TBD30: Ingen succé i Sveriges första Spac-affär

Första svenska Spac-affären är i hamn. Det blev TBD30 som efter nio månader meddelar att man köper ett slamsugarbolag för 800 Mkr. Detta kan inte kallas en succéstart. Aktien orkar knappt upp till IPO-priset 100 kr.
TBD30: Ingen succé i Sveriges första Spac-affär - TBD30
TBD30:s ledning och styrelse. Uppifrån från vänster: Caesar Gezelius (CFO & IR), Anders Böös (Ledamot), Anders Lönnqvist (VD & Ledamot), Ulrika Hagdahl (Ledamot), Ingrid Bonde (Ordförande) och Lars Wedenborn (Ledamot).

TBD30 förvärvar Spolargruppen Sverige AB. Spolargruppen är verksamt inom rörinfodring, slamsugning och rörspolning.

Man kan inte säga att affären direkt avviker mot det TBD30 pratade om vid noteringen. De skulle köpa ett bolag inom affärstjänster och det är B2B-inriktade Spolargruppen. Men nog framstår det hela som lite fattigt.

Vid IPO, sommaren 2021, lyfte TBD30 till exempel fram skalbarhet som en högt värderad egenskap hos det bolag man letade efter och nämnde namn som Cellavision, Adminicom och Lime. Utfallet blev något ganska annorlunda även om Spolargruppen uppfyller en del andra kriterier bättre – som en aktiv förvärvsagenda.

Affären på 800 Mkr är också mycket mindre än de 2-5 miljarder kr som var riktmärke vid IPO. Detta speglar utan tvekan det osäkra börsläget och att TBD-ledningen antar att affären inte skulle mötas av omedelbart jubel och kursrally på börsen. Något som nu visar sig helt riktigt och kanske inte alldeles oväntat givet fiaskonoteringen av konkurrenten Norva24 nyligen. TBD-aktien står i skrivande stund i 99,60 kr.

Kursutvecklingen spelar roll för om de stora mängder utestående optioner som sponsorer och investerare har kommer att bli ”in the money” och ge bolaget kapitaltillskott. Optionerna ger rätt att teckna nya aktier för 115 kr. Dit verkar inte aktien nå och TBD har säkrat upp affären med en riktad nyemission på 150 Mkr (kurs 100 kr) till institutioner som Carnegie Fonder.

Så gick det – investerare tjänade 3 kr…

För de investerare som tecknade i IPO:n är kursen på aktien ungefär oförändrad. Med på köpet fick den som tecknade en option. Fyra sådana gav rätt att teckna en ny A-aktie för 115 kr fram till 2026. Optionen är noterad. Nu föreslår bolaget att en del av dessa optioner löses in mot nyemitterade A-aktier. 100 optioner ger tre aktier vilket innebär ett värde på 3 kr/option.

Hittills kan alltså avkastningen för investerarna summeras till knappt 3% i avkastning, om vi räknar med att optionerna blir inlösta. Till detta kommer att ägare som tecknade vid IPO och behållit sina aktier får en option till efter stämman. Den ger rätt att teckna nya aktier till 115 kr.

…och sponsorerna tjänade över 160 Mkr

Sponsorerna med Anders Lönnqvist och Anders Böös i spetsen har en lite annan kalkyl. De satsade 40,5 Mkr i riskkapital och fick för det 2 miljoner aktier och 2 miljoner optioner, givet att en affär blir av. Så ser det nu alltså ut att bli. Ägare till 78% av aktierna har åtagit sig att rösta ja på stämman.

De får vänta 365 dagar på leverans av aktierna, men givet att kursen är densamma som idag så är detta ett aktieinnehav värt 200 Mkr och optionerna runt 24 Mkr givet de inlösenvillkor som nu presenterats. Sponsorer och styrelse- samt ledningsfolk tecknade även aktier för 75 Mkr till samma villkor som investerarna i IPO:n.

Sponsorerna tog risken att hela deras riskkapital skulle förloras om det inte blev en affär – eller stämman sa nej. Det är värt kompensation. Men en värdeökning på +160 Mkr för en affär på 800 Mkr som inte lyfter kursen för investerarna är ingen direkt lysande reklam för Spac-investeringen på den svenska marknaden.

Pengarna tillbaka? Troligen!

TBD30 var en Spac av amerikanskt snitt där investerare som röstar nej till affären på stämman kan begära inlösen av sina aktier för satsade 100 kr styck.

Det finns skrivningar i bolagsordningen som tyder på att detta inte kan förväntas gälla under alla omständigheter. Men nuläget med ägare av 78% av aktierna som ska rösta ja betyder att missnöjda TBD-ägare högst sannolikt kan få tillbaka 100 kr per aktie.

Den nya verksamheten

Börsens två sugare
Utfall 2021 Spolargruppen* Norva24
Omsättning 2021 512 2006
Organisk tillväxt 4,00% 3,30%
Rörelsevinst 77 258
– marginal 15,00% 12,90%
Kommentar: *Pro forma inklusive årets förvärv.
Prognos 2022 Spolargruppen* Norva24**
Omsättning 563 2427
Ebitda 113 575
Värdering EV/Ebitda 7,1 9,3
Kommentar: *Baserat på “forecast” av TBD i presentationsmaterial. Är exklusive framtida förvärv. **Factset konsensusprognos

 

Bolaget TDB30 köper heter alltså Spolargruppen och blir den nya verksamheten i framtiden.

Spolargruppen tog form 2019 då en grupp mindre bolag i södra Sverige gick ihop i syfte att konsolidera marknaden. Flera förvärv har gjorts och under 2021 var omsättningen 521 Mkr och rörelsevinsten 73 Mkr före förvärvsavskrivningar (Ebita).

Det största tjänsteområdet är rörinfordring, även känt som relining. Sådana projekt drar in halva omsättningen och marknadsförs mot fastighetsägare som ett billigare alternativ till stambyte.

På börsen finns sedan december i fjol konkurrenten Norva24. De är fyra gånger så stora med mestadels av verksamheten i Norge och Tyskland, men har liknande strategi.

Det ser ut som TBD30 förvärvar Spolargruppen till en klar rabatt mot börsvärderingen av Norva24. Se tabellen ovan.

TBD-aktien nu då?

Om vi antar att förvärvet av Spolargruppen blir av så ser inte TBD-aktien överdrivet attraktiv ut i våra ögon. Detta sagt med reservation för att vi behöver återkomma med en full analys framöver.

Afv får det till att bolaget har 14,5 miljoner aktier när allt är sagt och gjort kring inlösen av optioner, riktad emission med mera. Börsvärdet blir 1,45 miljarder givet dagskursen på ca 100 kr. Det bör finnas en nettokassa på drygt 400 Mkr i bolaget – före utbetalningar med anledning av inlösta A-aktier från ägare som röstade nej på stämman. Bolagsvärdet skulle då vara ca 1050 Mkr.

För detta får man Spolargruppen-rörelsen. Lite mer om den beskrivs i faktarutan ovan. TBD30 har en prognos om hur 2022 kan utfalla som pekar på knappt 115 Mkr i rörelsevinst före avskrivningar (Ebitda). Sätter vi en multipel på 9 gånger på detta blir värdet just över 1 miljard. Multipeln på EV/Ebitda 9 är i linje med Norva24.

Vi hade gärna sett att den övningen resulterat i klar uppsida mot bolagsvärdet för att slå om att bli positiva till aktien – även om vi här inte sätter ett värde på de förvärvsinitiativ Spolargruppen har.

Avslutning

Ingen succé för den första svenska Spac-affären alltså. Vi tycker dock att Spac-bolagen erbjuder en trygg investering av obligationsliknande karaktär. Nyligen skrev vi en artikel om hur vi anser att lägre värderingar och en svag IPO-marknad skapar goda möjligheter för dessa bolag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold