IPO-guiden Kommentar Readly
Svagheten i affärsmodellen blir uppenbar
Readly (teckningskurs 59 kr) erbjuder en digital prenumerationstjänst som ger tillgång till obegränsad läsning av magasin och tidskrifter. På plattformen finns över 5000 magasintitlar från cirka 800 förlag. Största marknader är Tyskland, Storbritannien och Sverige som tillsammans utgör cirka 85% av koncernens totala intäkter. Sverige står för 26% av omsättningen räknat på rullande tolv månader.
Vår IPO-analys finns att läsa här bredvid.
“Att ett förlag säger upp avtalet med Readly är en ständig risk.” Skrev vi i vår IPO-analys.
Idag meddelar Readly att Aller Media med titlar som Hänt Extra, Allers och Svensk Damtidning, säger upp avtalet med Readly. Det är illa.
Även Bonnier News (inklusive Expressen) har meddelat Readly om avsikten att säga upp sina förlagsavtal med Readly. Även det är illa.
Readly uppger i dagens pressmeddelande att:
“Avtalet med Aller löper ut i mars 2021. Avtalen med Bonnier förväntas löpa ut vid olika datum fram till och med den andra halvan av 2021 och innehåll från Bonnier skulle komma att steg för steg tas bort under denna tidsperiod”
“Sammantaget bidrar magasintitlar från Aller och Bonnier (inklusive Expressen) med 3,8 procent av Readlys totala antal magasintitlar (30,1 procent av svenska titlar) och 0,9 procent av Readlys globala kundbas läser endast innehåll från dessa förlag (5,4 procent av den svenska kundbasen).”
Ledningen i Readly pekar på att endast två av 800 tredjepartsförlag sagt upp avtalet. Det stora problemet är det negativa signalvärdet. Den svenska hemmamarknaden fungerar i mångt och mycket som en referensmarknad. Med bakgrund mot detta är det extra illa. Att det dessutom sker under teckningsperiodens slutspurt gör inte saken bättre. Snarare tvärtom. Referensexemplet sätts i rejäl gungning.
Under våren och sommaren 2019 hade ljudboksbolaget Storytel och Bonnier konflikt kring ersättningsnivå för deras respektive avtal. I augusti ifjol kom Storytel och Bonnier dock överens om ett nytt avtal.
Kanske finns möjligheten att det löser sig även för Readly? Möjligen, men osäkerheten ökar betydligt. Kanske är det en förhandlingsstrategi av Bonnier och Allers för att få till bättre villkor. Hur som helst så sätter de verkligen hårt mot hårt och relationen riskerar att bli frostig.
Readly har till skillnad från Storytel i princip inget eget exklusivt innehåll. Storytel äger exempelvis ett antal olika förlag (bland annat Norstedts förlag).
Samtliga av Readlys åtta så kallade cornerstone-investerare (Swedbank Robur, Tredje AP-fonden (AP3), Consensus Småbolagsfond, TIN Fonder, Handelsbanken Fonder, C WorldWide Asset Management, Skandia Fonder och Skandia Liv meddelar att nyheten inte påverkar deras åtagande. Väl är väl det. Frågan är hur de kommer agera när aktien väl är noterad.
Det rimliga hade varit att Readly sänkt teckningskursen. Kanske förlängt teckningstiden. Frågorna är många. Ett tilläggsprospekt kommer publiceras så fort det är godkänt av Finansinspektionen.
Givet att Readly inte får för sig att sänka teckningskursen betydligt ser vi inga skäl till att teckna aktier nu när osäkerheten har ökat betänkligt. Vi tyckte värderingen redan innan dagens nyhet var i det mastigaste lagret. Vårt råd blir således teckna ej.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser