Kommentar Branschsvep
Så värderas tolv branscher inför 2023
Tungt börsår
Storbolagsindex OMXS30 sjönk cirka 15% under 2022. Stockholmsbörsens breda index OMXSGI var ned 22% jämförelsevis. Ser vi till de branscher/sektorer vi synat de senaste månaderna så har bemanningsbolagen, iGamingbolagen och konsulterna klarat sig bäst med nedgångar kring 5-6%.
Sämst har det gått för e-handelsbolagen som haft det rejält motigt. När pandemin slog till accelererade näthandeln. Marknadstillväxten var 40% i Sverige år 2020 och följdes upp av ytterligare ett stark 2021 då marknaden växte 20%. 2022 minskade näthandeln med cirka 8% i svallvågorna av ökad inflation, högre räntor och därmed svagare köpkraft hos konsumenterna. Samtidigt som jämförelsetalen var tuffa.
Motigt för konsumentbolagen
Bolag med exponering mot bygg- och renovering som exempelvis BHG Group, Nobia och Balco har också haft det tufft. Likt e-handlarna gynnades flera av bolagen under pandemin då många konsumenter passade på att bygga en ny altan eller renovera badrummet eller köket. Högre räntor har minskat både köpkraften och incitamenten för att renovera. Rent operativt har många av bolagen påverkats negativt av ökade kostnader för insatsvaror vilket pressat marginalerna.
Ytterligare två branscher som hade det kämpigt på börsen under 2022 var medicinteknikbolagen och serieförvärvarna. Dessa två branscher har utvecklats helt okej operativt men värderingarna har generellt varit höga. Och med högre räntor är det naturligt att värderingarna för högt värderade tillväxtbolag kommer ned.
Optimistiska prognoser?
Av det dussin branscher vi synat så räknar analytikerkollektivet enbart med negativ tillväxt för en enda bransch. Det är bygg- och renoveringsbolagen. Annars väntas branscherna ackumulerat bjuda på positiv tillväxt (7,4% i snitt per år under 2023 och 2024). Risken är förstås att prognoserna är för optimistiska. Å ena sidan väntas konjunkturen försämras. Å andra sidan är inflationen fortsatt hög.
De branscher som väntas växa fortast under 2023 är mjukvarubolag (16,3%), iGaming (13,8%) samt medicinteknik (12,6%). Dessa sektorer är relativt ocykliska. Många av mjukvarubolagen säljer abonnemang och intäkterna är därmed extra förutsägbara. Kruxet med mjukvarubolagen är att värderingarna generellt är höga. Vi har tidigare pekat ut Micro Systemation som ett alternativ i sektorn. Aktien värderas med tydlig rabatt mot andra mjukvarubolag. Bolagets tredje kvartal var svagt men vissa orders var försenade, kanske får aktien revansch redan vid bokslutet.
Marginalen väntas generellt förbättras år 2023 jämfört med utfallet på rullande tolv månader (per Q3 2022). I utfallet de senaste tolv månader ingår det en del engångsposter och nedskrivningar för en del bolag. E-handlarna är en sektor som uppvisat svag marginalutveckling 2022.
Spelbara aktier
iGaming-bolagen är också relativt konjunkturoberoende. Rapporterna för fjärde kvartalet 2022 kommer troligen vara starka. I november och december gick VM i fotboll av stapeln i Qatar. Det blev en hel del skrällvinster och stornationen Tyskland tog inte ens sig vidare från gruppspelet.
Senaste åren har skett en hel del uppköp i sektorn. Kambi är kanske det tydligaste uppköpsobjektet numera. Sedan våren 2022 uppfyller bolaget krav för att lösa det konvertibelupplägg som tidigare hindat Kambi från att köpas upp. Livekasino-leverantören Evolution är ett av de större innehaven i Afv-portföljen.
Även dator- och mobilsspelsbolagen torde vara relativt konjunkturokänsliga. MTG är ett av bolagen som värderas lågt och som har en stark balansräkning.
Klicka för att komma till respektive genomgång |
Bemanningsbolag |
Bredband/telekom |
Bygg- och renovering |
E-handlare |
iGaming |
Konsultbolag |
Kontraktstillverkare |
Medicinteknik |
Mjukvarubolag |
Serieförvärvare |
Spelbolag |
Välfärdsbolag |
Klicka på respektive sektor i tabellen intill för att läsa de tolv branschsvepen vi gjort senaste månaderna.
Kontraktstillverkarna värderas under snittet för samtliga branscher och spås som grupp betraktat att växa med cirka 7% per år framöver. Bolagen gynnas av att många av deras kunder vill flytta tillbaka produktionen till närområdet istället för att ha tillverkningen i lågkostnadsländer som exempelvis Kina. Fondägandet bland bolagen är 18% i snitt vilket är en bra bit under det genomsnittliga fondägandet för samtliga bolag som är 26%. Fondägandet är särskilt högt (50%) bland serieförvärvarna som blivit favoriter hos många förvaltare senaste åren.
21 gånger rörelsevinsten trots 70% kurstapp
Trots att e-handelsbolagen sjunkit hela 70% i snitt senaste året är värderingarna inte direkt låga. Det finns en del undantag men som grupp betraktat värderas bolagen till drygt 21 gånger rörelsevinsten på analytikerprognoserna för 2023E. Det är inte direkt lågt. En aktie värd att koll på är Revolution Race som säljer friluftskläder. VD och grundare Pernilla Nyrensten lämnade VD-posten i augusti. Aktien är ned 66% senaste året.
Bemanningsbolagen är den sektor som värderas lägst i denna sammanställning. Många av bolagen är riktigt cykliska och kan komma att påverkas mycket om det blir en recession 2023. Välfärdsbolagen är en annan bransch som också brukar värderas lågt. Den politiska risken är ett skäl.
Bredband och telekombolagen bjuder på stabila kassaflöde och höga utdelningar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser