Grön Lyxfälla i Skellefteå och Boden?

Den som är satt i grön skuld är inte heller fri. Privata och kommunala skulder kombineras i Skellefteå och Boden. Detta är inte ett problem – så länge det inte finns några problem, skriver Christian Sandström.
Grön Lyxfälla i Skellefteå och Boden? - vindkratensgeografi (16)
Den som är satt i grön skuld är inte heller fri.

Den som är satt i skuld är inte fri, sa dåvarande statsminister Göran Persson. Frågor om skuldsättning handlar inte bara om räntor och risker, det finns också en filosofisk klangbotten som handlar om autonomi. Detta märks inte – så länge allting går bra. Men när indrivaren knackar på dörren kan hack i kurvan snabbt bli en fråga om överlevnad.

Perssons sunda förnuft har precis som annan klokskap kastats ut i den gröna omställningens namn. Finansieringen av Norrlands storslagna industrisatsningar har i väsentlig utsträckning gjorts genom att skulder har staplats på varandra såväl i företagen som i kommunerna. Låt oss börja med Northvolt.

Gröna lån är också lån

Nedan några exempel på Northvolts finansiering:

Utöver detta har bolaget även erhållit offentliga bidrag från EU:s batteriprojekt genom Energimyndigheten samt en del medel från Tillväxtverket.

Northvolt: so far, so bad?

Northvolt släppte nyligen sin årsredovisning. Revisorn har inte haft några synpunkter på att bolagets tillgångar värderas till 60 miljarder kronor. Detta är intressant med tanke på att bolaget har en omsättning på en miljard kronor och förlorade 12,5 miljarder.

Northvolts tillgångar kan värderas med utgångspunkt i vilket pris de skulle säljas för på marknaden. Vad är andrahandsvärdet på bolagets anläggning i Skellefteå? Det är sannolikt ingen enkel uppgift att hitta en köpare av dessas tillgångar.

Det andra sättet att värdera bolagets tillgångar är att argumentera för en tillväxtvärdering. Batteriförsäljningen minskade från 1 020 Mkr år 2022 till 968 Mkr år 2023. Bruttomarginalen gick från minus 219% år 2022 till minus 438% år 2023. Är tillgångarna som genererar dessa resultat värda 60 miljarder?

Att belåna björnskinnet – innan björnen är skjuten

Skuldfinansieringen av Northvolt har i betydande utsträckning skett genom att bolaget har byggt en orderbok som man sedan har använt som säkerhet för att ta lån. Framtida intäkter ligger till grund för dagens miljardlån. Ett gammalt talesätt lyder “sälj inte björnskinnet förrän björnen är skjuten”. Här har björnskinnet använts som säkerhet för att låna ihop miljardbelopp – innan björnen ens är skjuten.

Då finansieringen sker genom skulder är en tillbakadragen order från BMW inget litet bakslag. 22 miljarder kronor i framtida intäkter uteblir och nu vet vi det vi egentligen redan visste: en order är inte samma sak som en intäkt. Förseningar och produktionsproblem innebär att kunder kan ta tillbaka order, vilket i nästa skede kan påverka kreditvärdigheten.

Att finansiera riskabla industrisatsningar med skuld är inte ett problem så länge det inte finns några problem.

Skellefteå Kommun tiodubblar skulderna 2016-2021

Parallellt med Northvolts skuldsättning har Skellefteå Kommun gjort sitt yttersta för att välkomna bolaget. Samtidigt upplever flera arbetsgivare på orten att det blivit svårare att attrahera och behålla personal i andra delar av samhället eftersom det är så svårt att konkurrera med Northvolt som arbetsgivare. Andra verksamheter trängs undan.

Under åren 2016–2021 mer än tiodubblades kommunens skuldsättning. Enligt SKR hade kommunen lån på 170 miljoner 2016 och 2 miljarder i lån mot slutet av 2021. 2021-2023 ökade sedan de totala skulderna per invånare med ytterligare 21%.

Bodens Kommun uppvisar hög tillväxt – i skuldsättning

I Bodens Kommun välkomnade politikerna etableringen av H2 Green Steel (H2GS). Under åren 2017–2021 gick låneskulderna för kommunen från 88 miljoner till 580 miljoner, en uppgång med 659%. 2021-2023 ökade den totala skulden per invånare från 44 000 kronor till 68 000 kronor, en uppgång med 55% på bara två år.

H2GS är också i betydande utsträckning finansierat via lån eller statliga kreditgarantier. Som exempel kan nämnas att svenska Riksgälden utfärdade en grön kreditgaranti på cirka 12 miljarder kronor till bolaget i slutet av 2023. Likt Northvolt bygger H2GS upp en orderbok innan det finns någon fabrik på plats. Alltmedan kommunen skuldsätter sig.

Bada i guld – eller dränkas i skuld?

Slutsatsen av ovanstående icke-fullständiga genomgång blir att förhoppningar om att bada i guld snabbt kan medföra att samhällen och företag dränks i skuld.

En batterifabrik som omsätter en dryg miljard och förlorar 12,5 miljarder kronor på ett år har använt framtidens omsättning som säkerhet för lån. Skellefteå Kommun har gjort sitt yttersta och tyvärr hamnat i ett prekärt läge där man står och faller med Northvolt. Liknande dilemma kan skönjas i Boden. Risken att goda pengar kastas efter dåliga investeringar är förstås påtaglig.

Läs också:

Tyska delstaten tagen på sängen av Northvolt-beskedet: “Mycket överraskade”

Revisorn går i god för Northvolts bokföring

Afv Avslöjar: Northvolt behåller internationell tungviktare – blir senior rådgivare

Stor optimism från Northvolt – trots skenande miljardförlust

Peter Carlsson: Northvolt ser över sina expansionsplaner

Efter Northvolts kris: Cinis missar leveransmålet

Inget besked från Northvolt om värdet på 60 miljarder i tillgångar

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från Carnegie Fonder
Annons från Spotlight Stock Market