Tethys: Ett lyckligt slut

Idag presenterades ett bud på Tethys Oil som äger oljetillgångar i Oman. Premien är hela 89% mot gårdagens stängningskurs. För den som ägt aktien i ett år har Tethys trots budet inte varit en bra investering. Oavsett innebär dagens bud att Tethys tidvis skakiga börsresa får ett förhållandevis lyckligt slut för bolagets aktieägare.
Tethys: Ett lyckligt slut - tethys-oil-oken
Foto: Tethys Oil

Ett australiensiskt oljebolag som heter Roc Oil presenterade idag ett kontant bud om 58,70 kr per aktie för Tethys Oil (54,50 kr). Tethys styrelses oberoende budkomitté rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera budet. Huvudägarna Lansdowne Partners med 11% av Tethys aktier och grundaren Magnus Nordin med 7% har åtagit sig att tacka ja till budet.

Roc Oil

Merparten av Roc Oils utvinning sker i Kina. Australiensarna har dock även utvinning i Malaysia och till en försumbart liten del även i Australien. Roc Oils produktion ligger på 17 000 oljefatsekvivalenter om dagen. Det är ungefär fyra gånger större än Tethys Oil (efter avdrag för omanska statens andel).

Budet värderar samtliga Tethys utestående aktier till 1 894 Mkr. Eller 1 741 Mkr efter avdrag för nettokassan (EV). I en analys för ett år sedan (mer om denna senare) räknade vi på ett substansvärde om 1 968 Mkr för Tethys. Det motsvarar 75 kr per aktie. Merparten av värdet är och var bolagets huvudtillgång, det producerande fältet Block 3&4. Vi räknade dock med att Tethys prospekteringsportfölj var värd 524 Mkr. Givet att vi inte uppfattat att några väsentliga framsteg gjorts sedan dess inom prospekteringen framstår det som att budnivån ungefär motsvarar Tethys substansvärde.

Budpremien är hela 89% mot gårdagens stängningskurs eller 77% mot de senaste 90 dagarnas viktade snittkurs.

Tethys presenterade i vintras en strategisk översyn. Syftet beskrevs kryptiskt med att bolagets portföljsammansättning skulle ombalanseras. Samtidigt drogs utdelningen in. Vi beskrev detta skede i en kommentar länkad intill.

Sedan dess har rykten florerat om att bolaget befinner eller befunnit sig i en finansiell knipa som ska ha utlöst behovet av avyttring. Sannolikt kommer vi aldrig att få redo på hur det ligger till med detta. Hur som helst är Tethys VD och grundare Magnus Nordin 68 år. En försäljning av hela bolaget framstår ur det skenet som naturlig.

RÄTT ATT HÅLLA SIG BORTA FRÅN AKTIEN

Vi publicerade en analys av Tethys i augusti 2023. Vi var mycket hårda mot bolaget. Kärnan i vår kritik var att i princip allt värde i Tethys kommer från den extremt lyckade satsningen Block 3&4 medan alla andra satsningar bolaget gjort gått helt fel. 

Trots vår skarpa kritik lämnade vi inget säljråd för aktien. Vi lämnade ett neutralt råd med hänvisning till att vi såg att styckningsvärdet skulle kunna överstiga börsvärdet. 

Aktien stod vid tidpunkten för analysen i 52,70 kr. I och med budet är aktiens avkastning 11% sedan vår analys. OMXSGI är under perioden upp 26%.

ETT LYCKLIGT SLUT

Givet att de viktigaste ägarna åtagit sig att tacka ja till budet lär utköpet gå igenom.

Det framstår som att budet värderar Tethys tillgångar på ett rättvist sätt. Nu får Tethys aktieägare hem det stora värdet som Tethys ledning skapat genom den enormt framgångsrika investeringen i Block 3&4. Det här budet innebär sannolikt ett lyckligt slut på äventyret Tethys för bolagets aktieägare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Carnegie Fonder