Krönika M&A
Annika Winsth: Den enes död blir den andres bröd i lågkonjunkturer
Plötsligt står vi med en ny spelplan. En plan där förutsättningarna är väsentligt annorlunda, inte minst vad gäller priset på pengar. Centralbankernas tvära kast från gratis pengar till snabba räntehöjningar gör att jag i stort sett dagligdags får frågan när är vi tillbaka till det ”normala”, det vill säga lågräntemiljön.
Problemet är att de senaste 10-15 åren inte är det normala, hur mycket vi än har vant oss vid låga räntor. Tvärtom är det en unik period i historien. Banker har genom århundraden skapat pengar genom att låna ut mer än vad de håller i säkerhet. Den rollen har centralbankerna tagit över genom att låta sina balansräkningar explodera med start i finanskrisen. Hushåll och företag har sedan dess haft tillgång till billiga pengar även i goda tider.
INFLATIONEN SKA NED TILL VARJE PRIS
Hittills har vi emellertid aldrig kunnat lösa våra problem genom att bara trycka nya pengar. Förr eller senare ger det farligt hög inflation eller tillgångsbubblor som spricker med stora och kännbara kostnader. Nu har verkligheten hunnit ifatt oss igen. Inflationen är skyhög och centralbankerna näst intill tävlar om att strama åt snabbast. Kosta vad det kosta vill i tillväxt och sysselsättning – inflationen ska ned till varje pris.
Den omsvängningen påverkar i högsta grad investeringsviljan och riskkapitalet. När priset på pengarna stiger räcker det inte längre till allt och alla. En börsintroduktion är inte heller längre en självklar lösning när bolag växer. Ett stark period med många introduktioner har därmed bytts till stiltje.
HÄLSOSAMT MED KRÄSNA INVESTERARE?
Kräsna och försiktiga investerare behöver emellertid inte vara fel efter många år av extremt expansiva tider. Tvärtom kanske till och med hälsosamt. För när allt blir dyrt och investeringar som igår klassades som skräp plötsligt blir köpvärda bör man stanna upp och reflektera.
Mycket talar för att de bästa startupsen, företagen och entreprenörerna hittar kapital även i tuffare tider. Detta samtidigt som företag som inte riktigt håller måttet inte längre kommer igenom nålsögat. En sund samhällsekonomisk strukturomvandling där de bästa blir kvar och andra slås ut.
I lågkonjunkturer bjuds det dessutom ofta på bra affärsmöjligheter då den enes död blir den andres bröd. I den miljön kan investerare med starka balansräkningar hitta köpvärda bolag till bra pris. Jag hör redan hur företagsledningar med kapital nu bidar sin tid. För att skilja agnarna från vetet och investera i rätt bolag krävs dock noggrann analys. Inte heller det behöver vara fel efter år av överhettning.
Annika Winsth är chefekonom på Nordea.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla krönikor