Återhämtning trots allt

Vaccin i sikte, världshandeln har återtagit vårens ras och Kina agerar draglok i ekonomin. Det finns trots allt skäl för att vara mer optimistisk inför 2021.
Återhämtning trots allt - moderna-vaccin-900
Foto: AP Photo/Ted S. Warren/TT

Det är lätt att bli både orolig och försiktig när man matas med negativa nyheter och visst är smittspridningen oroväckande. Samtidigt har det hänt mycket sedan i våras när viruset lamslog länder och ekonomier. Förutsättningarna är idag trots allt betydligt bättre i flera avseenden.

För det första har vi lärt oss en hel del om viruset. De som blir sjuka blir inte riktigt lika sjuka och tack och lov dör de inte heller i samma utsträckning. Men framför allt tycks det nu som att vi har vaccin runt hörnet.

Hårda restriktioner införs i första hand för att skydda riskgrupper och för att inte överbelasta vården. Kan vi påbörja vaccinering av riskgrupper under första kvartalet nästa år minskar skälen till restriktioner påtagligt framemot vårkanten. Under det andra kvartalet när den kalla perioden går mot sitt slut och restriktionerna trappas ned ökar förutsättningarna att bete sig mer normalt för alla. Av samma skäl kan vi då sannolikt se fram emot en höst utan större risk för nya kraftiga restriktioner.

För det andra räcker det med ett trovärdigt vaccin i sikte för att finansmarknadernas aktörer ska reagera positivt. Vi har redan sett det i stigande börskurser, men mer lär komma i takt med information om nya framsteg. Men även för ekonomin kommer återhämtningen långt innan vi har utrotat viruset. Senvåren och sommaren innevarande år visade tydligt att så snart vi känner tillförsikt konsumerar vi och återgår så långt det är möjligt till normala beteenden, vilket talar för ett ekonomiskt uppstuds redan under senvåren 2021.

För det tredje går inte hela världen i takt åt fel håll för närvarande, vilken den gjorde i våras. Kina agerar nu draglok och förväntas leverera tillväxt innevarande år och dessutom långt högre än den prognosmakare tidigare förväntat. De nedstängningar som vi ser är inte heller lika dramatiska på de flesta håll som vi såg i våras. Barnen går till skolan, restauranger får sälja hämtmat och det är inte direkta utegångsförbud i de flesta länder.

Att återhämtningen pågår i delar av världen har stor betydelse. Ett viktigt resultat av det är att världshandeln i stort tagit tillbaka hela det ras vi såg i våras. Det har i sin tur bidragit till att svensk export och industriproduktion också är tillbaka på de nivåer vi såg före krisen.

På hemmaplan betyder det att många av de korttidspermitteringar som har lagts inte har resulterat i arbetslöshet utan de har dragits tillbaka. Fler går nu till jobb i Sverige än till arbetslöshet. Stigande långtidsarbetslöshet är ett växande problem och behöver hanteras med riktade stöd, men betydligt viktigare för ekonomin är att arbetslösheten har fallit 13 veckor sedan toppen.

Att vi fick en kraftig ekonomisk återhämtning under tredje kvartalet efter den brutala nedgången vi såg under andra kvartalet gör också att företagen trots allt står bättre rustade nu att möta en andra våg.

Det är olyckligt om allt för mycket fokus hamnar på det som är dåligt och svagt då det påverkar vårt beteende. Företag som hör om ljusglimtar fattar andra beslut än de som bara hör talas om mörker. Det betyder inte att det positiva ska överdrivas och riskerna negligeras. Fjärde kvartalet och sannolikt även första kvartalet nästa år lär vara påverkat av restriktioner i olika former. Det gör att återhämtningen av svensk ekonomi nu tar paus något kvartal. Möjligen får vi se en svag nedgång eller bara en sidledes utveckling. Men det finns skäl att påminna sig om att det även finns risker på den positiva sidan. Inte minst signalerna från läkemedelsbolagen om mycket effektiva vaccin inom kort. Det skapar förhoppningar om att det inte bara är den ekonomiska utvecklingen som överraskat positivt utan att det även finns hopp om att riskgrupperna kan bli vaccinerade redan under första halvåret 2021. Det skulle betyda oändligt mycket för ekonomin.

PS

Ett vaccin med en effektivitet på 94 procent som går att förvara i kylskåp i trettio dagar och finns tillgängligt inom kort. Halleluja, det finns en framtid inte allt för långt bort!

Annika Winsth är chefsekonom på Nordea. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från Spotlight Group