Svaga signaler från Ovzon

Ovzon-aktien faller efter att satellitbolaget presenterat ett svagt bokslut och stundande VD-byte. Men den långsiktiga planen ligger fast.
Ovzon
Ovzons mobila satellittjänst ger användare tillgång till riktiga bredbandsdatahastigheter i trakter med dålig tillgång på infrastruktur. Tjänsten är upp till 80 gånger snabbare än konkurrenter tack vare portabla, lättanvända terminaler med mycket stor länktillgänglighet, enligt Ovzon. När väl bolaget skjutit upp sin egna satellit kan en ännu bättre produkt erbjudas är tanken.

Satellitbolaget Ovzon (76,80 kr) tappar på börsen efter att bolaget släppt siffrorna för det fjärde kvartalet.

Rapporten är dålig på de flesta punkterna. Försäljningen halverades från motsvarande kvartal 2019. Omsättningen för helåret 2020 landade på 160,5 Mkr, motsvarande en nedgång runt 30% jämfört med 2019. Rörelseresultatet för helåret landar på -48,2 Mkr, en klar försämring mot 11,5 Mkr 2019.

Det svaga 2020 förklaras främst av pandemirelaterad osäkerhet i omvärlden och avvaktade kunder. Framförallt har det amerikanska försvaret, som är en av Ovzons viktigaste kunder, minskat sina ordrar under året. Kontraktsvolymen för mars-december uppgick totalt till 89,3 Mkr jämfört med 148,9 Mkr för motsvarande period föregående år. Den lägre volymen har inneburit att bolaget under året har haft osåld satellitkapacitet, vilket har inneburit kostnader om ca 19 Mkr.

Men 2021 har börjat desto bättre för bolaget. I december säkrade Ovzon ett förnyat kontrakt om totalt 120 Mkr från det amerikanska försvaret. Kontraktet löper på 12 månader till mitten av december 2021. Nu ligger Ovzons orderbok, inklusive kontrakt rörande Ovzon 3, runt 580 Mkr.

I samband med det svaga bokslutet byter bolaget VD. Bolagets VD sedan 2018 Magnus René kommer dock sitta kvar i styrelsen och behåller sitt ägande (drygt 80 000 aktier). Ny VD blir Per Norén. Norén har sedan 2003 sin hemvist i USA och kommer senast från en chefsroll på satellitbolaget Global Eagle.

René säger till Affärsvärlden att skiftet är i enlighet med den ursprungliga planen. Han gick in som VD i samband med börsnoteringen för att strukturera upp bolaget, men planen har hela tiden varit att gå tillbaka till ett mindre operativt styrelseuppdrag. Det är René själv som har rekryterat Norén till Ovzon. René menar att det är en odramatisk avgång, även om han lämnar bara månader innan satelliten Ovzon 3 ska skjutas upp.

Dagens nyheter stärker inte vårt köpråd, men vi kan heller inte motivera oss till att slopa det helt. Den osålda kapaciteten är ett klart minus. Ovzon miljardsatsar på kapacitetsexpansion trots att man inte säljer slut på det man redan har. Här gäller det att tro på bolagets egna guidning om att 2021 kommer bli bättre. Det finns dock en risk för att kunderna lockats till större konkurrenter som exempelvis Elon Musks egna satellitprojekt Starlink, eller varför inte Amazons satellitsatsning Kuiper. Även AST SpaceMobile, som nyligen gick samman med SPAC-bolaget New Providence Acquisition, är en potentiell kundtjuv. SpaceMobile tillhandahåller, liksom Ovzon, en LEO-baserad lösning och siktar på att ha global täckning 2023 (110 satelliter).

Vi tror dock att den växande marknaden rymmer flera spelare. Ovzon guidar för att omsättningen blir högre 2021 (annat skulle vara en katastrof), och håller fast vid planen om att skjuta upp satelliten Ovzon 3 i slutet av 2021. Vi behåller vårt köpråd, men håller ett vakande öga på sektorn framöver.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser