Krönika Private Banking
Credit Suisse lär oss hur svårt det är att vara rik
Läser man Affärsvärlden så är man förmodligen intresserad av sin privatekonomi. Och förmodligen är ambitionerna högt ställda: Att kunna bli eller förbli rik.
NIO STEG TILL RIKEDOM
Det finns en amerikansk finansprofil som heter Mark Minervini. Jag har egentligen inga höga tankar om honom men han har listat nio punkter om ”how to become rich” som faktiskt är riktigt bra.
- Gå dit pengarna finns. Välj en yrkesbana som erbjuder stora möjligheter att skapa värde, för omvärlden och därmed även för dig själv. (Naturvetenskap och teknik torde vara bästa fälten kommande decennier.)
- Glöm pengarna. När du väl valt yrkesbana så ska du inte fokusera på pengar utan på att bli riktigt duktig på ditt arbete. Då kommer pengarna följa som en naturlig biprodukt.
- Tänk i decennier, inte år. Vi tenderar att överskatta vad vi kan åstadkomma på några års sikt men underskatta vad vi kan åstadkomma på 10–20 års sikt. Ett kortsiktigt fokus riskerar att leda till misstag och besvikelser.
- Lyft dig själv med hävstång. Du är bara en person och tiden är knapp. Så se till att dina ansträngningar har hävstång så att de får maximal effekt. Duktiga kollegor, rätt verktyg och effektiv kommunikation är tre generella nycklar.
- Lev snålt tills du har minst 1 MUSD. Låga omkostnader möjliggör högt sparande.
- Följ 10%-regeln. Lägg aldrig mer än 10% av din förmögenhet på tillgångar som faller i värde. Tänk bilar, båtar, renoveringar et cetera.
- Låna bara ut vad du skulle vara villig att ge bort. Detta gäller särskilt vänner och familj.
- Tänk alltid i odds. Alla investeringar och affärsbeslut bör formuleras som odds.
- Tänk på ditt sparkapital som noll. Låt aldrig oförutsedda händelser bli ett svepskäl till att tulla på sparkapitalet. Anpassa istället mun efter matsäck som om du hade noll i sparkapital.
Det finns oräkneliga sätt att bli rik men dessa nio exemplifierar den kanske säkraste vägen. Nämligen enträget och målmedvetet arbete parat med tålamod och sparsamhet.
PRIVATE BANKING – LYXIGT ELLER HEMLIGT?
Sen då? Vad händer om man väl har blivit rik? Många hamnar förr eller senare som kund inom private banking. Begreppet torde anspela på att rika bankkunder utlovas en mer “privat” behandling än den löpandebandprodukt som massmarknaden av icke-rika erbjuds.
Sanningen är dock att rikedom också blivit en massmarknad och att flertalet PB-aktörer de facto tillämpar en massproduktionslogik som är allt annat än skräddarsydd av en rådgivare som förstår privatpersonen bakom pengarna. Det som presenteras som ett exklusivt hantverk är inte sällan ett paket av olika massfabrikat med en liten kundanpassad rosett på toppen.
Och inget ont i det, så länge leverantören är ärlig med förutsättningarna. Fabriker är ofta väldigt bra på att hålla jämn och hög kvalitet. Det som är handgjort och skräddarsytt är ju ofta inget mer än en väldigt dyr lyx som egentligen inte är mätbart bättre. Det är inte en slump att industrialismens massproduktion är synonym med unik välståndsökning, inte minst för den breda befolkningen som gick från armod till välstånd.
Så vad ska en stackars private banking-aktör locka med om det exklusiva och lyxiga egentligen inte är särskilt konkurrenskraftigt? Ett vanligt svar är att se ordet “privat” som en synonym till “hemlig”. Det är en nisch som i alla tider lämpat sig väl i Schweiz, där alpint hög banksekretess skyddar mot insyn från andra länders skattemyndigheter.
PENGAR LUKTAR INTE – MEN KAN ÄNDÅ VARA RUTTNA
Att göra private banking synonymt med “hemliga klubben” är dock en farlig alpstig med stor rasrisk. Av uppenbara skäl. De som har mest nytta av banksekretess är ju bland annat brottslingar av olika slag och en organisation som jobbar nära brottslingar verkar ofta bli präglad av samma värderingar. Vilket osökt för oss över på Credit Suisse. Här är ett urval av skandaler som briserat i modern tid, enligt The Guardian.
