Fängelse eller inte, rättvisa behöver skipas efter Northvolt

Northvolt borde ha ansökt om konkurs redan i höstas. Det var redan då uppenbart för Afv och andra. Men det dröjde till nu. Styrelsens dröjsmål borde göra dem personligt betalningsansvariga. Inte minst för det miljardbelopp som Northvolt har betalat till rådgivare istället för till de seriösa småföretagare som Northvolt lurat med sina osanningar. Ansvaret vilar även tungt på hejaklacken i media som in i det sista har medverkat till bluffen.
Fängelse eller inte, rättvisa behöver skipas efter Northvolt - Benson_Northvolt_NY2
"Rättvisa vore att den oerhörda skada som Northvolt skapat för tusentals människor får följder för de skyldiga", skriver Peter Benson. Faksimil från Afv 2024-09-12

I tisdags hölls det en paneldebatt om ekonomijournalistik. (Jag var inte där men flera kollegor har delat med sig av vad som sades.)

HJÄLTAR OCH SKURKAR

Tre chefredaktörer inom ekonomimedia fick bland annat peka ut vilken “hjälte” eller “skurk” som de ser inom sitt fält.

  • En chefredaktör pekade ut Afv och undertecknad som Skurken med motiveringen att Affärsvärldens granskning av den gröna omställningen skulle vara särskilt skadlig.
  • En annan chefredaktör pekade ut Northvolts grundare Peter Carlsson som Hjälten.

Journalister av den fina sorten applåderar alltså fortfarande fiaskot Northvolt medan förekomsten av en ESG-kritisk medieröst (Afv) beskrivs som det stora problemet.

SVÄRA I MEDIAKYRKAN

Det låter som ett skämt men chefredaktörerna verkade ta sig själva på största allvar. Det vittnar om en ganska speciell världsbild.

Att förstöra värden för 120 miljarder kronor är alltså OK så länge det görs med “hållbarhet” som motivering. Peter Carlsson är en hjälte även om han varit drivande i att skinna pensionssparare och ruinera småföretagare för att själv kunna sälja aktier för 200 Mkr på toppen. Nej, det verkliga problemet är att det fanns ett fåtal avvikande röster som inte sjöng med i hyllningskören.

Kritiken mot Afv är att vi varit uttalade i vår ambition att bekämpa allehanda galenskaper som sker under flaggen “grön omställning”. Att erkänna att även journalister kan vilja påverka samhället är att svära i mediakyrkan.

TRE PRINCIPER FÖR AFV

I programförklaringen för Affärsvärldens granskning av grön omställning så fastslår vi istället våra tre vägledande principer:

  1. Allt stort måste tåla en granskning. Obekväma perspektiv och ifrågasättande är extra viktigt vid oprövade experiment som kan påverka hela Sveriges samhällsekonomi.
  2. Alla artiklar i Affärsvärlden ska bäras upp av logiska argument och falsifierbara fakta. Och relevant transparens.
  3. Alla är ibland partiska – det renhåriga är att hantera det så bra och ärligt man kan. Det gäller även journalister. Den västerländska demokratin har sedan åtminstone 1800-talet växt fram i symbios med fria medier som ofta startades med en idé om att påverka samhället. (Så startades allt från Aftonbladet till The Economist och mycket däremellan.) Idén att journalister är oskrivna blad som aldrig kan vara partiska är ett mer modernt påfund som ofta leder fel.

Det ska sägas att Affärsvärldens läsare har varit oerhört positiva till vår granskning av den gröna omställningen. Jag har det senaste året fått hundratals mejl om detta från läsare och jag bedömer att 99% har varit lovord.

UTAN PENGAR INGET OBEROENDE

Detta trots att Afv hela tiden varit öppna med det kontroversiella valet att delfinansiera granskningen av grön omställning via privata finansiärer. Det är sju entreprenörer som vi känner. De har inget inflytande över Afv men de delar vår oro över samhällskostnaden för diverse ESG-galenskaper. Finansieringsmodellen innebär att vi för 2024 fick in cirka 2 Mkr extra som täckte delar av de cirka 3 Mkr som vi i fjol lagt på granskningen av grön planekonomi.

Satsningen på grön omställning är alltså ingen vinstaffär för Afv utan något vi gör som en samhällsinsats. Det har vi råd med eftersom firman i övrigt går väldigt bra. 2024 växte AFV Media med 25% och omsatte 48 Mkr. Vinstmarginalen är 20% vilket förmodligen är bäst i branschen.

Hög lönsamhet ger ett oberoende som svaga medier bara kan snacka om men svårligen leva upp till. Mediebolag utan riktiga intäkter är per definition i ett utsatt läge. Det finns inget oberoende utan råg i ryggen och med svajig ekonomi är det svårare att känna sig stark.

PERSONLIGT BETALNINGSANSVAR

Åter till Northvolt. Northvolt borde som sagt ha ansökt om konkurs redan i höstas. Det var uppenbart för Afv och andra redan i september. Men det dröjde alltså till mitten av mars.

Svensk lagstiftning är oerhört tydlig med att en styrelse har ansvar att inte bara tillgodose ägarnas intressen utan att även värna fordringsägarna. Om ett bolag som är på obestånd drivs vidare så kan styrelsen bli personligt betalningsansvarig.

Kraschen i Northvolt är Sveriges största genom tiderna. Förmodligen större än Kreuger-kraschen 1932 eftersom Kreuger-imperiet trots allt bestod av flera oerhört värdefulla företag. Ericsson, Swedish Match, Hufvudstaden, SCA och Boliden för att nämna några.

Kvar efter Northvolts 120 miljarder blir nog nästan ingenting. För maskinerna verkar det vara skrotvärdet som gäller. Och “kompetensen” att tillverka batterier förefaller ju vara försumbar så något större strukturkapital finns inte i Northvolt. Sedan återstår mest ett stort tomt industriområde i Skellefteå.

Världens största padelhall är ett (skämtsamt) förslag på framtida användning. Fängelse har också föreslagits. Det är kanske ingen dum idé. Behovet är stort, området är redan inhägnat med höga stängsel och symboliken vore… intressant.

ÅTALBART DRÖJSMÅL

Jag instämmer med vad Peter Carlsson sa i en Afv-artikel från i onsdags:

“Jag hoppas och tror verkligen det sista kapitlet inte är skrivet.”

Men jag hoppas på lite mer än Peter Carlsson. Jag hoppas inte bara på att det finns någon del av Northvolt som kan leva vidare. Jag hoppas också på rättvisa.

Rättvisa vore att den oerhörda skada som Northvolt skapat för tusentals människor får följder för de skyldiga. Styrelsens dröjsmål att sätta Northvolt i konkurs borde göra dem personligt betalningsansvariga. Inte minst för det miljardbelopp som Northvolt har betalat till rådgivare istället för till de seriösa småföretagare som Northvolt lurat med sina osanningar.

En konkursförvaltare värd namnet borde anmäla detta till åklagare. Och om svensk rättsskipning är värd namnet så borde det kunna leda till åtal. Vem vet, om Northvolts fabrik i Skellefteå konverteras till fängelse så kanske Peter Carlsson och Northvolts styrelse kunde sitta där.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor