Krönika
Befriande raka besked
Höja eller sänka skatten. Det blir den ideologiska skiljelinjen i nästa val. För en gångs skull står valet mellan två tydliga alternativ.
Det brukar vi inte vara bortskämda med när partierna trängs i mitten i kampen om marginalväljarna. Och mycket talar för att det skulle kunna bli ganska grötigt 2010 också.
Alla säger sig slå vakt om en välfärd med hög kvalitet som betalas med offentliga medel. Moderaterna fattar beslut om att reglera patienternas rättigheter i vården och säger nej till att ändra turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, las.
Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att den gamla högern hade fel i sin kritik av företrädaren Tage Erlander när han ledde uppbyggnaden av socialdemokraternas starka samhälle. Och som av en händelse lägger regeringen fram arbetsmarknadsåtgärder som är snarlika den tidigare S-regeringens.
Samhällsbygget och de offentliga systemen får en allt mer framträdande roll i den moderata retoriken. Individens frihet trycks tillbaka.
Var det rödgröna alternativet hamnar återstår att se. Men rimligen blir huvudlinjen även här åt det kollektivistiska hållet.
Det skulle alltså kunna bli väldigt svårt att se klara skillnader mellan regeringsalternativen. Om det inte vore för hur allt ska betalas.
Regeringen kommer av allt att döma att gå vidare med ytterligare skattesänkningar nästa år. Har Fredrik Reinfeldt på sin båtfärd ut till talet i Vaxholm förordat ytterligare ett steg i jobbskatteavdraget så brukar det bli så. Det är heller ingen djärv gissning att alliansen kommer att gå till val på sänkta skatter nästa mandatperiod.
Och oppositionen kommer att säga nej. Skatterna måste tvärtom höjas om välfärden ska klaras.
När jag intervjuade finansministerkandidaterna Anders Borg (M) och Thomas Östros (S) med några timmars mellanrum i samband med Moderatstämman i Västerås var det befriande raka besked.
l Borg är fortfarande övertygad om att sänkta skatter och minskade bidrag ökar sysselsättningen. Därmed kan man både sänka skatter och klara välfärden.
l Östros säger att det är uppenbart att sänkta skatter och försämrade försäkringar inte ger ökad sysselsättning. I alla fall inte hittills. Om det gör det på lång sikt är omöjligt att veta.
l Borg tror att det går att fortsätta att sänka det samlade skatteuttaget, skattetrycket, även om han inte vill säga hur mycket.
l Östros hävdar att det inte går att klara finansieringen av välfärden ens med dagens med skattetryck på 45-46 procent av BNP. Skatterna måste höjas, även om han vill gå “varligt” fram.
l Borg säger att Socialdemokraterna vill höja vartenda bidrag och göra det mindre lönsamt att arbeta.
l Östros tycker att Moderaterna ska säga ärligt att de är på väg att byta modell. Den skattefinansierade välfärden blir en bas där den som har råd ska kunna köpa sig bättre vård och trygghet genom privata försäkringar.
Så här kommer det att låta det närmaste året. Regeringssidan får förklara hur sänkta skatter går ihop med bra välfärd för alla. Oppositionen får förklara varför låginkomsttagare måste betala mer i skatt.
Ingen avundsvärd uppgift för något av regeringsalternativen. Men ovanligt tydligt och klart.
***
För övrigt är den socialdemokratiska partiledningen säkert väldigt tacksam över att regeringen till slut fattat beslut om att ge klartecken för Förbifart Stockholm.
Socialdemokraterna vill bygga, Miljö- och Vänsterpartiet absolut inte.
När projektet väl är i gång går det knappast att stoppa. Därmed slipper oppositionen hantera en av sina absolut svåraste stridsfrågor.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.