Viaplay: Ett sommardrama

Det finns ett stort kapitalbehov i Viaplay om inte ledningen kan plocka fram oväntade exitvinster. Detta är ett sommardrama utan lyckligt slut, tror vi.
Viaplay logga
Viaplay logga. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Viaplay (45,6 kr) har minst sagt bjudit på drama under sommaren och inte den typ som produceras (till för höga kostnader) i bolagets egna studios. Det började 5 juni med ett stopp för den gamla tillväxtstrategin, slopade långsiktiga mål och en sparkad VD. Aktien föll 70% på två dagar när det stod klart att bolaget inte skulle kunna få avkastning på de jätteinvesteringar som gjorts i sport- och dramainnehåll.

Bolagets eget börsdrama fortsatte dock 12 juli med att styrelseordförande Pernille Erenbjerg avgick och sedan med en ny vinstvarning för 2023 dagen därpå (aktien -24%). Här tvingades bolaget medge att kärnaffären i Norden drabbas mycket hårdare än man trott av svag annonsmarknad och felaktiga och för dyra programköp. Den förväntade Norden-vinsten har sedan dess justerats ned från 0,8-1,0 mdr till 450-600 Mkr (men egentligen ca 200 Mkr om det inte vore för att nedskrivningar befriar resultaträkningen från löpande avskrivningar och programkostnader).

Och senaste turerna är kring den strategi signerad den nya ledningen under Jørgen Madsen Lindemann som slogs fast när man släppte halvårsrapporten 21 juli. De stora sakerna var att International-satsningen avvecklas nästan helt, 6,2 mdr kr i nedskrivningar och avsättningar tas och ett kapitalbehov lyser ägarna i ansiktet. Aktien föll 49% på dessa besked och halvårsrapporten. Något franska Groupe Canal+ nyttjade till att köpa på sig 12% av aktierna. Varpå Viaplay steg 34%.

Drama som sagt. Den aktie som gick in i sommaren med en kurs kring 225 kr noteras idag i 45 kr och börsvärdet är nu nere kring 3,5 mdr kr.

Den plan som nu läggs fram innebär att Viaplay ska dra sig ur alla icke-nordiska marknader utom Holland vilket innebär att en mindre abonnentstock ska finansiera bolagets fasta kostnader. På lång sikt siktar Viaplay på att ha en rörelsemarginal över 10% men frågan är om det är realistiskt givet denna kostnadsstruktur. Det är dock en fråga för framtiden.

Här och nu måste ledningen hantera stora utmaningar med balansräkningen. Viaplay själva säger att nettoskulden når 6,5 mdr kr (nu 2,2 mdr) vid årsskiftet 2024/25 vilket kommer att kräva kapitaltillskott för att hantera – om man inte mot alla odds lyckas få bra betalt för avyttringar av International-bolag. Exit-processen har dock också en möjlig nedsida om man inte lyckas lyfta över bolagets åtaganden utanför Norden (i Polen, USA, UK, Baltikum, Kanada) på köpare eller partners. I så fall, medger Viaplay, blir kapitalbehovet mycket större.

Värdet i de internationella bolagen (omsätter 771 Mkr, förlorar 481 Mkr i Q2) är svårt att säga något om. De äger bra rättigheter, som engelsk fotboll, men dessa är anskaffade för dyrt även om Viaplay nu gjort nedskrivningar på 2,6 mdr där (dock till stor del avseende dramaproduktioner). Vi skulle bli förvånade om ledningen får ut bra pengar här. Det delägda satellitbolaget Allente kan dock ge betydande belopp men osvuret är bäst. Viaplay är i en svag förhandlingssits.

Vi uppskattar kapitalbehovet till minst 4 mdr kr. Då skissar vi på att Viaplay Norden är en rörelse som på sikt ger ca 1 mdr kr i rörelsevinst vilket kan belånas 2x. Det skulle innebära att drygt 4 mdr kr måste resas i eget kapital, genereras genom försäljning av tillgångar eller kombinationer därav. Detta är en stor summa för ett bolag i ett utsatt läge.

Det som kan ändra den mörka bilden är en tydlig huvudägare som kan garantera en turnarond. Groupe Canal+ har alltså köpt 12% av aktierna. De är största tillgången inom franska Vivendi och opererar främst betal-TV-tillgångar. Vi får intrycket att de plågas en del av konkurrens från streamingaktörer och i bästa fall ser de Viaplay som en möjlighet att göra ett tekniksprång och öka andelen intäkter från streaming. Då kan betalningsviljan var hyggligt stor. Men det känns för klent hopp att äga Viaplay-aktien på. Alla utom de mest förtjusta turnaround-investerarna bör undvika aktien.

10 största ägare Kapital Röster
Groupe Canal+ SA 12,0% 11,3%
Nordea Fonder 7,9% 7,4%
Handelsbanken Fonder 7,5% 7,1%
Franklin Templeton 5,3% 5,0%
Lannebo Fonder 5,3% 5,0%
Didner & Gerge Fonder 4,3% 4,1%
Schroders 4,1% 3,9%
Capital Group 3,9% 3,6%
Marathon Asset Management 3,9% 3,6%
Källa: Holdings

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Group