100% av Luxemburgägda vindkraften går med förlust

22% av svensk vindkraft ägdes år 2022 från Luxemburg. Vad vet vi om dessa bolag? Här är tio nyckeltal som ger viss inblick i de Luxemburgägda bolagen. Dessa finansiella konstruktioner väcker en del frågor, skriver Christian Sandström och Christian Steinbeck.
100% av Luxemburgägda vindkraften går med förlust - vindkratensgeografi (11)
100% av vindkraften som ägs från Luxemburg går med förlust.

Affärsvärlden har tidigare skrivit att 22% av svensk vindkraft år 2022 ägdes från Luxemburg. I en granskning visade Affärsvärlden också nyligen att uppläggen är utformade för att minimera beskattning i Sverige. Här ger vi tio nyckeltal gällande de 19 vindkraftsanläggningar som ägs från Luxemburg.

1. Resultat efter finansiella poster: -3,9 miljarder kronor

Förlusten efter finansiella poster uppgår 3,9 miljarder kronor.

2. Rörelsemarginal efter finansiella poster: -62%

När den totala förlusten ställs i relation till omsättningen får vi en rörelsemarginal efter finansiella poster på -62%. För varje krona el man säljer förlorar man 62 öre.

3. Avkastning på eget kapital år 2022: -28%

För varje hundralapp av egna medel som investerats i vindkraft från Luxemburg har ägaren i genomsnitt förlorat 28 kronor bara under 2022.

4. Andel av företagen som gått med förlust: 100%

Samtliga 19 vindkraftsanläggningar som ägs från Luxemburg gick totalt sett med förlust under perioden 2017–2022.

5. Ränta till moderbolag i Luxemburg: 2,1 miljarder kronor

Räntesatsen till moderbolaget är tre gånger högre än räntesatsen man betalar till banken.

6. Ägartillskott för att förhindra konkurs: 5,3 miljarder kronor

Totalt har moderbolagen i Luxemburg fått skicka in 5,3 miljarder kronor under åren 2017–2022 för att undvika att vindkraftsanläggningarna i Sverige ska gå med konkurs. Varifrån kommer dessa medel? Hur stor andel är privat och hur stor andel är offentlig?

7. Skulder: 23,7 miljarder

Skulderna till bank uppgår till 14,6 miljarder kronor och till moderbolagen i Luxemburg summerar skulderna till 9,1 miljarder.

8. Aktiekapital: 1,3 miljoner kronor

Totalt hade de 19 Luxemburgägda vindkraftsanläggningarna ett aktiekapital på 1,3 miljoner kronor. I genomsnitt har dessa bolag med andra ord 68 000 kronor i eget aktiekapital. I det här fallet kan beloppet likställas med värdet på en begagnad Volkswagen Passat. Är detta all säkerhet bankerna har krävt för att låna ut 14,6 miljarder kronor till en affärsverksamhet som förlorar så mycket pengar?

9. Fritt eget kapital: 4,7 miljarder kronor

Det bundna egna kapitalet kan ställas i relation till det fria egna kapitalet på 4,7 miljarder kronor. Detta är pengar som ägarna i Luxemburg har skickat in men kan återta. Detta belopp är alltså 3 662 gånger större än det belopp ägarna låst in som aktiekapital för att skapa finansiell stabilitet i sina bolag.

10. Antal anställda: Noll

De 19 bolagen och den totala investeringen på 37,8 miljarder kronor har skapat noll arbetstillfällen i de 19 vindkraftsanläggningarna år 2022. Självfallet kan arbeten finnas i nära anslutning, exempelvis i servicebolag och liknande. Någon måste fylla på motorolja och reparera rotorblad som går sönder. Noll anställda i de enskilda bolagen ger ändå en viss fingervisning gällande storleken på de positiva regionala effekterna.

Om granskningen

Totalt har vi samlat in data från 3 000 vindkraftverk fördelat på 167 vindkraftsanläggningar, vilket innebär att vi täcker företag som driftsatts under åren 2010–2022. Alla siffror har hämtats från årsredovisningar, uppgifterna är offentliga och inrapporterade till Bolagsverket enligt svensk lag. Mer information om vårt underlag finns här

Läs också:

Så tjänar Luxemburgbolagen pengar på vindkraften – trots förlusterna

En miljard av vindkraftens pengar hamnar i Luxemburg

Vindkraftens Klimathjältar – i Luxemburg

Pitepalt, prestige, praktfiasko: tio nyckeltal för Markbygden Ett

Vilket land förlorar mest på svensk vindkraft – Kina eller Luxemburg?

Afv avslöjar: kinesiska vindkraftsparken kan bli miljardsmäll för skattebetalarna

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor