IPO-guiden Kommentar Movinn
Skippa noteringen av Movinn
Movinn A/S | |
Teckningskurs: 10,80 DKK | Antal aktier: 17,0 m |
Börsvärde: 184 MDKK | Nettoskuld: 2 MDKK |
VD: Patrick Blok | Ordförande: Jacob Holm |
Movinn (teckningskurs 10,80 DKK) är ett danskt bolag som hyr ut inflyttningsklara lägenheter på tillfällig basis.
Segmentet kan beskrivas som en sorts hybrid mellan hotell och vanliga bostadslägenheter. Movinn tillhandahåller fullt inredda lägenheter där det ofta är möjligt att lägga till tjänster som städning. Omkring 80-90% av hyreskontrakten löper på 3 till 24 månader.
Kunderna är oftast företag och lägenheterna används i många fall av utländska specialister eller annan arbetskraft som jobbar tillfälligt i landet. 75% av Movinns kunder är av sådan karaktär.
Movinn grundades 2014 av Jesper Thaning (idag finanschef), Patrick Blok (idag VD) och Morten Nielsen. Jesper Thaning grundade 1989 fastighetsskötselbolaget Kølving & Thaning som expanderade till 1 500 anställda innan han sålde bolaget till riskkapitalbolaget Polaris. Thaning kommer äga knappt 55% av bolaget efter noteringen. VD Patrick Blok tog 2015 examen i statsvetenskap och har i huvudsak hållit på med Movinn sedan dess. Blok kommer äga 16%.
Bolaget har idag 279 lägenheter för uthyrning i Köpenhamn, Aarhus och Odense. Movinn äger inte dessa utan hyr av andra fastighetsägare. Totalt 47 lägenheter hyrs av bolag som är delägda av Movinns VD och finanschef. För det har bolaget tilldelats en flagga enligt IPO-guidens granskning.
Noteras på First North i Danmark
I den stundande noteringen tar Movinn in motsvarande 44 Mkr i nytt kapital som ska användas till tillväxt, främst på nya marknader. Inga befintliga aktier säljs.
Knappt 70% av erbjudandet är tecknat på förhand. Störst andel tar det tyska fondbolaget SPSW Capital som tecknar för motsvarande 12 Mkr. Resten tecknas av drygt ett dussin mindre företag och privatinvesterare.
Läs mer om aktuella noteringar på IPO-guiden
IPO-GUIDE | Movinn |
Lista | First North Denmark |
Omsättning rullande tolv månader | 61 Mkr |
Antal anställda | 21 |
Teckningskurs | 10,80 kr |
Rådgivare | Västra Hamnen |
Storlek på erbjudande | 44 Mkr (varav 100% nyemission) |
Börsvärde vid IPO | Cirka 246 Mkr |
Emissionskostnad | Cirka 5 Mkr (12,1% av erbjudandet) |
Säkrad andel av IPO* | 69% |
Investerare som ska teckna i IPO | SPSW Capital, Polynom Investment, Jesper Langebro, Creative Opportunities, Olof Andersson, m.fl. (69% i åtagande) |
Garanter | – |
Flaggor** | Fyra flaggor |
Sista teckningsdag | 2021-10-27 |
Beräknad första handelsdag | 2021-11-04 (8 dagars väntetid) |
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden). ** Särskild metodik. Se faktaruta nedan. Källa: Affärsvärlden / bolaget |
Fyra flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide
Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 382 granskade börsnoteringar är 1,6 flaggor för miljardbolag, 2,8 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.
Affärsvärldens IPO-guide hittar fyra flaggor i Movinn
# Hög emissionskostnad
För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.
Movinn betalar cirka 5 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 12,1 procent av erbjudandet.
# Tveksamma incitament
Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.
Movinns hyr 279 lägenheter för vidare uthyrning enligt sitt koncept. Av dessa är 47 hyrda från bolag som är delägda av Movinns VD och CFO. IPO-guiden landar i att de dubbla stolarna för ledningen motiverar en flagga.
# Säljsugen storägare i förhoppningsbolag
Bolag i tidiga skeden gör nyemission för att de behöver pengarna. Om det samtidigt finns storägare som verkar vilja sälja egna aktier i bolaget så är det en varningsflagga. (Exempelvis kort lock-up.) Dels är det lite illojalt att ”konkurrera” med bolaget om aktieköparna och dels tyder det på en klen tilltro till bolagets framtid.
Movinns två största ägare utgörs av dess VD och CFO. De båda har tillsammans lånat ut cirka 21 Mkr (16 MDDK) till Movinn. Enligt prospektet är avsikten att lånet ska återbetalas i samband med IPO och motsvarande lån ska tas via bank. Det betyder i praktiken att aktuell IPO möjliggör återbetalning av lånet för huvudägarna. IPO-guiden hissar en flagga.
# Bristfällig information
Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknas också rejält vilseledande information.
Under avsnittet intressekonflikter i prospektet framgår att VD och CFO är delägare i bolag som hyr ut lägenheter till Movinn. Det framgår dock inte av prospektet hur stor del VD och CFO äger i detta bolag. IPO-guiden tycker att det är en brist och hissar därför en flagga.
Grundläggande granskning av alla noteringar via Affärsvärldens IPO-guide. IPO-guiden fokuserar på prospektet, villkoren, alla aktörerna och eventuella ”varningsflaggor” kopplade till själva erbjudandet.
Aktieanalyser som går direkt till Affärsvärldens prenumeranter med råd om man bör teckna aktien eller ej. Analyserna fokuserar på bolagsanalys och aktievärdering. Det här är en sådan analys men i en extremt förenklad form. Flödet av nya bolag är så skiftande att det ibland blir orimligt att göra ”fullskaliga” analyser. Så är fallet här. Nedan följer istället Affärsvärldens reflektioner och magkänsla efter en första genomläsning av prospektet.
Några reflektioner
- Affärsmodellen kan beskrivas som ett slags löptidsarbitrage där bolaget hyr lägenheter från andra fastighetsägare på långa kontrakt för att sedan hyra ut dessa till sina egna kunder på kortare löptid. I den modellen ingår att bära vissa vakanser samt risker kopplade till det. Vi hittar inga uppgifter över hur stora vakanserna är – annat än att de ökade på oönskat sätt under coronapandemin som förstås drabbar aktörer med den här affärsmodellen.
- Hyresregleringen i Danmark. De priser som bolaget tar ut för sina objekt ligger i storleksordningen 10 000 till 25 000 danska kronor i månaden, beroende på lägenhetens storlek. Enlig våra erfarenheter är det klart högre än snittet för reglerade hyresbostäder i Danmark. Dansk hyresreglering gäller primärt bostäder byggda före 1992 och 37% av Movinns lägenheter omfattas av detta. För dessa lägenheter får hyran inte överstiga den för andra liknande objekt med hänsyn taget till storlek, läge, kvalitet med mera. Positivt är dock att bolaget sedan 2015 ingått totalt 1 800 hyreskontrakt men bara haft två formella dispyter kring hyran.
- Lönsamheten är idag negativ. Bolaget redovisade senaste tolv månaderna intäkter på 46 MDKK men antalet lägenheter har växt kraftigt så siffran lär växa. Av detta var bolagets bruttovinst (efter egna hyreskostnader) cirka 8 MDKK vilket ger en bruttomarginal kring 17%. På sista raden blev det 1 MDKK i förlust. Ett frågetecken för skalbarheten är hur mycket kostnader som drivs av att omkring 15% av lägenheterna byter hyresgäst varje månad. Ett annat frågetecken är att marknaden verkar vara ganska liten – behöver bolaget hela tiden expandera till nya städer och länder är det dåligt för skalbarheten.
- Balansräkningen är något klen. Movinn har drygt 30 MDKK i skulder före noteringen varav hälften lånats ut av bolagets VD och finanschef. Netto efter noteringskostnader tillförs bolaget mellan 21 och 29 MDKK och blir alltså inte ens skuldfritt efter noteringen. För ett bolag i tidig fas som fortfarande gör förlust är det svagt. Att sätta upp en ny marknad med 30 lägenheter kostar omkring 5 MDKK enligt bolaget.
- Tillväxten ska enligt bolagets ambition vara kring 20% per år i antal enheter. Det är en takt man överträffat senaste åren – men alltså på bekostnad av att bolaget också tagit upp en hel del skuld. Håller man takten framöver vore det fullt möjligt att bolaget omsätter kring 80 MDKK under 2023, alltså knappt 75% ökning mot idag. 15 MDKK i bruttoresultat vore då tänkbart och kanske även positivt resultat.
- Värderingen är hög. Till noteringskursen blir börsvärdet 183 MDKK motsvarande omkring 4 gånger försäljningen. Givet att bruttomarginalerna ligger under 20% är det nog inte lätt för bolaget att nå tvåsiffrig rörelsemarginal. Då känns prislappen ganska hög.
Movinn ger ett godkänt intryck vid första anblick. Men trots rimliga ambitioner om halvhög tillväxt så lockar inte värderingen på aktien tillräckligt för att man ska gå över ån efter det danska vattnet.
Hade prislappen halverats hade det varit värt att göra mer jobb på denna IPO. Som läget är nu är vår känsla att man bör avstå från att teckna Movinn.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser