Krönika
Börsplus summerar 2018
Fram till oktober såg det ut att bli ett uppgångsår på Stockholmsbörsen men sen vände det ned drivet av geopolitik, konjunkturoro kopplat till räntor, Brexit och handelskrig. Även om sista handelsdagen inte är slut ännu kan vi konstatera att det blir ett negativt år, i skrivande stund står OMXS30 på minus 10 procent. Betydligt bättre har det dock gått för Börsplus portfölj som vi går in på mer nedan.
Förutom ett flertal avknoppningar och listbyten ser vi två trender som sticker ut lite extra, alla uppköpsbud mot slutet av året och ökningen av mikrobolag som börsnoterats. Det senare såg vi som ett bra skäl till att lansera IPO-guiden. Där granskar vi alla börsnoteringar och delar ut varningsflaggor som en signal om att man som investerare kan fundera ett extra varv kring vissa aspekter.
Vid denna årssummering har vi passerat över 1000 analyser som återfinns i Analysarkivet, därtill aktiekommentarer och krönikor. På en svårtydd börs finns det extra nytta av bästa tänkbara råd och Börsplus ledstjärna är att bidra med insikter och vägledning för investerare.
Rådutvecklingen
Vi kan inte sticka under stol med att vi gillar att mäta saker och därför följer vi regelbundet upp och utvärderar de aktieråd som vi gav för ett år sedan. Det har hittills varit mestadels glädjande uppföljningar. Våra köpråd har avkastat betydligt bättre än index, medan de aktier vi rekommenderat att sälja i genomsnitt har tappat i värde. Vi ser det som ett betyg på hur väl vi lyckats att träffa rätt i våra analyser och ett sätt att bli mer transparenta mot våra läsare.
Utvecklingen för våra sälj-, neutrala- och köpråd jämfört med index har visat många rätt. Grafen som ses nedan mäter samtliga analysers utfall så här långt. Av de runt 400 köprekommendationer vi gett i våra analyser har de i genomsnitt avkastat 12 procent bättre än index. De tre bästa råden under året var köpråden på Plejd (+347%), Kambi (+195%) och Raysearch (+134%).
Portföljutvecklingen
Börsplus portfölj har sedan starten vid årsskiftet 2015 avancerat 50 procent, jämfört med index som är ned 4 procent samma period, oräknat utdelningar. Det är vi nöjda med och även utvecklingen under året har varit bra. Under året har portföljen gett en positiv avkastning på runt 16 procent, vilket är betydligt bättre än index som är ned runt 11 procent.
Årets bästa innehav var BIMobject (+143% vid försäljning), Bahnhof (+70% vid försäljning) och Moberg Pharma (+38% från inköp). Sämst var Cinnober (-29% vid försäljning innan bud från Nasdaq) och ScandiDos (-21% från inköp).
I slutet på året finns 17 innehav i portföljen där Akelius Pref och Mekonomen utgör de största innehaven. Kassan är ovanligt liten (5 procent av portföljen) men då har vi också flera innehav av ganska defensiv karaktär som Loomis, preferensaktier i Akelius och Ahlsell (där det finns ett uppköpsbud). Sammantaget ett bra år för portföljen.
Vi avslutar med att avslöja hur redaktionens privata portföljer gått under året och det blev en blandad kompott. En sak som redaktionen är ense om är att det varit ”ett knepigt börsår” där det har gällt att hänga med i kurvorna. Trots det är vi säkra på att vi inför 2019 fortsätter leta köpvärda aktier utifrån framgångsreceptet att fler insikter ger mer avkastning.
Verktyg som lanserats under året:
IPO-guiden granskar alla börsnoteringar med investerarnas bästa i åtanke och skapades av Börsplus för att vi såg ett stort intresse för börsnoteringar, samtidigt som bevakningen har varit bristfällig.
Utdelningsportföljen ger dig en överblick av den årliga utdelningsportföljen. Varje år väljer vi ut ett antal aktier som alla har gemensamt att de har extra hög direktavkastning. I detta podcast-avsnitt går vi igenom föregående och årets utdelningsportfölj.
Pref-guiden hjälper dig att välja rätt bland preferensaktierna och undvika att gå vilse och köpa in sig i fel bolag eller fel huvudägare. I vår krönika kan du läsa mer om varför vi skapade Pref-guiden och hur den kan användas.
Buy&Hold-portföljen, håll utkik i mejlboxen nästa vecka för då lanserar vi en ny portfölj där vi, som hörs på namnet, köper aktier enligt våra köpråd för att behålla dessa.
Övriga uppskattade verktyg:
Analysarkivet, där de enkelt går att söka bland alla Börsplus analyser. Vill du veta vad Börsplus tycker om till exempel Swedbank? Sök på namnet och få upp samtliga Börsplus analyser av aktien.
Uppsidan där vi ger uppslag till aktier med störst potential. Sök och se vilken aktie vi ser störst potential i just nu.
Temadagar som vi anordnar och bjuder in prenumeranter för att lyssna och ställa frågor till börs-vd:ar. Delar av Börsplus redaktion är också på plats för att prata med er prenumeranter.
Så gick det för redaktionens privata portföljer:
Peter Benson: ”Ett bra år med bara en svart plump”
Hur blev 2018 för din aktieportfölj?
Ofattbart nog är portföljen upp cirka 20 procent under 2018. Jag har kontrollräknat, för jag trodde först inte det var sant. Drygt hälften av avkastningen kommer dock från två onoterade innehav. Det ena var hörlursbolaget Zound Industries där jag varit aktieägare länge men i våras sålde i ”gråhandeln” i samband med konstiga ägarturer och budrykten. Det andra är ett onoterat bolag i gamingsektorn som gjort succé.
Men även borträknat de onoterade äventyren har det varit ett anständigt år där börsaktierna är upp runt 5 procent. Bakom den siffran finns ganska många oansenliga vinnare, ett antal acceptabla förlorare och (bara) en svart plump.
Blev det några nya innehav?
Ovanligt många faktiskt. Under året har jag köpt Axis (uppköpt), Nokia, Oscar Pref B (inlöst men har sedan köpt flera), BIMobject (nu på minus…), Eniros Konvertibellån (den svarta plumpen…), Mekonomen (bra ingångskurs!), Scandidos (4 kr…) och nu i december Nyfosa, Ahlsell och Akelius Pref. Jag har under året också handlat runt lite i Swedbank och Ework med bra utfall på marginalen och har nu fler aktier än i början av året.
Drar du några särskilda lärdomar av året som var?
Vissa av mina surdegar är jag inte så bitter över. Hit hör Scandidos, ALM Equity, Studsvik, Danske Bank och Oscar Pref B. Antingen för att de är (blivit…) små innehav eller för att jag är bekväm med att äga dessa aktier på mycket lång sikt. Däremot stör jag mig på den egna arrogansen i att köpa relativt mycket i Eniros konvertibel. Det här är precis den typ av ”översmarta” investeringar med gigantisk nedsida som jag borde lärt mig att vara extra försiktig med. Fy skäms på mig!
Daniel Svensson: “Upp, konstigt nog”
Hur blev 2018 för din aktieportfölj?
Förvånande nog är portföljen upp 2 procent i år. Förvånande eftersom jag inte tittat till den så väldigt ofta på sistone men på daglig basis noterat att några större innehav fått helt extremt mycket stryk på börsen. Framför allt LeoVegas. Men i tysthet har den mer stabila delen av portföljen tuffat på. Fastigheterna och preffarna till exempel.
Blev det några nya innehav?
Aktiviteten har varit rätt låg i år. Innehaven i Momentum, Securitas, Bredband2 och Bahnhof har skalats ned i takt med att aktierna steg mot bra värderingar i mina ögon. Lite större nyinvesteringar blev det i LeoVegas, Kambi och MTG. Sedan har jag köpt mer preferensaktier i Akelius. Inga av dessa nya drag har varit direkt succéartade även om Kambi gått upp.
Drar du några särskilda lärdomar av året som var?
Givet att jag har en tendens att då och då ta in riktigt usla aktier i portföljen så är det troligen rätt att fortsätta köra med en portfölj spridd över många innehav.
Daniel Zetterberg: ”Kunde blivit bättre”
Hur blev 2018 för din aktieportfölj?
Portföljen slutade ned 5 procent. Det är visserligen några procentenheter bättre än index men känns ändå som ett underbetyg för en portfölj som varit lite riggad för börsnedgång. Global Gaming och Bahnhof är två aktier som gått bättre än övriga.
Blev det några nya innehav?
Några gamla surdegar har fått lämna portföljen men betydligt fler nya positioner har tillkommit. Exempel på några är Alimak, Loomis och Kinnevik samt fastighetsbolagen Balder och Nyfosa. Mot slutet av året köptes ett större knippe preferensaktier i Akelius.
Drar du några särskilda lärdomar av året som var?
Jag har noterat en liten tendens att stoppa huvudet i sanden när enskilda innehav hamnat i problem. Ofta sker det omedvetet genom att jag börjar fokusera mer på “det långsiktiga caset”. Resultatet är att jag reagerar för långsamt på ny information vilket lett till onödigt stora förluster i papper som till exempel Collector och Mag Interactive. 2018 har dessutom varit ett år då kortsiktiga besvikelser straffat sig med många slagiga rapportreaktioner.
Peter Nilsson: ”Fortsatt skeptisk”
Hur blev 2018 för din aktieportfölj?
Jag har haft en defensiv hållning till börsen hela året. Jag har parerat portföljen med hög likviditet och från stund till annan hedgat med korta indexderivat.
Blev det några nya innehav?
Jag har haft en lägre aktivitet än jag brukar ha men trots det har jag flera nya innehav och en del har avyttrats. Främst har jag ökat likviditeten genom att skala ner befintliga innehav. Bland de nya innehaven kan nämnas de tre danska noteringarna på Spotlight.
Drar du några särskilda lärdomar av året som var?
Jag drar inga nya lärdomar detta året men har fått bekräftat att det stora antalet mindre bolag som är beroende av börsen för finansiering har haft det svårt. Det är en trend som håller i sig 2019. Jag kommer att ha en fortsatt skeptisk hållning till börsen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.