- 2014. Böter på 2,6 mrd USD för medhjälp till skattebrott för rika amerikaner.
- 2016. Böter till Italien för medhjälp till skattebrott via Liechtenstein, Bermuda m.m.
- 2017. Böter för regelbrott mot penningtvätt kopplat till korruptionsskandalen 1 MDB i Malaysia.
- 2017. EU-länder gör gryningsräd mot Credit Suisse-bankirer kopplade till 55 000 fall av misstänkt skattebrott.
- 2018. En Credit Suisse-bankir döms till fängelse för bedrägerier riktade mot kunder i banken.
- 2018. Böter för korruption där banken sökte lukrativa kontrakt mot att barn till kinesiska partipampar fick jobb i banken.
- 2019. Credit Suisse VD avgår sedan det uppdagats att banken spionerat på sina anställda.
- 2020. Åtal mot Credit Suisse för bristande kontroll av kunder kopplade till bulgariska knarkaffärer.
- 2021. Credit Suisse sparkar nio bankirer sedan banken förlorat 5,5 mrd USD på Bill Hwangs hedgefond Archegos.
- 2021. Credit Suisse har sålt på sina kunder lån på 10 mrd USD till det kollapsade lånebolaget Greensill.
- 2022. En dataläcka från Credit Suisse visar att det bland 30 000 kunder fanns 100 mrd USD hos personer som ägnat sig åt “tortyr, knarkhandel, penningtvätt, korruption och andra allvarliga brott”, enligt The Guardian.
Kort sagt: Credit Suisse verkar vara en magnet för både ljusskygga kunder och ohederliga anställda.
DROPPEN SOM FICK DAMMEN ATT BRISTA
Det här är viktig information även för alla som blivit rika genom hederligt arbete, företagande och/eller framgångsrikt sparande. Den rimliga slutsatsen är att man bör undvika allt samröre med aktörer som Credit Suisse eller dess likar världen över. (De finns även i Sverige.) Varför anförtro sitt kapital åt en organisation som hyser så många ohederliga eller omdömeslösa personer?
När världsekonomin skakade till under 2022 så verkar samtidigt den polletten ha trillat ner hos många av Credit Suisse rika kunder. Kundflykten tilltog under hösten 2022 och enbart under Q4 2022 så tog Credit Suisses kunder ut hela 37% av sin inlåning. Många kunder flyttade även sina värdepapper från banken. För helåret 2022 krympte Credit Suisses förvaltade kapital med 27%. Med dagens marknadsoro är det alltså inte konstigt att just Credit Suisse är nere för räkning.
TIO SÄTT ATT FÖRSTÖRA SITT KAPITAL
Att bli rik är en sak men ska man lyckas behålla pengarna så gäller det att undvika ett helt minfält av risker. Finansprofilen Barry Ritholtz har listat tio vanliga sätt att förstöra sitt kapital på.
- Belåning. Det vanligaste sättet att förinta en förmögenhet.
- Koncentrerad risk. Tänk SVB eller Cathy Woods ARK Invest. (Ej att förväxla med ARK Capital med bl.a. svenska investerare som Jacob de Geer.)
- Stock picking. Övertro på sin förmåga kännetecknar många förlorare.
- Market timing. Se stock picking ovan.
- Överaktiv trading. Varje transaktion kostar. Många transaktioner kostar mycket.
- Kostnader. Höga avgifter och höga levnadsomkostnader äter upp kapitalet.
- Spekulation. Investeringar har bra risk/reward. Allt annat är spekulation.
- Skatter. Alla svenskar förstår.
- Skilsmässor. Ett klassiskt sätt att halvera en förmögenhet och bli bitter på köpet.
- Dödsfall. Ofta en katalysator för konflikter och kostnader.
Slutsats? Grundprinciper och stora livsbeslut är viktigare än att hitta en private banking-aktör som erbjuder häftiga produkter.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla krönikor