Semcon: Blåvitt bud

Budet på Semcon har en okej premie även om värderingen inte är den högsta. Men det är Semcons ägare vana vid.
Semcons huvudkontor i Göteborg
Semcons huvudkontor i Göteborg

Den finska teknikkonsulten Etteplan (15,4 euro) bjuder 149 kr kontant per aktie i konsultkollegan Semcon (147,4 kr). Premien är 31,6% jämfört med senaste stängningskurs. Budet är förankrat i styrelsen och bland storägarna.

Affären skulle skapa en nordisk marknadsledare inom tjänster för produktutveckling och Europas största bolag inom teknisk produktinformation, enligt Etteplan. Finnarna pekar också på att bolagens kundbaser kompletterar varandra och att affären möjliggör synergier.

Etteplan, som har ett börsvärde på ca 4 miljarder kr, finansierar affären med ett brygglån från huvudägaren Ingman Group. En nyemission på 110-125 miljoner euro planeras senare. Budet är inte villkorat av finansiering.

Normal premie

Premien ligger alltså på just under 32% jämfört med senaste stängningskurs. Detta är en ganska normal budpremie under senare år, se grafiken ovan.

Budkursen på 149 kr är över de nivåer Semcon handlats till på mer än 20 år. Några månader under IT-haussen år 2000 nådde aktien högre och rekordnoteringen var 239 kr när det gick vilda rykten om att Framfab tänkte köpa upp bolaget. Men efter att IT-bubblan sprack dröjde det till 2021 innan Semcon nådde över 100 kr igen.

Semcon har för övrigt varit föremål för bud även mars 2009 då huvudägaren JCE Group la ett budpliktsbud. Då var budkursen 14 kr.

Värderingen

Etteplans bud sker till en värdering på 12,8 gånger den rullande årsvinsten (Ebita) exklusive engångskostnader (ca 8 Mkr). Etteplan själva har en värdering kring knappt 15x Ebita. Finnarnas aktie stiger ca 4% under tisdagen efter att budet på Semcon presenterats.

Affären skapar möjligheter att spara bort dubbla ledningsfunktioner och konsolidera kontor. Totala synergier är ”mer än” 5 miljoner euro, enligt Etteplan. Prislappen på Semcon inklusive synergier skulle i så fall ligga på 10,2x Ebita.

Trots en okej budpremie är detta en ganska låg värdering av Semcons vinster – särskilt jämfört med andra konsultföretag. Aktien har dock en historik av beskedliga multiplar – vilket Afv tolkat beror på låg tillväxt och stor exponering mot fordonsindustrin.

Chans till högre bud?

Etteplan har sonderat bland ägarna och skaffat sig ett åtagande från den största, JCE Group med 25,9% av aktierna, att acceptera. Ägare av ytterligare 21,7% av aktierna uttalar avsikt att acceptera. Finnarna skriver i sitt PM att budet inte kommer att höjas.

Semcons styrelse rekommenderar ägarna att acceptera.

JCE har dock rätt att backa ur sitt åtagande om ett nytt bud som är minst 5% högre presenteras. Så det man kan hoppas på är att en ny aktör dyker upp. Det går att tänka sig att branschkollegor som Sigma, AFRY eller större europeiska konsulter som Alten kan vara intresserade. Kanske Ratos som bygger upp ett konsultben i sin koncern?

Men magkänslan säger att det är osannolikt.

Ska man ta budet? 

I vår senaste analys av Semcon (oktober 2021) kom vi fram till ett riktvärde på 150 kr för aktien och satte ett köpråd. Detta är alltså helt i linje med det bud som Etteplan nu lagt på bordet. Det som kunde ha ändrat bilden rejält var planerna på att  knoppa av produktinformationsrörelsen som eget börsbolag.

Här fanns en chans att denna höglönsamma enhet skulle få en hög värdering. Men det spåret får sägas kallnat ju längre in i 2022 vi kommit och ju mer börsen gått ned. Mindre bolag har värderats ned och investerarna är allt mindre generösa med höga multiplar.

På börsen handlas aktien nu till 147,40 kr vilket är en rabatt på 1,1% jämfört med budkurs. Löper allt enligt plan har den som accepterar 149 kr i handen 13 oktober. Uppräknat till årstakt får vi det till en avkastning på 7,9% att hålla Semcon till dess (beräkningen exkluderar courtage). Kanske ett alternativ för den med väldigt skeptisk börssyn? Vi ser låg risk att budet skulle falla.

Afv har en post Semcon i Buy&Hold-portföljen och vi avser acceptera men säljer inte direkt över börs.

Semcon tio största ägare Andel
JCE Group (åtagit sig att acceptera) 25,85%
Nordea Fonder 8,83%
Otus Capital Management 8,64%
Amiral Gestion 5,27%
Ennismore Fund Management 4,22%
Allianz Global Investors 3,76%
Dimensional Fund Advisors 3,14%
Semcon AB 2,62%
Avanza Pension 2,54%
Waag & Zübert Value AG 1,66%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser