Arnell: Risken finns att det blir stökigt på börsen i sommar

Det är de stora drakarna som håller börserna under armarna - men nu kan det blir stökigare framåt. Är det läge för devisen ”Sell in may”? Det frågar sig Jon Arnell i en gästkrönika. Han konstaterar också att det kommer ta tid för SBB att bygga upp förtroendet igen.
Arnell: Risken finns att det blir stökigt på börsen i sommar - Jon Arnell fastigheter börsen
Jon Arnell

”Vintern rasat ut bland våra fjällar”, men istället för vår är känslan att sommaren slår till med full kraft. Våren verkar gå obemärkt förbi och dunjackan hängs undan, men inget plockas fram. En klassisk vårstädning på börsen lyser också med sin frånvaro där dippköp (läs fjolårets hundar), täckningar av kortpositioner och ryggradsköp av tillväxt på minsta tick ned på räntan har präglat året snarare än något annat.

Kvalité går aldrig ur tiden sägs det, men i en marknad som inte vill eller kan se konjunkturförloppet (och då pratar vi inte om svensk konjunktur som i slutändan inte är avgörande för börsen som helhet) verkar så vara fallet. Rätt eller fel får tiden utvisa, men undertecknad tiltar åt det försiktiga hållet.

Risktagande driver marknaden

Sell in May och allt det där, men de senaste 15 åren har genomsnittsavkastningen för juli månad varit av det starkare slaget för S&P 500. Fortsatt volatilitet att vänta då kanske, och än mer så om prognosmakarna får rätt gällande en rekordsommar med likviditetssvag marknad som följd. Det bådar dock gott för en rad konsumentnära bolag likt Coca-Cola, Pepsico och Nestlé. Stabila, stora jättar med starka balansräkningar som dessutom uppvisat förmågan av pricing power drivet av varumärken. Kvalité helt enkelt.

Men risktagande är vad som driver marknaden. Och just risktagandets följdeffekter får väl sägas ligga högt upp på fokuslistan för närvarande, eller framåt om vi ska lyssna på utländska investerares syn på den svenska fastighetsmarknaden. SBB är svårt att undvika, vare sig man vill eller inte, men högprofilerade bolag tenderar att dra till sig alla former av uppmärksamhet. För närvarande en mer negativ sådan och det kommer ta tid att återuppbygga någon form av förtroende efter upprepade storslagna uttalanden över tid som marknaden nu har synat.

Fördelen med fastigheter är att det alltid finns en tillgång att sälja, det är bara en fråga om pris. Och kassaflöden i slutändan. Sommaren har inte kommit till fastighetssektorn än, men med en potentiellt försiktigare Riksbank på horisonten kan våren kanske i alla fall vara på ingång för somliga. Stockpicking är av vikt i dessa jaktmarker där ledorden är sunda finanser.

Drakarna leder uppgången

Stockholmsbörsen är upp runt 10% i år, en bättre årsavkastning, men det följer bara på en inledande köpvåg varefter marknaden har rört sig mer sidledes. Mönstret känns igen på andra sidan Atlanten och belyser investerarnas splittrade syn på den ekonomiska utvecklingen och centralbankernas agerande. Men till skillnad från den svenska marknaden där småbolagsfonderna uppvisar stark avkastning så här långt, handlar de amerikanska motsvarigheterna betydligt svagare.

Marknaden hålls egentligen uppe av en handfull stora drakar, vilket får belysa bräckligheten i uppgången. Och synen på den inhemska ekonomin där mindre bolag och banker är nära knutna till konjunkturen och undersökningar vittnar också om en minst sagt pessimistisk vy gällande affärsklimat och synen på kreditmöjligheter. Något som förstärks av den rullande bankoron där marknaden driver fram de svaga korten snarare än att det är fullständig härdsmälta. Än. Men det är en starkt bidragande orsak till att Fed pausar i juni, utöver det faktum att inflationen taktar neråt och att det knakar i arbetsmarknadens fogar. Kom ihåg räntesänkningar sker för att rädda något.

Upplagt för stökig på börsen

Konjunktur, inflation och centralbanker håller återigen i taktpinnen när vi lägger rapportsäsongen bakom oss. Där starka rapporter delvis fått ett ljummet mottagande, vilket endast kan tolkas som att det positiva är diskonterat. Värderingarna ger inget stöd, konjunkturen ser allt annat än stark ut och centralbankerna har mållås på en sak. En sketichig cocktail och då har vi inte ens berört det amerikanska skuldtaket, vilket förvisso tenderar att lösa sig. Det brukar det göra i alla fall.

Men stökpotentialen är uppenbar och majbrasan har uppenbart inte brunnit klart. Även om sommaren är här.

Jon Arnell, investeringschef Max Matthiessen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor