Bostadsoro i Swedbank och avhopp från Wise

SWEDBANK: Lite högre kostnader än väntat efter Payexförvärvet och allmän bostadsoro fick aktien att falla några procent. I övrigt var kvartalsrapporten bra. En direktavkastning över 6 procent gör aktien fortsatt köpvärd.—WISE GROUP: Börsplus tyckte vårens förvärv av Bright var just bright. Men sedan dess har Wise haft tre viktiga chefsavhopp. Det är dåliga nyheter som vi inte tycker avspeglas i kursen. Aktien är fortsatt billig men vi tar ut den ur Börsplus portfölj.
Bostadsoro i Swedbank och avhopp från Wise - f2dfdfc7-7d2b-4814-aba0-75b306f57c51fitcroph450q80upscaletruew800sdac7f4e0e7abe5e1f3d6f8f4aa45c47c68f0274d

Updates är Börsplus format för korta kommentarer om en eller flera aktier. Update om en aktie kan vara drivet av en aktuell händelse. Updates kan också ge åsikter om ett bolag där Börsplus inte gjort en mer komplett analys.

Surt mottagande för Swedbank

Grafiken nedan visar att Swedbank – trots störst kapitalbuffert i sektorn – lyckas nå högst avkastning på eget kapital. Det är kvaliteter som gör att börsen värderar bolaget till närmre två gånger bokvärdet.

Kvartalsrapporten från Swedbank (börskurs 205 kronor 24/10) mottogs dock med ett kursfall på 4 procent.

Aktien är nu ner 10 procent på kort tid. Är det oro för bostadsmarknaden?

Kanske. Men det rimmar illa med att andra delar av ekonomin signalerar stark inhemsk efterfrågan och fortsatt låga räntor. Se bara på de stora fastighetsbolagen som Castellum och Fabege som båda nyligen satt nya rekordnivåer.

Byggrelaterade aktier värderas också högt sett till historiska vinster men aktier har halkat ner en del från sina toppnivåer och detsamma gäller så klart bostadsutvecklarna där kursslakten varit brutal.

Beskedet från Swedbank är att man inte jagar marknadsandelar på bolån. Tvärtom är man beredd att tappa marknadsandel hellre än att kompromissa med marginalerna.

– Vi är inte ensamma på marknaden, men försöker hålla vår marginal, säger Swedbanks finanschef Anders Karlsson.

Det är rätt svar. Det är nästan aldrig rätt svar att prisa in sig för att ta marknadsandelar i ett klimat där det kan finnas tickande kreditförlustbomber på marknaden. Den som tar marknadsandelar tenderar ju att även dra till sig de sämsta kunderna.

Swedbank siktar på att växa några procent mindre än bolånemarknaden i övrigt.

Vi fokuserar på nuvarande kundbas, säger Anders Karlsson om fastighetssektorn i stort och betonar att Swedbank känner sina nuvarande kunder och att banken “inte jagar nya kunder” inom segmentet.

Swedbanks riskchef Helo Meigas säger att banken vill se 70 procent försålt i projekt för att låna ut till bostadsutvecklingsprojekt.

– Vi har förberett oss för marknadsförändringen som vi ser i nuläget, sade hon.

Vi litar nog på kreditchefen och hennes chef Birgitte Bonnesen här. Erfarenheten från både 1992 och 2008 är ju att bolåneförluster nästan är ett fantasidjur och att lån till fastighetssektorn på några års sikt sällan visar sig allvarliga.

Börsplus har flera gånger tidigare skrivit om Swedbank (sök på bolaget i Analysarkivet så hittar du allt) och senast har vi känt stor tillförsikt inför storbankernas långsiktiga möjligheter att ta ut kostnader genom digitalisering och rationalisering. Inget har ändrat den saken och snarare är det så att en eventuell lågkonjunktur kan leda till att vissa nya konkerrenter får svårt att finansiera sig.

I grafiken och tabellen framgår bland annat tre saker:

1. Swedbank är en dyr aktie sett till substansvärde.

2. Swedbank är den kanske mest välskötta banken sett till kostnader och avkastning.

3. Swedbanks aktie är billig sett till direktavkastning.

Börsplus behåller köprådet.

Bolag P/E 2018E P/TB 2018E Kostnader/Intäkter 2017E Avkastning på kapital (RoTE 2018) Direktavkastning 2018E %
Swedbank 11,9 1,9 38,5 15,6 6,3
SEB 12,7 1,6 48,2 13,1 5,6
Handelsbanken 14,0 1,7 46,0 12,7 4,6
Nordea 12,3 1,5 51,4 11,8 6,0
DNB 11,7 1,2 42,6 10,7 4,2
Danske Bank 11,3 1,4 47,4 12,6 4,0
Genomsnitt 12,3 1,6 45,7 12,8 5,1
Källa: SvD Börsplus/Factset
Definition Börskurs delat på förväntad vinst per aktie för 2018E Börsvärde delat på eget kapital minus immateriella tillgångar för 2018E Avkastning på eget kapital efter avdrag för immateriella tillgångar

Wise – vi hoppar också av

Idag har vi sålt posten i rekryterings- och bemanningsbolaget Wise (börskurs 59,75 kr 24/10) ur Börsplus portfölj. Den här aktien köpte vi in dels på basis av att vi gillade ledningens jobb med att expandera och då särskilt inom produktrörelser. Ett annat plus var den låga värderingen (sök på Wise i Analysarkivet för allt vi skrivit om saken).

Idag är vi inte riktigt lika säkra om caset. Det är framför allt de många avhoppen från firman som sätter myror i huvudet.

Det är inte vilka personer som helst som lämnar. Först meddelade VD Roland Gustavsson att han avser sluta i början av nästa år. Efter detta har också chefen för Wise Edge och nu senast chefen för Wise Consulting gjort samma sak. De bägge senare har haft hand om två av de tre viktigaste enheterna rent vinstmässigt för koncernen.

Samtidigt minns vi att grundaren och storägaren Stefan Rossi sålde en del aktier i somras. Även om en intressant köpare dök upp i form av dansken Erik Juhler, så är det ett minus.

Skissar man på värderingen av Wise så lockar aktien. Sätts till exempel en normal bemanningsmultipel på EV/ebit 9 på vad vi ser som vinstnivån för Wise 2019 så finns en uppsida kring 50 procent i korten.

Men frågan är vad som väger tyngst – vad vi tror om vinsterna några år ut för ett starkt cykliskt bolag eller de signaler som chefsavhoppen sänder? Här och nu väljer vi att gå på det senare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF