Swedish Match: Höjning eller inte?

Börsen ser ingen större chans till högre bud på Swedish Match. Budhöjningar är heller inte så vanliga. Statistiskt sett krävs det i ett fall av fem för att köpa ut ett börsbolag. Men Afv tycker förutsättningarna ändå borde vara bra i Match-fallet.
Swedish Match: Höjning eller inte? - swedish-match-700_binary_6947854.jpg

Igår kom beskedet att Philip Morris International, PMI, erbjuder 106 kr per aktie kontant för Swedish Match. Budet är en premie på 39,4% jämfört med senaste stängning innan uppgifterna om en affär nådde marknaden. Det är en skaplig premie jämfört med vad som brukar krävas för att köpa ut svenska börsbolag.

I medeltal har premien varit 30% i 2020-2022 års bud.

Men kikar man på hur PMI-budet värderar Swedish Match så är bilden inte lika entydigt positiv. Utköpet sker till p/e 21,5 räknat på nästa års väntade vinst. En hög multipel i tobaksindustrin, men knappast jämfört med andra defensiva aktier med lite tillväxtkraft. Se på Axfood som ligger på p/e 26 till exempel.

Swedish Match har dessutom en nästan unikt fin tillgång i sin Zyn-produkt – det ledande varumärket inom tobaksfria nikotinportioner i USA. Den passar som handsken för tobaksjättar som söker med ljus och lykta efter nya produkter i en alltmer rökfri värld. Inte bara PMI utan även aktörer som BAT och Atria borde ha intresse.

Lyssnar man på kommentarer från analytikerhåll verkar dock få ha hopp om budhöjning eller motbud från dessa nivåer. Ett undantag är Barclays som idag gick ut med en riktkurs på 125 kr för aktien.

Det är mycket svårt att bedöma oddsen. En aspekt är att Swedish Match profil och ägarbild varit sådana att de flesta intressenter redan borde räknat på bolaget – och avstått från att lägga bud. Att nu ge sig in i en budstrid med PMI är kanske inte att rekommendera för aktieägarvärdet. Å andra sidan vittnar kursreaktionen i PMI-aktien, +5% i går, om att Wall Street kan svälja mer. Alltså ett högre pris.

Ser vi mer statistiskt på saken kan konstateras att av de 40 bud som lämnats på svenska börsbolag 2020-2022 så har köparen tvingats höja dessa i åtta fall för att nå framgång (vi bortser här från några budpliktsbud). En av fem alltså. I medeltal fick ägarna 15% mer genom höjningen men skillnaden är rätt stor mellan rena budstrider och vad som nästan framstår som småpengar för att ge trilskande fonder alibi att sälja.

Bolag Budgivare Höjning första bud -> slutbud Dagar från första till sista bud Handlades över budkurs
Recipharm EQT 5% 32 Ja, men först efter några veckor
HiQ Triton 3% 20 Ja, marginellt
24 Storage T-C/Shurgard 23% 21 Inte innan första budhöjningen av två
Allgon Latour/Bure 26% 8 Ja, från dag 1.
IES Paradigm 6% 28 Ja
Opus Searchlight 10% 18 Ja, från dag 3
Enlabs Entain 33% 38 Ja, från dag 1.
Veoneer Magna/SSW 18% 10 Nej

En aktie som handlas över budkursen är en indikator på att höjning är på väg. Det bådar inte gott i Match-fallet. Men som framgår i grafiken nedan kan det ta en stund för börsen att nosa upp vad som är på gång. Där illustreras kursutvecklingen från första bud till budhöjning.

I något fall kom det nya budet som en total överraskning, till exempel Veoneer. Men i flera andra stod det redan dag ett klart att det skulle bli bättre. Det finns förstås också exempel på det omvända – att en aktie handlas över budnivå men budet sedan faller. Så var det initialt i Sobi.

Går man dock efter de fem situationerna som illustreras i grafiken borde det stå klart runt dag 10 efter första bud, om vad som händer. Envisas kursen med att inte stiga över budnivån är det troligen kört.

Afv följer Swedish Match-budet med lite extra stort intresse eftersom detta är största innehavet i Afv-portföljen. Vi behåller aktien där en liten tid och ser vad som sker. Även om oddsen för budhöjning inte känns som goda tror vi inte man riskerar så mycket på att avvakta en tid.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET