Veoneer: Så bra som det blir

Allt är förstås möjligt men Afv:s bästa gissning är att Qualcomms bud på 37 dollar går igenom.
Veoneer: Så bra som det blir - Veoneer_20200103_0057_0
Veoneers kamerabaserade system scannar bilens omgivning och kan genom bildtolkning upptäcka objekt, varna föraren och eventuellt vidta åtgärd som automatisk bromsning vid kollisionsrisk. På bilden markerar bilen att en cyklist upptäckts i en skymd vinkel. Veonner, som tidigare ingick i Autoliv, är en av de största tillverkarna av sådana system och har 7 000 anställda och 10 fabriker. Bland annat i Vårgårda.

Det var under torsdagen som amerikanska chipbolaget Qualcomm presenterade ett bud på 37 dollar per aktie (ca 319 kr) på Veoneer. Budet är 18% högre än det som Magna International kom med 26 juli.

I skrivande stund handlas Veoneer-aktien runt 4% över det nya budet, kring 330 kr. Det finns med andra ord förväntningar om att det kan komma mer. Närmast till hands ligger förstås att Magna skulle kontra med ett högre bud. Men frågan är om det verkligen händer.

Dels är det tveksamt då Magnas aktie fallit något efter budet och steg när väl Qualcomm kom med sitt motbud. Tolkningen är att börsen inte riktigt är med på att denna vinstutspädande affär är så bra för Magna. Dels är ett problem att Magna egentligen behöver ha Qualcomm helhjärtat med sig för att utveckla den plattform som Veoneer och det amerikanska chipbolaget samarbetar kring och som är ett stort värde i hela affären.

Qualcomm har nu med all önskvärd tydlighet visat att de inte är intresserade av samarbete utan vill ha kontroll över plattformen. De flaggar för övrigt för att sälja andra delar av Veoneer, som kontrollenheterna, efter en affär.

Detta hinder måste även andra potentiella budgivare på Veoneer överkomma och det är inte helt lätt att se hur det ska ske. Möjligen att OEM-sidan i form av exempelvis GM integrerar framåt? GM är en viktig kund för Qualcomm vilket skulle kunna överbrygga svårigheter. Men det låter långsökt och riskerar ge negativa synergier avseende Veoneers affärer med andra OEMer.

Därför är det inte helt lätt att se andra realistiska budgivare heller. Möjligen att amerikansk Big Tech skulle ge sig in i spelet.

Det kostar inte överdrivet mycket för en investerare som äger Veoneer-aktien att så att säga ha markerna kvar på bordet och vänta på ett möjligt nytt bud. Afv skulle dock inte köpa aktien i hopp om det. Bästa gissningen är att det som nu ligger på bordet är så bra som det blir.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase