Bourgoin: Nu måste kvinnor få rätt förutsättningar att driva eget

Drömmen om att driva företag är stark hos svenska kvinnor och i en ny studie kan vi se att sex av tio kvinnor någon gång har drömt om eller funderat på att starta eget företag. Men nästan hälften avstår för att de är rädda att misslyckas eller av privatekonomiska skäl. Näringslivet och det offentliga måste här kroka arm, gå bortom att utreda, och redan i unga år skapa förutsättningar för kvinnor att starta och driva företag, skriver Lotta Bourgoin i en gästkrönika
Bourgoin: Nu måste kvinnor få rätt förutsättningar att driva eget -
Näringslivet och det offentliga måste här kroka arm, gå bortom att utreda, och redan i unga år skapa förutsättningar för kvinnor att starta och driva företag, skriver Lotta Bourgoin.

Knappt en av tio kvinnor driver ett eget företag idag och mindre än en tredjedel av svenska företag drivs av kvinnor, en andel som har legat relativt konstant de senaste decennierna.   

Att kvinnor är underrepresenterade i företagssverige innebär att det finns en outnyttjad affärspotential – men det är också en jämställdhetsfråga. Det handlar i slutändan om ägande och inflytande. När man startar företag vet man aldrig vad som kommer i ens väg. Man måste våga misslyckas under vägens gång och kontinuerligt plocka upp lärdomar. Men för att lära sig gäller det också att våga kasta loss, och ha förutsättningar för att kunna göra det.

Det är positivt att så många kvinnor indikerar att de vill starta egna företag – nu måste vi ge dem rätt förutsättningar att starta, driva och finansiera sina företag vilket också kommer att stärka den svenska konkurrenskraften. Så vad är det som behövs? 

  • Kompetensutveckling

Unga kvinnor vill i högre grad än äldre starta eget, men de är mer rädda för att misslyckas. Och rädslan hänger ofta med genom livet, kvinnor är överlag mer riskaverta relativt män. Här handlar det i mångt och mycket om att bygga från grunden, det är framförallt kvinnor som har mycket att vinna på det.

Vi måste rusta våra ungdomar med kunskap tidigt, oavsett vad man studerar. Entreprenörskap ska vara en naturlig del i undervisning. Att driva eget företag ska ses som en lika möjlig karriärväg som en anställning och när man väl funderar på att starta eget ska man ha de verktyg som behövs. Det här är extra viktigt för kvinnor Att ha förståelse för budgetering, sparande, pension och företagande gör att man har förutsättningarna när man väl är redo att förverkliga en företagsdröm.  

  • Inspiration att våga

Det är ett stort steg att starta eget om man är fast anställd och får ett tryggt lönekuvert varje månad. För att uppmuntra fler att våga ta steget måste fler få tillgång till nätverk, innovationshubbar, accelerator- och mentorprogram samt förebilder som kan dela med sig av erfarenheter. Både offentliga och näringslivsdrivna initiativ finns, men kan både skalas upp och synliggöras för att nå fler.  

  • Finansiering

Det är redan bekant att mindre än 1% procent av riskkapitalet går till företag som startats enbart av kvinnor. Här gäller det att investerarsidan breddar sitt fokus och beaktar fler affärsmodeller. Samtidigt måste kreditinstitut inklusive banker och de som sitter på riskkapitalet se sig själva i spegeln och fråga sig om vi bemöter kvinnliga och manliga grundare på samma sätt.

Här finns studier som pekar på det motsatta. Det vill säga att kvinnliga grundare får mer riskorienterade frågor relativt män, medan männen mer får uttala sig om potential. Det ger så klart utslag på de värderingar som görs och de beslut som tas.  

  • Skalbarhet 

Kvinnor startar i högre utsträckning företag som är mer småskaliga, men som ofta snabbt genererar intäkter, till exempel inom service sektorn. Många av dessa företag har stor potential att växa och skala upp. Här skulle det behövas en insats, både vad det gäller inspiration och utbildning, för att få fler att ta steget att skala upp sin verksamhet.

Kvinnor skulle också tjäna på en bredare palett av finansiering. Idag föredrar kvinnor lån från familj, vänner samt projektbidrag framför banklån och riskkapital.  

  • Förenkla regelverk 

Även fast det är relativt enkelt att starta företag i Sverige, nämner en av fyra kvinnor att krångliga regler och byråkrati begränsar deras företagande. Det försämrar framförallt möjligheter att få företaget att växa. Vi måste hitta sätt att förenkla, till exempel ett moderniserat trygghetssystem som ökar rörligheten mellan företagande och anställning.

  • Mät och följ upp

Sätt upp tydliga mål, mät kontinuerligt och följ upp. Bara genom att mäta kan vi justera med rätt insatser.  

Lotta Bourgoin, vice chef för företagsaffären på Nordea.  

Om Nordeas undersökning

Undersökningen gjordes under en vecka i oktober 2023 och har haft har två olika målgrupper:

1. Kvinnor i allmänheten 18-65 år, 1 048 intervjuer.
2. Kvinnor 18-65 år som driver sitt eget företag, 345 intervjuer.

Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från Santander