Att besiktiga portföljen ger insikter

En viktig del av investeringskonsten är att metodiskt gå igenom både sin befintliga portfölj och de investeringar man sneglar på att göra härnäst. Det är extra viktigt när dramatiken är stor i omvärlden. Så här tänker jag vid min egen vårliga portföljgenomgång.
Att besiktiga portföljen ger insikter - portfolj peter 2
Foto: TT & Unsplash

De senaste åren har jag haft en avmätt och lite loj inställning till börsen. Aktieandelen i den egna portföljen har varit krympande och jag har inte hittat så många bra nya innehav. Det mesta har känts dopat av nollräntan. Känslan för framtiden är dock helt annorlunda. Nu vill jag kunna öka aktieandelen rejält. Kanske i närtid men mer sannolikt längre fram om värderingarna kommit ner ytterligare. Nedan beskriver jag hur tankarna går om den privata portföljen, de befintliga innehaven och vad jag tittar på att investera i framöver. Jag tror att alla investerare har nytta av att ibland göra motsvarande besiktning av sin egen portfölj.

ONOTERAT

Nästan halva min portfölj, 49%, består idag av onoterade innehav. Det känns nu som en alldeles för stor andel. Det finns dock förklaringar till att det blivit så här.

  1. En oförmåga att säga nej till duktiga entreprenörer. Det känslomässiga beteendet har lett till cirka 30 onoterade investeringar de senaste 20 åren.
  2. Några innehav har vuxit och blivit extra värdefulla. Det gäller särskilt AFV Media AB, alltså mitt ägande i Affärsvärlden. Efter två bra vinstår 2020-2021 så räcker det med konservativa antaganden för att AFV-innehavet ensamt ska stå för drygt 20% av hela portföljen.

Av runt 30 onoterade innehav så har drygt hälften sålts eller skrivits ner till noll. Här har vi en supersuccé, ett par fina framgångar och ett par mediokra exits. Och ett flertal fiaskon. Bland det kvarvarande tiotalet livskraftiga (men konservativt värderade) innehaven är det spridda skurar av teknik, media och life science men även skogsmark (Greengold Group) och bygg/anläggning (Sveab).

Slutsats: Jag måste bli mer restriktiv med onoterade investeringar. Tills vidare råder köpstopp om det inte är något exceptionellt.

OBLIGATIONER

De senaste åren har jag investerat allt mer pengar i företagsobligationer. Nu har jag en portfölj med ett tiotal innehav. Räntan spänner från 3% till 12% så det finns en del risk i portföljen. Men bortsett från ett ryskt stolpskott 2008 har jag aldrig haft några förluster. Idag står obligationer och närliggande som APAC SPAC för 16% av min portfölj. Det är en ganska lagom andel men inslaget av långfristig ”mellanmjölk” får gärna minska.

Slutsats: Nya obligationsinvesteringar kommer bara på fråga om det är antingen exceptionell risk/reward eller korta löptider.

BÖRSEN

Idag har jag bara 21% på börsen varav knappt hälften i fonder. Främst Swedbank Small Cap Emerging Markets som ger en välbehövlig riskspridning bort från svensk ekonomi. Jag har alltså bara chockerande låga 12% av portföljen i rena börsaktier. Diagrammet nedan visar fördelningen.

Portföljen har gått bra det senaste året. Största innehavet Bahnhof har gått som index. Gul/orange tårtbitar är guldbolagen Barrick och Newmont som båda är rejält på plus. Spotify (ljusgrönt) är ett helt nytt förvärv och ligger därmed inte på minus. De blåa tårtbitarna är två lite udda fastighetsexponeringar som båda ligger klart på plus på ett års sikt. Det är superentreprenören Joakim Alms ALM Equity och enfastighetsbolaget Kallebäck som äger anläggningen där Saab bedriver sin framgångsrika radar-verksamhet. Ework (mörkgrön) är +29% på ett år. Det är egentligen bara de fem minsta innehaven som är sorgebarn.

Slutsats: Som framgick av krönikan Varning för bostadsras så är jag ju orolig för att högre räntor blir tufft för fastighetsvärderingarna. Så kanske borde jag ta hem lite vinster i Kallebäck eller ALM Equity? Eller så ser jag till att minska andelen fastigheter genom att uteslutande investera mer i andra branscher. För den övergripande slutsatsen är att jag vill öka andelen aktier i portföljen.

KASSA

Andelen kassa uppgår till 14%. Jag är oftast väldigt nöjd med att ha en hög andel kassa men det har känts som ett misstag efter börsbottnarna 1998, 2002 och 2009. Där borde jag verkligen ha spänt bågen mer.

Slutsats: Tvinga mig själv att minska kassan ner mot 0% om börsen både är i panik och riktigt lågt värderad.

BEVAKNINGSLISTAN

Det här är den svåraste men kanske mest intressanta delen. Vad ska man köpa? Här är några tankar.

KLUVEN OM HÖGRISKBOLAG

Å ena sidan är det livsfarligt att köpa högvärderade aktier utan stabil vinst när riskvilja övergår i panik och högre räntor gör avlägsna vinstförhoppningar mindre värda. Bolag som behöver göra nyemission har det extra svettigt. Potentialen i uppköp från en branschjätte bygger också på att säljaren är i en styrkeposition vilket sällan är fallet när finansmarknaden skakar.

Det som lockar är att man ofta har skickliga entreprenörer som skapar värde för mänskligheten utan större korrelation med BNP, ränta och inflation. Och i börspanik kan dessa aktier ibland bli väldigt billiga. Tre bolag på radarn är Calliditas, Q-linea och Implantica. Samt några fler som ligger närmare god lönsamhet men ändå har en väldigt hög värdering. Exempelvis C-Rad, Bonesupport, Synthetic MR, Surgical Science, BIMobject, Sozap, Plejd och C-Rad. Afv har köpråd på alla dessa aktier eller så har aktien fallit brant efter ett neutralt råd. En variant kanske är att köpa skickliga kapitalallokeraren Linc?

NEDPRESSADE VINSTMASKINER

Afv har köpråd på flera aktier som jag sneglar lite på som har ett par gemensamma nämnare. Välskötta, fin vinsthistorik, relativt stor och stabil verksamhet samt rejält nedpressad värdering. Exempelvis Afry, Dometic, Dustin och Resurs Holding.

TURBULENS MED BRA PILOT

En annan kategori är bolag som i grunden verkar ha en konkurrenskraftig produkt men som ratas av investerarna. Ett krav för min del är att det finns motiverade personer vid spakarna. Alltså rejält med ägande hos nyckelpersoner eller styrelse. Här följer jag Storytel, Kindred och Kambi men även ett par små bortglömda noteringar som Godsinlösen, Viva Wine och Candles Scandinavia.

HITTA RÄTT VIKT

I både börskrasch och vändning brukar ju storbolag vara bättre. Jag har dock svårt att hitta traditionella storbolag som uppfyller mina högt ställda krav på insynsägande. Det är svaghet jag måste jobba med. Medskicket till dig som läser detta är att se över din egen portfölj. Vilka delar har blivit för små eller för stora? Vilka aktier har du i din bevakningslista?

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold