömmen

Rörligt elpris är precis som rörliga räntor på bolån bäst i längden. När elpriset dessutom kan bli lågt en lång tid framöver är rörligt det självklara valet.

En kväll förra veckan dök det upp en ung, gänglig man på vår villauppfart. Han var från Eon och hävdade att han kunde sänka vår elräkning.

– Är din man hemma? sa han.

Efter att ha blivit utsatt för min isande blick och upplyst om att han stod framför husets elexpert kollade han lite uppgifter, jo, vi hade rörligt pris, och jo, vi hade valt en billig leverantör.

Nu är det höst och tid att se om sitt hus, många kollar sitt elavtal inför vintern. De tre stora bolagen, Vattenfall, Eon och Fortum, försöker locka till sig nya kunder, framför allt i de områden där de äger elnäten – en marknad som inte är avreglerad. Hos oss fiskade dock Eonkillen på Vattenfalls nätdomäner.

Det går att spara, alternativt tjäna, pengar på elpriset. Beträffande sparandebiten är det vanligen rätt elavtal som gäller.

– Om man valde rörligt pris i stället för fast i september i fjol så har man sparat 5 500 kronor i en villa som gör av med 20 000 kilowattimmar per år, säger Johan Öhnell, vd för Telge Energi och ordförande för branschorganisationen Oberoende elhandlare.

– Enligt vår statistik har rörligt varit billigast under 62 procent av månaderna sedan vi började jämföra i januari 2003, säger han.

Ja, försäkringar kostar. Eftersom fast pris innebär en sorts försäkring från fluktuationer på rörligt pris så kostar det vanligen mer.

Elpriset är ett av världens mest volatila priser och för att välja rätt avtal måste man försöka bilda sig en uppfattning om vart elpriset är på väg.

Elpriset sätts på den nordiska elbörsen Nord Pool där Sverige, Norge, Finland, Danmark och i viss mån norra Tyskland är medlemmar. Här blandas el från vattenkraft, kärnkraft, kolkraft, bioenergi och vindkraft. Och det är den dyraste elen som sätter priset, det vill säga kolkraft.

Elpriset styrs, som de flesta priser, av tillgång och efterfrågan.

När det gäller tillgången så ser den ut att öka på sikt. Finlands kraftigt försenade nya kärnkraftverk väntas komma i gång år 2012, svensk kärnkraft går igenom en stor uppgradering och det finns storvulna planer att bygga mycket vindkraft – som för tillfället endast utgör 2 procent av Nordens elproduktion.

Men just nu händer inte så mycket på tillgångssidan. Vattenfall har skjutit upp en uppgradering av Forsmark 3 och flera vindkraftsprojekt sägs ligga på is.

– Den svaga kronan gör att vindkraftverken blir för dyra att köpa. Alla vindkraftverk köps i euro och en krona upp på euron betyder 3 miljoner kronor upp på ett enda verk. När verken beställdes för ett par år sedan låg kalkylerna på en kronkurs mot euron på 9,50, nu är den över 10, säger Örjan Hedblom, kanslichef på Svensk Vindkraftförening.

Vindkraftverken kostar runt 35 miljoner kronor och köps från Danmark, där kronan är bunden till euron, och från Tyskland.

– I fjol byggdes det 236 megawatt vindkraft och i år byggs det 150-200 megawatt. Enligt planerna förra hösten skulle det byggas 400 megawatt i år, på det viset är det en halvering, säger Örjan Hedblom.

Men de stora bolagen fortsätter att bygga.

Tillgångssidan påverkas också kraftigt av tillgången på vatten, eftersom vattenkraft utgör hälften av elproduktionen i Norden, och på kärnkraft, som utgör en dryg femtedel.

I takt med att lågkonjunkturen har slagit mot den energislukande industrisektorn har efterfrågan minskat och elpriset fallit. Därmed kan vattennivåerna i dammarna återhämta sig. Samtidigt går kärnkraften på endast 45 procent eftersom flera reaktorer blir reviderade. Och det ytterst viktiga kolpriset har legat still på senare tid. Kolkraft används endast när elpriset är högt eftersom den är dyr.

– Vi kommer att få överskott av el i Norden de kommande åren. Priserna kommer troligen att ligga kvar på den betydligt lägre nivå vi har i dag jämfört med 2008, säger Johan Öhnell, som rekommenderar rörligt pris.

Elpriset är nu runt 30 öre lägre än för ett år sedan.

Ett annat alternativ för att sänka elräkningen är att köpa in sig i ett vindkraftskooperativ. Då får man avdrag för egen producerad el på elfakturan.

För den som vill tjäna, inte bara spara, pengar på elpriserna finns flera alternativ. Du kan köpa aktier i kraftbolag eller köpa elfonder.

En tredje variant är att köpa andelar i vindkraftsbolag genom att kontakta en etablerad projektör. Örjan Hedblom nämner Siral, R&B Vindkraft, Eolus Vind, Universal Wind, Vindkompaniet och Prevind. Det går även att köpa ett helt verk själv.

– Vi tror att det kan vända redan nästa år, med en starkare krona, mer optimism i marknaden och starkare banker som kan låna ut pengar. Det är intressant att gå in i branschen nu eftersom det kan ta tre år innan man kan bygga, säger Örjan Hedblom.

– Det viktigaste är ett bra vindläge, då får man höga intäkter. Om du köper ett vindkraftverk med 70 procent lån så borde du ha betalat lånet efter sju åtta år i ett bra vindläge. I ett halvdåligt vindläge tar det tolv år, säger han.

Och är du kraftägare får du tänka omvänt. Många vindkraftsägare har valt att binda elpriset på flera år, vilket har varit lönsamt när priset har fallit.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market