Det är bland kött och blod du hittar aktierna som stiger mest

Aktier är egentligen bolag och bolag är egentligen människor. Det är en grundbult i vår investeringsfilosofi. Bolag med ägare av kött och blod, helst grundaren själv, brukar bli de mest lönsamma investeringarna. En färsk akademisk studie visar att det stämmer. Bolag där grundaren är storägare avkastar hela 8 procent mer per år jämfört med övriga aktier. Här är en lista där du kan hitta dessa vinnaraktier.
Det är bland kött och blod du hittar aktierna som stiger mest - 047dd366-5548-4964-aca2-b9246b0c5625fitcroph450q80upscaletruew800s2059667526dec1f09075222bdaaa48b7ffaa2b19

Det var väl Albert Einstein som sa att ränta-på-ränta är världens åttonde underverk? Det visar att viktiga insikter kan vara väldigt enkla. Lika viktig men enkel är slutsatsen i en färsk kandidatuppsats från Handelshögskolan i Stockholm där Philip Leiser (som skrivit analyser för Afv/Börsplus) och Viktoria Lyttkens studerat ”Personägandets betydelse för aktieavkastningen”.

Studien täcker alla bolag på Stockholmsbörsen från 2002 till 2009 och delar lite förenklat in alla börsbolag i tre grupper:

  1. Börsbolag där grundaren äger minst 10 procent (av rösterna).
  2. Börsbolag där en person som inte är grundare äger minst 10 procent.
  3. Börsbolag där ingen person äger 10 procent.

Studien visar att den som varje år köper en aktieportfölj enbart med ”grundarägda” bolag får en avkastning som är 7,8 procent bättre per år än den som köper en aktieportfölj med övriga börsbolag. Breddar man och köper aktier i alla ”personägda” bolag (alltså grundare eller andra personer med minst 10 procent av rösterna) så blir avkastningen 4,8 procent bättre än för börsbolag utan större ägare av kött och blod.

Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att med ränta-på-ränta så blir 4,8 eller 7,8 procents årlig avkastning mycket stora belopp. Efter 31 år ger 7,8 procents årlig avkastning ett kapital som är tio (10!) gånger större än för en stackare som blivit utan den avkastningen.

Var hittar man denna fantastiska avkastning? Exempelvis genom att botanisera bland listan här bredvid som Afv/Börsplus tagit fram över 30 bolag där grundaren äger minst 10 procent av rösterna. Börsvärdena är från ett par miljarder och uppåt och samtliga dessa aktier har också analyserats av Afv/Börsplus (dock inte alltid med köpråd).

Grundarägda bolag Grundarägare
Addnode Group Hanstorp/Gejer
ALM Equity Joakim Alm
AQ Group Andersson/Mellgren
Assa Abloy Melker Schörling
Attendo Pertti Karjalainen
Avanza Bank Sven Hagströmer
Bahnhof Karlung/Norman
Balder Erik Selin
BioGaia Rotschild/Annwall
Catena Media Diverse
Cherry Morten Klein
CLX Communications Diverse
Garo Lars Svensson
Getinge Carl Bennet
H&M Stefan Persson
Hexagon Melker Schörling
Kopparbergs Bryggeri Br. Bronsman
Magnolia Bostad Fredrik Holmström
Medicover Jonas af Jochnick
Oscar Properties Oscar Engelbert
Paradox Interactive Fredrik Wester
Raysearch Labs Johan Löf
Recipharm Eldered/Backsell
Resurs Holding Fam. Bengtsson
Serneke Group Ola Serneke
Swedol Br. Zetterberg
THQ Nordic Lars Wingefors
Victoria Park Greg Dingizian
Vitec Software Lars Stenlund
Volati Karl Perlhagen
Källa: Holdings/Afv

Men vad är förklaringen till att grundarägda bolag går så mycket bättre? Även rensat för det större inslaget av småbolag och låga värderingar så visar Lyttkens/Leisers studie att grundarägda bolag gett en statistiskt signifikant bättre avkastning. Förklaringen är så klart det som inledde denna krönika: Aktier är bolag och bolag är människor. Vi ser följande delvis subjektiva kriterier för vad som definierar en grundare och varför det spelar roll.

  • De har lyckats bygga växande företag med anställda, kunder och vinster och präglat dem framgångsrikt. (Vi exkluderar investmentbolag men inkluderar exempelvis Melker Schörling som “grundare” av Hexagon.)
  • De ägnar decennier åt sitt livsverk. Långsiktigheten, erfarenheten och drivet är av en annan kaliber jämfört med bolag som körs av inhyrda tjänstemän och ”styrelseproffs”.
  • De har en stor del av sin förmögenhet investerad i bolaget. (Vissa grundare har startat massvis med bolag, exempelvis Erik Paulsson eller familjen Lundin. Vi räknar inte deras mindre värdefulla innehav.)

Slutsatsen är enkel. Grundare och andra ägare av kött och blod tenderar att ha kunnandet, långsiktigheten och drivkraften att fortsätta skapa större värden än vad institutionernas tjänsteandar klarar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET