Fredric Thunholm: Hur kommer rymdvarelserna påverka börsen? 

Världen är mycket konstigare än vi tänker på i vardagen, menar Fredric Thunholm. Det är till exempel märkligt att vi tydligen lever i en simulering och att UFO blivit mainstream.   
Fredric Thunholm: Hur kommer rymdvarelserna påverka börsen?  - China World Artificial Intelligence Conference
Snart kommer artificiell superintelligens och UFO:s har tydligen flaxat runt här länge, skriver Fredrik Thunholm. Foto: John Locher, Ng Han Guan / AP

Tänk om David Grusch säger som det är. Om han inte hittar på, ljuger eller är galen. Vad skulle egentligen konsekvenserna bli? Mer om Grusch snart, men först: Kommer du ihåg hur det var i våras? När alla var skraja för det som skedde inom artificiell intelligens? Det känns som hundra år sedan. 

I slutet av mars skrev en massa smarta forskare och techmänniskor ett öppet brev där de krävde en paus i utvecklingen. ”Should we automate away all the jobs, including the fulfilling ones?”, frågade de retoriskt, på det där störiga beskäftiga sättet. Should we develop nonhuman minds that might eventually outnumber, outsmart, obsolete and replace us? Should we risk loss of control of our civilization?”  

Det blev ingen paus och planeten är kvar ändå. Kul! Och spännande! Världen-Plugghästarna 1-0. Men varför blev det ingen paus? De flesta menade att det fanns ekonomiska incitament till att inte pausa. Att ingen aktör ville ge någon annan – känd eller okänd, amerikansk eller kinesisk – konkurrent, ett potentiellt försprång. Det låter rimligt, va? En marxistisk analys, pengarna styr och så vidare. Det saknas inte grund. Open AI värderas till 40 miljarder och Nvidias aktie har tredubblat sitt värde senaste året. 

INGEN GLOBAL PANIK 

Kort sagt, en bra förklaring. Den har väl bara ett fel. Jag är helt säker på att den inte stämmer. Skälet till att pausen uteblev, är istället detta: Det är för svårt att fatta det här med AI. Eller om vi vänder på det: Om folk i allmänhet skulle förstå exakt hur snabb utvecklingen är, och exakt hur stora riskerna är, då hade inga ekonomiska incitament i världen kunna hindra ett temporärt stopp. Då hade vi haft global panik, det slipper vi nu. Nice! 

En liknelse om AI som är ganska bra, är den om aliens. Om jorden skulle besökas av representanter av en utomjordisk ras som var oändligt mycket smartare och mer tekniskt utvecklade än vi. Vad skulle de göra med oss? Hur har vi människor hanterat situationer där vi stött på mindre intelligent liv? Fråga dronten, den numera utdöda fågeln som lufsade runt på Mauritius innan holländarna kom dit.  

Vi tenderar att se mindre avancerade livsformer som resurser, som kan användas för olika syften. Eller så bryr vi oss inte om dem alls, om de inte påverkar vardagen. Jag har till exempel mycket få känslor för exempelvis sparvar och grävlingar. De finns och gör sin grej. Men det är varken plus eller minus för mig. Sista alternativet är att vi bestämmer oss för att en art är äcklig och dålig och borde decimeras eller utrotas. Ja, råttor och kackerlackor, jag tittar på er. 

I BÄSTA FALL SPARVAR OCH GRÄVLINGAR 

Det bästa vi kan hoppas på är att en mycket mer sofistikerad intelligens ser på oss som sparvar och grävlingar, alltså. Men nu har ju ingen utomjordisk livsform kommit till jorden som tur är. I stället är det vi människor själva som jobbar för fullt med att skapa en mer sofistikerad intelligens. Den kommer med snudd på hundraprocentig säkerhet att utvecklas snabbt till något som oändligt mycket mer intelligent än vi. 

Vi håller på att tillverka våra egna aliens. 

Samtidigt kanske det inte stämmer, det där om att ingen utomjordisk livsform kommit till jorden. För inte nog med att vi tillverkar våra egna aliens. Det pratas dessutom om faktiska aliens, på ett sätt som ingen hade kunnat förutse.  

Nyss vittnade den före detta underrättelseofficeren David Grusch (samt två stridspiloter) för den amerikanske kongressen. Han berättade om hur amerikanska regeringen under flera decennier samlat in och försökt dekonstruera – reverse engineer – farkoster av okänt, icke-jordiskt ursprung. Kort sagt: Aliens finns.  

David Grusch.
David Grusch. (AP Photo/Nathan Howard)

Ljuger han? Är han galen? Det kan jag inte säga något om.  

Är han en lågmäld, försiktig person med extremt goda vitsord från flera olika positioner inom militär och underrättelsetjänst? Ja. Och han är såklart väl medveten om att han riskerar fem års fängelse om någon kan bevisa att han ljuger. 

SVÅRIGHETERNA MED INTERPLANETÄR HANDEL 

Oavsett vad man tror, har en intressant sak skett. Etablerade medier, som ganska nyss aldrig skulle ta i UFO-frågor med tång, gör det nu. Jag har läst analyser i DN, Financial Times och hört Paul Krugman prata om interplanetär handel (om till exempel svårigheterna med att enas om en standard för containerstorlek) i Bloomberg-podden Odd Lots.  

Vi lever i en tid som är konstigare än man tänker på. Elon Musk menar till exempel att det är en chans på miljarder att vi inte lever i en simulering. Alltså att våra liv – din jobbiga surfhistorik, den här texten och Lidl-butiken på Sveavägen – bara är en simulering, ett avancerat dataspel, gjort av en extremt mycket intelligentare art än vi. Och snart kommer artificiell superintelligens. Antagligen när vi minst anar det. Och UFO:s har tydligen flaxat runt här länge redan. 

Så till det väsentliga: Vad händer med börsen och ekonomin i stort om David Grusch har rätt? Osäkerhet och rädsla (möjliga effekter av att den första utomjordiska livsformen intervjuas i CBS 60 minutes) är sällan bra. Guldpriset sticker och du bör sälja allt i portföljen som inte är vapen eller säkerhet. Samtidigt: Om tekniken finns, är överlägsen och görs tillgänglig, så lär det bli en explosion av allt inom tech. En balanserad och långsiktig UFO-portfölj innehåller därför både vapen och tech.  

Vapen och tech ja… hmm, nu tänker jag på AI igen. Vad säger ni, vi kanske borde pausa utvecklingen där en stund? 

Fredric Thunholm är kommunikationsstrateg på mediebyrån Wavemaker och har bloggen ”Tänk på döden”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor