Krönika Börsprognos
Bo Becker: Vad är den förväntade långsiktiga avkastningen på börsen?
Vad kommer börsen ge för avkastning 3 december 2022? Det vet ingen (det är en lördag, så kanske noll på Stockholmsbörsen som är stängd då? Eller vad är avkastningen egentligen på helger?). Ingen vet heller vad avkastningen ska bli februari 2024. Men kanske man kan ha en begåvad gissning för vad börsen ska ge för avkastningen på lång sikt.
Det är en fråga av stor betydelse. Som sparare (kanske själva, eller indirekt som framtida pensionärer med fonderade medel) beror din framtida konsumtion mer än något annat på vad börsen ger för avkastning. Om vi har låg avkastning måste vi spara (mycket) mer för att nå en viss pension. Värdet på både börsnoterade och privata företag beror på det avkastningskrav med vilket man diskonterar kassaflöden, och det avkastningskravet beror på – gissa vad – jo, den långsiktiga avkastningen på börsen.
ÄR MER RISKABEL
Den vanligaste modellen för framtida avkastning är att den blir samma som den historiska avkastningen. Logiken är följande: Börsen ger högre avkastning än en säker investering (tänk statsobligationer i din hemvaluta). Varför? Jo, för att den är mer riskabel. Ibland går börsen upp, ibland ner. Trettio av de senaste hundra åren har USA-börsen gått sämre än en riskfri investering.
Risken är inte bara en fråga om dåliga börsår. De år när avkastningen på aktier är låg är ofta samma perioder som har låg tillväxt och hög arbetslöshet. Riskerna är värre när allt dåligt händer samtidigt – och nedgångar kan vara långdragna. För den amerikanska börsen var det två decennier av de tio senaste som producerade negativ avkastning (1930-talet och 2000-talet, -5% respektive –9% per år).
SVÅRT ATT FÖRSÄKRA SIG MOT DÅLIG AVKASTNING
Enligt ny forskning baserad på optionspriser tycker investerare särskilt illa om årliga avkastningar under -10%. Det betyder också att det är svårt att försäkra sig mot dålig avkastning. Strukturerade produkter lovar ibland att lasta av de sämsta avkastningarna på någon annan. Men om man inte bär risken för de dåliga åren så får man inte heller den goda genomsnittliga avkastningen (för den som vill veta mer: de säljoptioner som krävs är så dyra att förväntad avkastning blir låg).
OMXS30 RÄCKER INTE
I sin bok Triumph of the Optimists visar Elroy Dimson, Paul Marsh, and Mike Staunton att olika länder har haft mycket olika erfarenheter. Globalt sedan år 1900 har genomsnittlig årlig avkastning varit 5% högre på börsen än på riskfria obligationer (till exempel 8% jämfört med 3% för obligationer). Detta är förresten ett starkt skäl att diversifiera sin portfölj internationellt – OMXS30 räcker inte för att få god riskspridning!
Slutligen är det förmodligen inte sant att man kan lita på att alltid få samma förväntade avkastning. Den förväntade avkastningen varierar. När börsen gått upp mycket – de senaste 30 åren! – kan man räkna med lägre avkastning framåt. Globala aktier har nästan aldrig varit så högt värderade som nu, och det även efter det hittills stökiga börsåret 2022. Sambandet mellan värdering och framtida avkastning är statistiskt svagt (låg R2). Det betyder att börsens värdering utgör en svag signal. De höga innevarande värderingarna säger oss att börsen väntas ha låg avkastning, men att osäkerheten är stor.
Bo Becker är professor i finansiell ekonomi på Handelshögskolan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla krönikor