Börsvärdering som 1990

KRÖNIKA. En historisk tillbakablick visar att värderingen på Stockholmsbörsen satt i relation till vinsttillväxten är väldigt normal. Vilket faktiskt är onormalt.

Hur är börsen värderad? Låt oss hoppa över p/e-talet denna gång och i stället försöka besvara denna fråga ur ett lite annorlunda perspektiv, nämligen genom att ställa börsindex nuvarande kurs i förhållande till historiska bottnar och toppar, justerat för den långsiktiga genomsnittliga vinsttillväxten.

Data från Yale-professorn Robert Shiller visar att vinsttillväxten i USA legat på i genomsnitt cirka 6 procent under flera decennier och varit förvånansvärt konstant. Motsvarande för den svenska aktiemarknaden sedan 1995 visar på cirka 7 procents vinstillväxt, enligt data från Peter Malmqvists EQR. Låt oss vara optimistiska och anta att 7 procent håller även framöver.

I diagrammet här intill har vi tagit värdena för OMXS30-index vid börstopparna 1990, 2000 respektive 2007 samt börsbottnarna 1992, 2002 och 2008 och extrapolerat detta indexvärde framåt och bakåt i tiden med den långsiktiga vinsttillväxten på 7 procent. På så sätt fås en form av värderingskarta där olika historiska värderingar representeras av linjer i det logaritmiska diagrammet. Den röda kurvan visar indexets faktiska värde i slutet av varje år, förutom de år börsen toppat eller bottnat, då är värdet topp- respektive bottennoteringen.

Med hjälp av detta får vi en tydlig bild av hur dagens värdering står sig i förhållande till historiska topp- och bottenvärderingar. En värdering i nivå med hysteriska 2000 skulle ta OMX-index till nästan 3 500 i år, medan en värdering i nivå med börs­toppen 2007 motsvaras av OMX-index vid drygt 1 800. Nuvarande indexnivå kring 1 035 ligger faktiskt ganska nära den värdering börsen hade vid toppen 1990, före den svenska finanskrisen. Det innebär att börsen sedan 1990 stigit med knappt 7 procent per år, alltså ungefär i linje med den genomsnittliga vinsttillväxten. Värderingen 1990 kan alltså sägas vara en ganska normal börsvärdering.

Av diagrammet framgår tydligt att börsbottnarna 2002 och 2008 låg ganska nära varandra värderingsmässigt. Börsbotten i samband med finanskrisen 1992 skedde till en väsentligt lägre värdering. En börsvärdering i nivå med bottnarna 2002 och 2008 skulle i år innebära OMX-index nere kring 750–830, medan en mer extrem undervärdering som vid finanskrisen 1992 skulle ta index strax under 500-nivån.

Med en relativt normal värdering framstår börsen i dag som ett bra alternativ för långsiktiga placerare.Frågan är dock om inte ett ännu bättre köpläge väntar längre fram. Svaga konjunktursignaler från snart sagt varje hörn av världen indikerar att en global lågkonjunktur snart kan vara verklighet. Då backar företagsvins­terna kraftigt och börsen brukar falla till en värdering under den normala, där ett riktigt bra köpläge uppstår. I första hand är det då naturligt att ta sikte på värderingsnivåerna från 2002 och 2008, vilket innebär en fallhöjd på cirka 20–30 procent från nuvarande nivåer.

I ett längre perspektiv är den stora frågan om vinsttillväxten kan fortsätta att ligga på 7 procent per år även framöver. Behov att dra ner på skuldsättningen i såväl USA:s som Europas ekonomier talar emot.

Men kanske kan utvecklingen på tillväxtmarknaderna väga upp detta, särskilt som svenska bolag hittills varit duktiga på att dra nytta av utvecklingen där.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF