Krönika Svensk politik
Dags att sluta tro på rationalitet
För många år sedan skrev jag annonser för BMW. Det var ganska mycket text i annonserna. Ofta handlade det om rationella saker som säkerhet och hur mycket mindre bränsle den nya generationens motor behövde, trots att den hade fler hästkrafter och bättre vridmoment. Men ingen köper en BMW för att den drar lite bensin eller för att bromsarna är smarta på det ena eller andra sättet. Man köper den för att det är en otroligt rolig bil att köra fort med. För att dörren låter ger ifrån sig ett bayerskt ”klonk” när den stängs. För att man vet att grannen kommer att bli imponerad, avundsjuk eller irriterad, på ett sätt som ingen Volvo eller Audi skulle kunna framkalla.
Texterna jag skrev skulle inte i första hand övertyga den potentiella kunden. De skulle ge kunden ammunition och argument i en diskussion med sin partner. Att köpa en ny BMW är ett uteslutande emotionellt köp. Men människor vill vara rationella. Så mycket älskar vi rationalitet som idé, att vi ljuger och hittar på för att kunna vara rationella. I synnerhet när vi ska köpa en bil för 650 000 kronor, som går från noll till hundra kilometer i timmen på knappt sju sekunder, med motiveringen att det är ”en praktisk familjebil”. Och att 343 hästkrafter ger ”säkra omkörningar”.
Två sexor vodka
Människan är det smartaste djuret på planeten. Men det hjälper inte alltid. För det smartaste djuret vill också ha lite kul ibland. Det rationella säger åt oss att använda tandtråd, spara i fonder och äta grönsaker. Men det säger aldrig till dig att beställa två sexor vodka precis innan baren stänger eller att ta ett sms-lån för att åka till Berlin.
Vi vet, om vi tänker efter, att det är så här det funkar. Vi vet att vi är drivna av impulser. Att köpbeslut, från att du köper en Snickers på Hemköp till att Exxon Mobil köper en oljeplattform, fattas på emotionella grunder. Vi bara tänker inte så mycket på det. Det skulle leda till kognitiv dissonans, alltså att vi samtidigt försöker ha två motstridiga uppfattningar, vilket vi mår dåligt av.
Faktum är, att nästan allt i tillvaron styrs av nycker, skrock och känslor. Men det värderas olika. Saker på ekonomisidorna bedöms utifrån andra premisser än det som står under rubriken horoskop. Men om till exempel finansmarknaden hade varit styrd av rationella faktorer, istället för magiskt tänkande, hade inte en apa med några dartpilar kunnat slå börsanalytiker med sexsiffriga månadslöner. Och en enkel bondson med läshuvud hade i så fall kunnat förklara, motivera och prognostisera värderingen av olika kryptovalutor.
Det hade varit urtråkigt. Så vi väljer magin – överallt. Olika metoder och modeller för att kategorisera människor, som Myer-Briggs eller Thomas Erikssons DISC-succé ”Omgiven av idioter” används ofta och mycket, även om inget av det har någon vetenskaplig grund. Det är som att vi hade rekryterat eller organiserat oss, baserat på horoskop.
Astrologi är för övrigt väldigt populärt för stunden. Freud är också inne igen. Och i dokumentären Sanningen om hudvård lär vi oss att billig Nivea-kräm i plåtburk är det bästa för huden, samtidigt som många har hudvård som livsstil och köper avancerade serum som kostar mer per gram än guld och heroin.
Vi kräver talismaner och myter. Vi köper sagor.
Narkotikapolitiken i Sverige baseras på flummig cynism om ”knarkaren” som brottsling, istället för på forskning och empati. Resultatet är att vi har högst narkotikadödlighet i Europa. Här hade rationalitet varit att föredra. Men inte annars.
Politiken är postmodernistisk
Politik generellt är en bra summering av det jag skrivit så här långt. På en gång modern och postmodern. Modernismen drevs av rationalitet, alltså vad politiker vill utstråla. Men politiken är postmodernistisk, i bemärkelsen att det inte fiaznns några objektiva sanningar. Bara subjektiva. Du har din sanning, jag har min. Varje politiker vill ett bättre samhälle men det finns inget objektivt bättre samhälle. Det finns ingen sanning, det finns bara sanningar.
Vi måste höja skatten! Vi måste sänka skatten! Vi måste sätta in militären mot gängvåldet i förorterna! Vi måste hbtq-certifiera traktens bönder!
Den objektiva sanningen har det tufft och resultatet blir att människor tror att George Soros och/eller Bill Gates sätter in chip i människor via covid-19-vaccinen. Eller att kolloidalt silver är bättre än penicillin.
Är det här bra eller dåligt? Alltså helheten; att det rationella är eftersträvansvärt, samtidigt som vi lever vårt liv i strid med det. Jag tror inte att det är varken eller; det bara är. Och kanske är det bästa vi kan göra att erkänna för oss själva vilka irrationella, känslostyrda galenpannor vi är. Det är dags att acceptera vårt magiska tänkande och vårt svindlande självbedrägeri. ”Tjena! Vi är människor. Vi gillar snabba bilar, tror på detox-dieter och vet att 5G-nätet drivs av Billderberggruppen.”
En uppgradering av det magiska tänkandet skulle dessutom gynna jämställdheten. Eftersom de kvinnligt kodade sub-domänerna (som horoskop, hudkrämer och kristaller och tarotkortlekar) har lägre status generellt, än de manliga (som ekonomi, kryptovalutor och ”smarta system” för betting). Acceptans kommer leda till höjd status rakt över.
På Handelshögskolan kan man redan idag välja inriktningar som Finance och Marketing. Det vore bra och spännande om de adderade Shamanism och Zodiac till den där listan. Saker som spelar roll i verkligheten.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla krönikor