Är dollarkrisen på väg?

USA:s politiska och ekonomiska ledning gör allt för att ta landet ur den pågående ekonomiska krisen. Men innebär åtgärderna att dollarns stabilitet sätts på spel, frågar sig Affärsvärldens Malcolm Svensson.

Långtifrån alla är nöjda med penningpolitiken som förs i USA för tillfället.

– Du bör inte ha en ränta på noll, menar exempelvis Paul Scanlon, lektor i makroekonomi vid Trinity College i Dublin.

Peter Schiff är en annan kritiker som i amerikansk media, och i boken “Crash Proof: How to Profit From the Coming Economic Collapse” (2007), starkt ifrågasatt Federal Reserves politik och den amerikanska ekonomin i stort.

För ett par år sedan skrattade andra experter åt honom när han, med skrämmande precision, förutsåg nuvarande kris. Han gjorde också stora pengar på sin analys genom att redan under 2006 spekulera i nedgången i subprime-marknaden. Han var även negativ till värderingar av bolag på Nasdaq-börsen under 1990-talet och gjorde pengar på it-kraschen.

Hans nästa prognos är att den amerikanska dollarn kommer att kollapsa till följd av det massiva tryckandet av nya pengar som sker för tillfället.

Han har också förutspått att FED skulle börja köpa amerikanska statspapper vilket blev verklighet härom veckan. Då meddelade FED:

“The Committee also is prepared to purchase longer-term Treasury securities if evolving circumstances indicate that such transactions would be particularly effective in improving conditions in private credit markets”.

Att säga att räntan ska hållas låg är i praktiken detsamma som att säga att man ska köpa upp stora mängder statspapper. Medan en rad kritiker tolkar ett sådant uttalande mycket negativt finns det naturligtvis de som ser positivt på detta. En av dessa är Pekka Käntää som nyligen skrev så här på sin makroblogg på VA.se:

“Federal Reserve står också beredd för att börja köpa upp statsobligationer om den ekonomiska situationen skulle kräva det. Första steget i att sätta ett explicit mål för den långa räntan. Inte minst det sista är en viktig signal till marknaden.

För som vi alla vet kommer utbudet av statsobligationer, och då inte bara amerikanska, att växa lavinartat under det här året. Risken att de långa räntorna därmed skulle dra iväg uppåt har varit överhängande. Enligt mig har det varit det starkaste hotet mot en eventuell ekonomisk återhämtning.”

Peter Schiff, som driver mäklarfirman Euro Pacific Capital, menar att förstärkningen av dollarn som skett under det senaste halvåret är en följd av så kallad deleveraging då amerikanska placerare säljer allt riskfyllt de har, inkluderat utländska aktier och värdepapper, och tar hem pengarna till USA. När deleveragingen är över kommer dock dollarn att kollapsa, menar Peter Schiff i sin analys “The collapsing dollar”.

I analysen citerar han Warren Buffet som under Hathaways årsstämma 2006 sade att “the more you owe, the more it comes attractive to devaluate the currency”. USA:s statsskuld uppgår till cirka 70 procent av BNP, vilket får ses som mycket högt givet hur stor BNP landet har (närmare 15 000 miljarder dollar eller närmare en tredjedel av världens BNP).

Peter Schiff menar att FED:s alla stödåtgärder som likviditetsinjektioner och räntesänkningar förgiftar den egna valutan. FED verkar göra allt för att förstöra dollarns värde, menar Schiff. Han har liknat situationen vid Weimarrepubliken, Argentina och Zimbabwe – tre klassiska exempel där hyperinflation uppstått.

– Titta på var Ben Bernanke gjorde, han sänkte räntorna till noll. Det går inte att sänka räntorna mer. Vad ska Bernanke göra i framtiden för att stimulera ekonomin? Han kommer att köra sedelpressarna så snabbt som det går och köpa tillgångar. Statspapper, lån, kreditkorts-lån, all skit ingen annan vill ha kommer han köpa. Det blir riktig inflation Latin-america-style. Det är hyperinflation, det är Zimbabwe, det är vad Weimarrepubliken gjorde. De säger att de ska trycka pengar till de får ekonomin på fötter, men det kommer att döda patienten, sade han nyligen i en intervju om ekonomin de kommande åren.

Glenn Beck, tidigare programledare på CNN och numera på Fox News, sade redan den 13 oktober 2008 att många högt uppsatta personer i den politiska sfären och på Wall Street studerar händelserna i Weimarrepubliken och den hyperinflationen som skapades där…

Han hävdade att det till och med blivit svårt att få tag på böcker om Weimarkrisen:

– Försök själv att få tag på en på nätet, sade han.

En rad ekonomer menar dock att Peter Schiff är för negativ i sin analys. Man bör inte bekymra sig om inflation, i alla fall inte under de närmaste åren, är deras budskap. Istället är det deflation som är det stora bekymret och Ben Bernanke skyr deflation mer än pesten.

Det återstår att se om det blir hyperinflation i USA som Peter Schiff förutspår. FED:s tillkännagivande att de kan börja köpa upp statspapper, kan dock av skeptiker ses som ytterligare ett steg på vägen då detta i praktiken gör att staten får tillgång till en sedelpress och att centralbanken blir ännu mindre självständig.

Frågan är om ens Peter Schiff kan vara nöjd om han får rätt.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.