Stolpe ut för DistIT

IT-distributören DistIT:s dotterbolag Efuel är återförsäljare av laddstolpar och boxar till norska Easee. Elsäkerhetsverket meddelar att Easee åläggs med försäljningsförbud i Sverige. DistIT-aktien rasar på beskedet. Hur värderas börsens övriga bolag med exponering mot laddboxar?
Stolpe ut för DistIT - Efuel2
Efuel säljer laddboxar, labbkablar och tillhörande utrustning.

Det fortsätter vara motigt för DistIT (9,3 kr). På förmiddagen meddelade Elsäkerhetsverket att norska Easee laddboxar inte får säljas i Sverige. Det är riktigt dåliga nyheter för dotterbolaget Efuel som är distributör åt norrmännen, mer om det senare. Aktien är i skrivande stund ned 17%.

Först en kort summering kring läget.

  • I samband med DistIT bokslut i februari (en rapport som för övrigt var usel) så meddelade bolaget att de tvingas göra en företrädesemission och ta in cirka 100 Mkr. En del av emissionsbeloppet kommer gå till att finansiera en redan beslutad, men inte utbetald utdelning. DistIT menar själva att de inte går att ändra ett stämmobeslut och att det inte är praktiskt möjligt att återkalla utdelningen. Konkret kommer DistIT ta in knappt 100 Mkr och direkt dela ut 28,1 Mkr i utdelning.
  • För det andra nämnde DistIT inte ett ord om att Easees laddboxar kunde bli försäljningstoppade i bokslutet trots att branschbedömare uttalat sig kring risk för försäljningsförbud. Varken ABG eller SEB som bevakar DistIT via uppdragsanalys nämnde heller något kring risken för Easee.

Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson skrev en kritisk krönika om DistIT och bolagets agerande. Den finns länkad här intill.

Det som hänt nu är alltså att Easee laddbox Easee Home förbjudits. Även modellen kallad Easee Charge har fått försäljningsförbud då den omfattas av samma dokumentation. Det verkar finnas runt 100 000 laddboxar av just dessa modeller installerade i Sverige. Bakgrunden till försäljningsförbudet är risken att jordfelsbrytaren inte löser ut den ska.

Stort beroende av Easee

DistIT förvärvade Efuel sensommaren 2021 och historiskt sett har Easee varit bolagets enda leverantör av laddboxar. Vid förvärvet av Efuel så uppgav DistIT att bolaget hade en marknadsandel på cirka 30% i Sverige och att Efuel är en strategisk och utvald partner till Easee. Efuel skrev i oktober 2022 avtal med en ytterligare laddboxleverantör, nämligen Wallbox. Detta samarbete är ännu i sin linda. Efuel uppger att de är i slutfasen av förhandlingar med andra producenter.

I dagens pressmeddelande står: “Även om försäljningsstoppet endast gäller i Sverige utvärderar Bolaget hur situationen ska hanteras i Finland och Danmark där EFUEL är verksamma. Även för de finska och danska marknaderna har EFUEL för närvarande alternativa produkter i lager och kommer att öka inköpen från alternativa leverantörer.” Samt:

Bolagets bedömning är att ansvaret för dessa åtgärder ligger hos tillverkaren av Easee Home och Easee Charge och inte hos EFUEL. EFUEL kommer tillsammans med Easee att återkomma avseende hur beslutet kommer att hanteras praktiskt på de svenska, finska och danska marknaderna. Hos EFUEL är säkerheten hos våra kunder vår högsta prioritet.

Får Easee ta smällen?

DistIT menar att det är Easee som kommer få ta smällen kring att åtgärda felen med jordfelsbrytarna och inte Efuel.

Då och då händer att personbilar återkallas eftersom det har upptäckts fel eller brister. Vid sådana tillfällen är det biltillverkaren som får ta kostnaderna och inte själva bilfirman/bilåterförsäljaren. Hur det slutar för Efuel och Easee återstår att se. Norska myndigheter verkar inte göra samma bedömning som dess svenska motsvarighet angående jordfelsbrytarna. En skillnad verkar vara att Elsäkerhetsverket i Sverige föredrar en mekanisk jordfelsbrytare medan brytaren i Norge är elektronisk.

DistIT-aktien har totalt havererat och är ned 75% sedan årsskiftet. Även om bolagets företrädesemission är fullt säkerställd så finns det risk för överhäng och att befintliga ägare vill sälja sina aktier.

Den enes död den andres bröd

Säljstoppet är djupt olyckligt för Efuel och DistIT. Att DistIT inte kommunicerat något kring risken för detta tidigare är ett förtroendemässigt dråpslag mot bolagets kommunikation.

I dagens pressmeddelande uppger DistIT: “I nuläget bedömer Bolaget att den kortsiktiga påverkan på Bolagets försäljning kommer att vara begränsad eftersom Bolaget redan nu erbjuder alternativa produkter och inom kort kommer att erbjuda ytterligare alternativ.” 

Att påverkan skulle vara begränsad på kort sikt låter märkligt. Osäkerheten är väldigt stor enligt Affärsvärldens bedömning.

Flera av börsens andra bolag som säljer laddboxar stiger rejält på beskedet. Garo är i skrivande stund upp drygt 7%, CTEK stiger 3%. Norska Zaptec är upp 15%.

Samtliga estimat i tabellen nedan är hämtade från Factset. Estimaten för DistIT från ABG och SEB är inte trovärdiga över huvud taget och kan bortses ifrån. DistIT-aktien lockar inte alls.

Bolag Avkastning 1 år % P/E 2024E EV/Ebit 2024E EV/Sales 2024E Ebit-marginal 2024E % Årlig tillväxt 2024E-2025E %
DistIT -87,1 1,9 3,8 0,2 4,0 10,7
Garo -41,1 19,2 14,8 2,4 16,5 17,1
CTEK -78,3 9,7 11,8 1,4 12,2
Zaptec -28,3 14,5 10,7 1,3 12,6 22,9
Kempower 150,0 63,4 45,3 4,4 9,7 40,4
Genomsnitt -16,9 21,7 17,3 2,0 11,0 22,8
Källa: Factset

Noterbart är att Garo värderas lägre än på länge. Vi säljstämplade aktien i somras då vi såg risk för att komponentbrist skulle påverka bolaget negativt samtidigt som värderingen då var riktigt hög.

Efter 40% kursfall slopade vi säljrådet under hösten och intog en neutral hållning. Aktien har fortsatt ned och värderas nu till 15 gånger rörelsevinsten för 2024E. De senaste fem åren har den genomsnittliga framåtblickande värderingen varit 25 gånger rörelsevinsten jämförelsevis.

Marknadsandel Sverige 2020 2021 Utveckling i procentenheter
Garo ~35% ~33% -2%
Charge Amps ~17% ~25% +8%
CTEK ~14% ~16% +2%

Garo värderas alltså med stor rabatt mot det historiska snittet. Visst har aktien varit dyr men knappt 15x för nästa år är inte superdyrt. Grejen med Garo är att bolaget inte är ett renodlat spel på laddboxar. Utan de säljer som bekant även andra elprodukter och har således exponering mot den osäkra och konjunkturkänsliga byggindustrin.

Vill man ha ett renodlat spel på laddboxar så kan norska Zaptec möjligen vara ett alternativ. Bolaget är precis som Easee stora i Norge. När vi synade aktien i somras så landade vi i ett neutralt råd. Aktien är ned 20% sedan dess (inklusive dagens kursuppgång på +15%).

En generell spaning kring laddboxar är teknikrisk och ökad konkurrens. Norska Easee grundades i januari 2018 och omsatte under 2021 hela 1,4 miljarder norska kronor. Minst sagt imponerande. Samtidigt har bolaget nu alltså fått försäljningsförbud och varumärket har sannolikt fått sig en rejäl törn.

Sett över de senaste åren så har priserna på laddboxar till konsument minskat. Marknader som karaktäriseras av hög tillväxt brukar allt som oftast också dra till sig fler aktörer med ökad konkurrens följd. Bara för att marknaden uppvisar en stark underliggande tillväxt så behöver det inte alls vara synonymt med att det blir en bra investering. I stället resulterar det ofta i prispress och försvagade marginaler med tiden.

Svenska Charge Amps har vuxit snabbt senaste åren och omsatte drygt 250 Mkr år 2021. Våren 2022 gjorde bolaget en emission på 150 Mkr och meddelade att de siktade på att börsnoteras under 2022. Så blev det inte. Charge Amps har bytt VD under hösten 2022 och håller för tillfället på att ta in pengar genom en emission i onoterad miljö. Om Charge Amps gör övriga laddbolag sällskap på börsen framöver så framtiden utvisa.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser