Sanktionslistad ryss bakom svenska börsbolagets storägare

Musa Bazhaev är en av de ryska affärsmän som sattes upp på EU:s sanktionslista efter Rysslands invasion av Ukraina. Afv har granskat Musa Bazhaevs kopplingar till svenska börsnoterade Kopy Goldfields. Han var länge indirekt huvudägare i gruvbolaget men nu hävdar Kopy Goldfields att det inte längre finns några kopplingar. Afv kan dock från ryska arkiv avslöja att det istället verkar vara Musa Bazhaevs son som står som ägare.
Sanktionslistad ryss bakom svenska börsbolagets storägare - nHtRlccrHACge9rH81gJuyQg3n0Lk5EW
På bilden som är hämtad från kremlin.ru syns Musa Bazhayev tillsammans med Vladimir Putin. Bazhayev var en av de parter som blev ägare i svenska börsbolaget Kopy Goldfields 2020.
Kopy Goldfields
Börskurs: 0,50 kr Antal aktier: 903,2 m
Börsvärde: 448 Mkr Nettoskuld: 118 Mkr
VD: Mikhail Damrin Ordförande: Kjell Carlsson

Kopy Goldfields (0,50 kr) är ett svenskt  börsbolag som bedriver prospektering och produktion av guld i Ryssland. Kopy skapades 2007 som en avknoppning från Auriant Mining som då hette Central Asia Gold. Kopys aktie handlas sedan 2010 på First North. Börsvärdet är drygt 400 Mkr och bolaget har cirka 4 700 aktieägare, enligt Holdings.

NYA HUVUDÄGARE 2020

Den överlägset största av dessa ägare är ett cypriotiskt holdingbolag kallat HC Alliance Mining Group (HCAG). HCAG äger 65% av aktierna. De blev ägare genom att år 2020 sälja sitt ryska bolag Amur Zoloto till Kopy. Enligt dokument från Aktiemarknadsnämnden från 2020 så ägdes HCAG då av Musa Bazhaev, hans brorson Deni Bazhaev samt affärskollegan Arsen Idrisov. Enligt samma dokument står Musa Bazhaevs bror Magomed Bazhaev bakom Kopys näst största aktieägare Lexor Group. Samtliga är ryska medborgare.

Musa Bazhaev är även den som i pressmeddelandet från 2020 uttalar sig å Amur Zoloto-ägarnas vägnar i egenskap av president för Alliance Group:

Efter slutförandet av Transaktionen kommer Kopy Goldfields att bli en av de mer attraktiva CIS-fokuserade noterade prospekterings- och guldproducenterna med en stor utvecklingspipeline och attraktiva fundament”, står det.

Låg bakom Alliance Oil

Musa Bazhaev är inte okänd i svenska börssammanhang. Han var huvudägare i Alliance Oil som bland annat drev ett stort raffinaderi i ryska fjärran östern samt en bensinstationskedja. Företaget hade depåbevis noterade på Stockholmsbörsen till 2013 och handlades på large cap-listan.

Skötseln och utköpet av Alliance Oil fick mycket kritik. Exempelvis donerade bolaget runt 80 MUSD till en stiftelse kontrollerad av familjen Bazhaev vilket kritiserades av företrädare för Aktiespararna. Alliance Oil var registrerat i Bermuda och löd inte under svenska aktiebolagslagen och kunde därför köra över en stor minoritet när huvudägarna köpte ut Alliance Oil.

Arsen Idrisov var VD i Alliance Oil och styrelseordförande var Eric Forss. Bägge sitter idag i styrelsen för Kopy Goldfields.

Kopy Goldfields VD Mikhail Damrin var mellan år 2000 och 2004 CFO hos svenska börsnoterade West Siberian Resources som 2008 gick samman med Alliance Oil. Eric Forss var styrelseordförande i West Siberian.

Initialt togs affären mot på ett bra vis. Kopy-aktien steg över 20% på börsen. Vilket kanske är något förvånande givet nyckelpersonernas börshistorik. I faktarutan intill beskrivs Arsen Idrisov och Musa Bazhaev i svenska börsbolaget Alliance Oil.

Kopys aktie var ändå hyggligt stabil runt 2 kr. Men kursen kom att dala när Ryssland trappade upp sin militära närvaro mot Ukraina i början av 2022 – och rasade när Putin sedan inledde sitt anfallskrig i februari.

Person nr 917

Med alla tillgångar i Ryssland blev Kopy en stor förlorare. Kriget fick även andra följder. Den 8 april lade EU till Musa Bazhaev på listan över personer som omfattas av sanktioner. Musa Bazhaev är person nummer 917 på EU:s sanktionslista. Enligt kommerskollegium omfattas generellt även “närstående” av samma sanktioner.

EU:s sanktionslista mot ryska medborgare och organisationer

1 473 personer och 205 organisationer och företag har fått sina tillgångar frysta och/eller belagts med inreseförbud i EU eftersom de med sin verksamhet undergrävt Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende, uppger EU. Förteckningen över dessa (förordning 269/2014) kallas för EU:s sanktionslista. Med på listan finns förutom det ryska politiska och militära toppskicket även ”Företagare och oligarker”.

Anledningen till att Musa Bazhaev tas med anges i dokumentet. Hans verksamhet bedrivs i en sektor som förser regimen med substantiella intäkter, heter det, och därtill sägs Bazhaev vara kopplad till (”associated with”) en finansiell institution (VEF.RF) som aktivt stöder eller drar fördel av ryska beslutsfattare ansvariga för annekteringen av Krim och destabiliseringen av Ukraina.

HAR ETT SVENSKT BÖRSBOLAG EN SANKTIONERAD HUVUDÄGARE?

Efter en tids efterforskningar står klart att svaret på den frågan är nej. Kopy Goldfields menar att Musa Bazhaev inte har några ägarintressen i Kopy Goldfields. Efter korrespondens får vi följande svar från Kopys VD Mikhail Damrin:

“No one of Kopy Goldfields shareholders holding more than 10% in the company is listed on the EU sanction list. Musa Bazhaev is since about 1 year back no longer an indirect minority shareholder of HC Alliance Mining Group Ltd.”

Afv har grävt i ryska arkiv och lyckats få fram uppgifter om ägarbilden i HCAG. Senaste uppgift är att Musa Bazhaev inte länge är ägare. Samtidigt finns en ny ägare registrerad som inte nämnts tidigare. Det är Timur Bazhaev, son till Musa Bazhaev.

Även om det alltså inte finns ett direkt ägarband mellan Musa Bazhaev och Kopy så förefaller det finnas band mellan hans närstående och det svenska bolagets ägare. Det finns därtill omständigheter som tyder på nära band mellan huvudägarna i Kopy Goldfields och Alliance Group – som ofta ses som familjen Bazhaevs centrala bolag. Ett exempel är att det ryska holdingbolag som äger HCAG, Alliance Mining Company, har samma adress i Moskva som Alliance Group.

Nasdaq kan göra sanktionskontroll

Det är Nasdaq som driver handelsplatsen First North och godkänner bolag för anslutning dit. Bland de villkor som ställs i samband med att ett företag ska listas finns att det ska genomgå en ”sanction screening” som utfaller till Nasdaqs belåtenhet.

Undersökningen avser såväl själva bolaget vars aktier ska handlas som ”andra relevanta parter”, enligt Nasdaqs regelverk, och sker genom att jämföra dessa med sanktionslistor från EU, FN med flera. Nasdaq kräver en sådan undersökning vid listning men kan välja att göra en när helst man anser lämpligt.

Afv har sökt företrädare för Nasdaq och frågat om sanktionskontroll av Kopy genomförts. På frågan om hur Nasdaq ställer sig till kopplingar mellan Kopy och en sanktionerad person svarar Nasdaq:

“Vi följer de internationella sanktioner som kommit till följd av Rysslands invasionskrig av Ukraina noga men vi kommenterar inte enskilda bolag.”

Nordic Certified Adviser är certified advisor åt Kopy Goldfields. Afv har utan framgång sökt Nordic Certified Adviser för en kommentar.

Satsar mer i Ryssland

Kopy Goldfield är ett av de svensknoterade bolag som är mest exponerat mot Ryssland med alla sina operativa tillgångar i landet. Kriget och sanktionerna har dock till skillnad från andra bolag i liknande sits inte lett till att Kopy minskat sitt engagemang i regionen.

Tvärtom har bolaget investerat mer kapital i Ryssland genom ett förvärv av 25% i ett guldbolag i regionen Chakassien för 550 MRUB (8,9 miljoner dollar). Detta gjordes under november 2022. Samtidigt är det svenska moderbolagets kassa vid årsskiftet nere i 5 Mkr. Ryska motsanktioner gör det svårt att föra ut pengar från Ryssland till Sverige. Vår tolkning av detta är att Kopy drivs på ett sätt där det framför allt är de ryska huvudägarnas intressen som värnas. Detta understödjs även av nyckelpersonernas historik.

HUR SER VI PÅ AKTIEN?

Med tanke på vilka nyckelpersonerna är och den historik de har anser vi att Kopy Goldfields är oinvesterbart. Detta är ett säljråd för Kopy Goldfields.

Tio största ägare i Kopy Goldfields Värde (Mkr) Andel
HC Alliance Mining Group Ltd 265,5 65,0%
Lexor Group S.A 72,3 17,7%
KGK Holding AB (moderbolag till Autoexperten) 6,7 1,6%
Tord Cederlund 6,2 1,5%
Avanza Pension 3,8 0,9%
Eric Forss 1,9 0,5%
Nordnet Pensionsförsäkring 0,7 0,2%
Tim Karlsson 0,7 0,2%
Mik Sørensen 0,7 0,2%
Kjell Carlsson 0,6 0,1%
Största insiders utanför topp tio Värde (Mkr) Andel
Mikhail Damrin 0,3 0,1%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET