En kravlista på den egna portföljen

Det finns väldigt många saker man kan önska sig av en aktieinvestering. En bra början är dock att sätta upp tydliga minimikrav som varje innehav måste uppfylla. Här går jag igenom mina fem minimikrav. Det skriver Peter Benson i en personlig portföljkommentar.
En kravlista på den egna portföljen - Bensons portfölj
Hittills i år är mina investeringar ner -5% trots att många av portföljens aktier gått som index eller sämre. Räddningen har till stor del varit en hög andel kassa och stabila obligationer, skriver Peter Benson.

I maj skrev jag en portföljkommentar över min privata portfölj och nu är det dags igen. En nedskriven portföljkommentar fyller minst tre funktioner.

  1. Uppföljning av tidigare utveckling och tankar
  2. Utvärdering av risk och tillgångsfördelning idag
  3. Underlag för kommande investeringsbeslut

Hittills i år är mina investeringar ner -5% trots att många av portföljens aktier gått som index eller sämre. Räddningen har till stor del varit en hög andel kassa och stabila obligationer. Under rubrikerna nedan resonerar jag kring olika tillgångar idag och planen framåt.

ONOTERAT

Ungefär halva min portfölj (51%) består idag av onoterade innehav. Det är en obekvämt stor andel och sedan årsskiftet råder “köpstopp”. De onoterade innehaven kan delas upp i tre delar.

  1. Minsta andelen är ett antal “venture”-innehav av högriskkaraktär. Totala värdet är 6% av portföljen och då är alla ordentligt nedskrivna (i snitt ca 50%) från senaste värdering.
  2. Därefter finns en handfull mer mogna och stabila onoterade innehav (Sveab, Finwire, Breakit, G3X) som står för 19% av portföljen även med låga värderingsmultiplar.
  3. Största andelen (26%) är AFV Media AB som driver Affärsvärlden. Verksamheten går bra och värdet har ökat trots att jag sänkt värderingsmultipeln till 5x resultatet.

Plan framåt: Fortsatt köpstopp om det inte är något exceptionellt.

OBLIGATIONER

Ett tiotal innehav står för 16% av totala portföljen. Det är en oförändrad andel från i våras. Sedan dess har en företagsobligation (Acroud) lösts in samtidigt som ungefär lika mycket har investerats i Creaspac runt 91 kr per aktie. Creaspac ser jag som ett slags konvertibellån med kort löptid. Antingen får man tillbaka cirka 98 kr senast i juni 2024. Eller så konverteras “lånet” via SPAC-förvärv till en ny intressant investering signerad vännerna på Creades.

Plan framåt: Fortsatt restriktiv med nya obligationsinvesteringar. Nya investeringar ska antingen ha exceptionell risk/reward eller en löptid på max två år.

BÖRSEN

Andelen på börsen är bara 18%. Och av detta är en stor del (38%) aktiefonder, primärt Swedbank Small Cap Emerging Markets som ger en välbehövlig riskspridning bort från den hemska SEK:en.

Mina rena börsaktier hade gått bra fram till maj men sedan dess är det rätt brant utför. De två största innehaven Bahnhof  och Spotify har visserligen klarat sig utmärkt sedan i maj men för nästan alla innehav har det varit lika dåligt som index eller sämre. Innehavet i Kallebäck har dock sålts på bra nivåer liksom en stor del i Scandidos. Istället har jag de senaste veckorna ökat upp i Ework och Acast samt köpt in Byggmästare Ahlström och Volvo som nya innehav. Grafiken intill visar fördelningen i måndags.

 

Plan framåt: Fortsätta köpa aktier i lagom takt dagar då börsen faller mycket. Förmodligen sälja innehav som inte tillräckligt bra uppfyller mina minimikrav (se nedan). Säljkandidater är guldbolagen, välfärdsbolagen och lilla restposten Scandidos.

KASSA

Andelen kassa har ökat lite till 15%. Det är så klart “tack vare” att riskbärande innehav har minskat i värde. En stor kassa har alltså varit riktigt bra i år. Men på sikt blir stor kassa en dyr lyx när inflationen är hög. Framöver gäller det att sätta kassan i arbete i lagom takt när värderingarna är låga och innan konjunkturen vänder upp igen. Just nu känns det avlägset men när botten väl kommer så kan det gå fort innan det är (eller känns) för sent att fynda.

Plan framåt: Samma som i våras. Tvinga mig själv att minska kassan ner mot 0% om börsen både är i panik och riktigt lågt värderad.

KRAVLISTAN

Så vilken typ av aktier ska man leta efter? Min personliga investeringsfilosofi och Affärsvärldens värdepapperspolicy gör att jag endast letar efter innehav att äga långsiktigt. Ibland inträffar saker (radikalt sämre utsikter eller mycket högre prisnivå) som gör att innehavet blir kortare än ett år men mer typiskt är 3-5 år och i flera fall över 10 år. Långsiktiga ambitioner ställer dock andra krav jämfört med mer kortsiktig aktiehandel. Därför har jag formulerat fem krav som alla innehav och potentiella innehav måste uppfylla.

  • Incitament nyckelpersoner – För mig är det otänkbart att äga aktier i bolag där nyckelpersonerna själva bara har småsmulor investerade eller där ägarbilden är direkt dålig. Idealet är så klart tungt insynsägande från flera personer i ledningen och en aktiv huvudägare av kött och blod.
  • Track record nyckelpersoner – Ofta är mätperioden för kort eller antalet variabler för många för att det från utsidan ska gå att med någon säkerhet betygsätta en VD. Men inte sällan har man ändå värdefulla ledtrådar och ibland är det troligt att en VD är extra kompetent eller inkompetent. Den bedömningen är viktig och den ska väga tungt vid val av aktier.
  • Kundnytta och strategi – Sunt företagande handlar om att skapa kundnytta och att driva en strategi som över tid ökar värdet på bolaget. Nöjda kunder syns ofta i stigande försäljning och det förutsätter i sin tur duktig och motiverad personal som erbjuder bra produkter och tjänster. Organisk tillväxt och hög lönsamhet är alltså en viktig kvalitetsmarkör. Vad som är exakt rätt strategi är svårt att veta. Men det är superviktigt att undvika bolag med tokiga strategier. Vad som är en “tokig strategi” är extremt situationsbundet och fordrar (minst) en egen framtida krönika.
  • Acceptabel nedsida – “If I take care of the downside, the upside will take care of itself”, är en klassisk idé för värdeinvesterare. Nedsidan behöver inte vara låg alla gånger men den måste vara ordentligt undersökt och alltid mycket mindre än den troliga uppsidan.
  • Bra risk/reward – Sist men inte minst måste investeringen som helhet erbjuda en bra risk/reward, alltså hög avkastning även om man beaktar riskerna.  Tidsperspektivet bör oftast vara 2-3 år. Att försöka pricka in en kursuppgång nästa kvartal är för svårt för mig. Och blickar man för långt in i framtiden blir prognososäkerheten alltför stor.

Ovanstående punkter är alltså minimikrav. Därtill är det mycket annat som också helst ska vara rätt. Mer om det nästa gång. Till dess kommer jag försöka köpa lite mer aktier för att i början av 2023 följa upp den här krönikan och året som gått. Just nu känns det som att vad som helst kan hända fram till januari.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från Carnegie Fonder