TC Tech: Huvudägaren lägger bud

Cimon Enterprise lägger ett bud på TC Tech Sweden uppgående till 4,20 kronor per aktie. Det motsvarar en premie på 26%.
TC Tech: Huvudägaren lägger bud - TCTech
TC Tech noterades på First North år 2015.

Om 2021 var ett år med riktigt många börsnoteringar så ser 2022 ut att bli ett år med många uppköp. Buden fortsätter nämligen hagla in på börsen. Detta är sjätte veckan i rad som ett svenskt börsbolag får ett bud på sig. MyFCHaldexTranscendent GroupMomentum Software GroupCary Group och nu TC Tech Sweden.

Det är Karlshamnsbaserade Cimon Enterprise, som lägger ett kontant budpliktsbud på TC Tech Sweden uppgående till 4,20 kronor per aktie. Det motsvarar en premie på 26% jämfört med gårdagens stängningskurs och värderar hela bolaget till 107 Mkr.

Jämfört med snittkursen de senaste 20 handelsdagarna innan budet var premien 20%. För att vara ett budpliktsbud är premien på 26% hög. Cimon vill köpa ut och avnotera TC Tech, annars hade budpremien troligen varit betydligt lägre. I medeltal har premien varit 30% för 2020-2022 års bud.

Emission i våras

TC Tech Sweden är noterade på First North sedan november 2015. Bolaget har utvecklat ett patenterat system för tillverkning med precisionsstyrd induktionsvärme. Detta sker genom att mycket snabbt och precist hetta upp och kyla ned olika material. Tekniken kan användas för en rad applikationsområden och material. Fokus är på tillverkningsindustrin för avancerade plastdetaljer.

2021 omsatte TC Tech 0,9 Mkr med ett rörelseresultat på -17,5 Mkr. I första kvartalet 2022 landade omsättning och Ebit på 5,8 Mkr respektive -4,0 Mkr. TC Tech har under våren 2022 genomfört en företrädesemission på cirka 25 Mkr. Vilket också motsvarar bolagets nettokassa. Emissionskursen var 3,90 kronor per aktie.

Cimon grundades av Per-Anders Johansson som fortsatt är majoritetsägare. Det var också Cimon som noterade TC Tech år 2015 och de har varit huvudägare sedan dess. Cimon äger cirka 43% av aktierna innan budet. Cimon beskriver sig som en nordisk innovationskoncern med fokus på kvalificerade tjänster, ny teknik och digitalisering. De är största ägare i medicinteknikbolaget Paxman och mjukvarubolaget Skolon (som noterades i maj 2022).

8% högre budkurs

Budet från Cimon motsvarar en multipel på 12,2 gånger omsättningen räknat på rullande tolv månader. Budkursen är 7,7% högre jämfört med teckningskursen i vårens emission.

Cimon har i samband med erbjudandet förvärvat 71,6% av aktierna i TC Tech från andra ägare (Länsförsäkringar Blekinge, Länsförsäkringar Kalmar Län, Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, Max Lönner, Ceraco Hugin, Ceraco Mugin, Ceraco Sleipner och Ceraco Hedrun).

Styrelsen i TC Tech har ännu inte meddelat om de rekommenderar budet, men de kommer senast två veckor innan acceptfristen löper ut att offentliggöra sin syn på budet. Acceptfristen väntas löpa mellan 27 juli och 24 augusti 2022.

TC Tech-aktien är i skrivande stund upp 25% och handlas till 4,15 kronor. Uppsidan till budnivån är således 1,2%.

I tabellen nedan visas hur andra bolag som är under uppköp och hur aktierna handlas i förhållande till det presenterade erbjudandet. Uppsidan till budkurs är störst i Cary Group och Swedish Match. Men det handlar enbart om cirka 1,5%.

Klicka i fliken “Villkor” för att se mer info om respektive erbjudande. Exempelvis vederlag, acceptgrad och acceptperiod.

Budpremien på TC Tech är okej. Samtidigt skall man ha i bakhuvudet att bolaget nyligen tagit in pengar till 3,90 kronor per aktie. Bolaget har nu en nettokassa på 25 Mkr och då passar huvudägaren på att köpa ut TC Tech. Givet att Cimon nu kontrollerar över 71% av aktierna så borde sannolikheten vara hög att budet kommer gå igenom. Men för aktieägare som tecknade i emissionen sker det troligen med en bitter eftersmak.

TC Tech tio största ägare Andel
Per-Anders Johansson 42,8%
Länsförsäkringar 16,7%
Max Lönner 6,14%
CT Intressenter AB 3,70%
Swedbank Försäkring 2,79%
Menitia AB 2,04%
Avanza Pension 1,48%
Nordnet Pensionsförsäkring 1,25%
Ceraco 1,01%
Alexander Luiga 0,95%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Stock Market