Så går det för välfärdsbolagen

Välfärdsbolagen har haft det tufft på börsen under 2022. Både på grund av riksdagsvalet och den politiska debatten samt kostnadsinflation som pressat marginalerna. Vilka rapporter stack ut under Q3 och hur skall man se på aktierna?
Så går det för välfärdsbolagen - academedia-affarsvarlden-700_binary_6867652.jpg
Rapportdatum Q3 (rapportreaktioner inom parentes)
Academedia (-7,5%) 25 oktober
Attendo (+5,3%) 26 oktober
Ambea (+12,9%) 3 november
Humana (-6,5%) 10 november

Volatilt under rapportperioden

Samtliga av de större välfärdsbolagen har rapporterat räkenskaperna för tredje kvartalet.

Många av välfärdsbolagen har utvecklats svagt på börsen under 2022. Delvis beroende på att det varit valår med sedvanlig debatt kring vinster i välfärden och högre krav inom både skola, vård och omsorg. Bortsett från den politiska osäkerheten och de eventuella regleringar som kan komma införas så är välfärdsbolagen generellt konjunkturoberoende.

Föreslår skolboksexempel?

Första ut att rapportera var skolkoncernen Academedia. Bolaget har brutet räkenskapsår och rapporterade sitt första kvartal som omfattar juli – september. Organiskt var tillväxten +4,5% (6,8). Marginalen föll något till 7,7% jämfört med 8,0% motsvarande kvartal 2021. Den stora saken är kostnadsinflationen som tynger.

Affärsvärldens rapportkommentar finns länkad här intill. I början av november förtydligade Academedia bolagets utdelningspolicy och införde samtidigt nya finansiella nyckeltal relaterat till kapitalstrukturen.

Budskapet var att det fria kassaflödet “främst ska återinvesteras i verksamheten för att upprätthålla hög kvalitet samt finansiera framtida verksamhetsutveckling och tillväxt. Styrelsen bedömer att AcadeMedia bör upprätthålla en stark balansräkning och därmed hög finansiell stabilitet.”

Kort och gott vill Academedia sannolikt sända signaler till den nya regeringen om att utdelning enbart är aktuell om man lever upp till diverse kvalitetskrav etc.

Academedia har också gjort ett förvärv i Tyskland då bolaget Fawz förvärvades för 13,5 miljoner euro motsvarande 5,6 gånger rörelsevinsten före avskrivningar (EV/Ebitda).

De senaste åren har både Engelska Skolan och Atvexa köpts ut från börsen. Engelska Skolan köptes ut av ledningen i bolaget tillsammans med Paradigm Capital för 3,1 miljarder motsvarande 12,1 gånger rörelsevinsten. Även Atvexa köptes ut av bolagets ledning och grundare för knappt 1,1 miljarder (7,6 gånger rörelsevinsten) nu i somras. Se Uppköpsguiden för mer information om buden.

Ljusning i Finland

Näst på tur var Attendo som är Nordens största privata aktör inom skattefinansierad omsorg. Affärsvärlden köpstämplade aktien i somras då aktien hade pressats rejält. Attendo har haft operativa utmaningar i Finland senaste åren. Delvis på grund av en aggressiv expansion i landet mellan 2016-2019.

Pandemin pressade dessutom beläggningen samtidigt som en ny lag om bemanningstäthet inom äldreomsorgen i Finland har införts. Lagen handlade initialt om att öka personaltätheten från 0,5 omsorgsanställda per boende till 0,7 i april år 2023. Dessa faktorer har pressat lönsamheten i landet.

Den finska regeringen har aviserat förändringar i lagen på grund av den ansträngda personalsituationen inom finsk äldreomsorg. Den föreslagna förändringen, som presenterades i
slutet av september, innebär en mjukare övergång i kravet på personaltäthet, som istället stiger gradvis från nuvarande 0,6 till 0,65 från och med april 2023 och vidare till 0,7 omsorgspersonal per boende från och med december 2023. Attendo håller på att omförhandla kontrakt i Finland. Hitintills har de nya kontrakten inneburit en prisjustering på cirka 30%.

I tabellen nedan finns en sammanställning över bolagens organiska tillväxt och rörelsemarginal på kvartalsbasis från Q1 2020 tills idag.

Ambea är också en av de största omsorgsaktörerna i Norden. Vi på Afv har ett köpråd på aktien som också är ett av innehaven i Afv-portföljen sedan i våras.

Bolaget har uppvisat en svag organisk tillväxt senaste åren (0,3% årligen sett över 5 år). Under 2022 har den organiska tillväxten dock accelererat och varit 5-6%. Ambea har högst marginaler (kring 7%) av bolagen i branschen. Då skall man även ha med sig att den norska verksamheten i form av Stendi har underpresterat med lägre marginaler än koncernsnittet under de senaste åren. I tredje kvartalet förbättrade Stendi resultatet med 20% jämfört med fjolåret då åtgärder i form av operationella och organisatoriska förändringar fått genomslag.

På koncernnivå var den organiska tillväxten 5% i Q3 och Ebita-marginalen landade på 11,3% (11,8). Aktien belönades med en uppgång på nästan 13%. Senaste året har insiders köpt aktier för cirka 8 Mkr i Ambea. Inga försäljningar finns registrerade.

Ordförande lämnar

Börsens tredje omsorgskoncern är Humana. Bolaget är inte lika stora inom äldreboende som Attendo och Ambea utan är desto större inom personlig assistans och behandlingshem. Humana expanderar dock inom äldreboende. Nyetableringar tynger initialt marginalen innan beläggningen kommit upp på normala nivåer. Marginalen för äldreboende var 4,1% (1,9) i tredje kvartalet.

I Q3 var den organiska tillväxten 4,0% (3,0) på koncernnivå. Rörelsemarginalen föll till 7,2% (9,4) på grund att ökade kostnader relaterat inflationen samt att bolaget har fortsatta utmaningar med personalförsörjning. Aktien föll 6,5% på beskedet.

Ordförande Sören Mellstig meddelade valberedningen i början av november att han avböjer omval vid årsstämman 2023. Mellstig är medgrundare av investeringsbolaget Impilo som är största ägare med 25,6% av aktierna i Humana.

Nedan finns en liknande sammanställning som den tidigare fast siffror avser årsbasis.

3% organisk tillväxt i snitt

2017-2021 Medel Median
Organisk tillväxt 2,9% 2,8%
Rörelsemarginal 6,3% 6,3%

Ackumulerat har bolagen vuxit organiskt med knappt 3% per år i snitt. Medianbolaget har uppvisat 2,8% organisk tillväxt. Högst tillväxt (5,8%) senaste åren kan Academedia stoltsera med. Attendo har vuxit 3,4% organiskt per år i snitt.

Senaste fem åren uppgår den genomsnittligen rörelsemarginalen för de fyra bolagen till 6,3%. Även medianen är 6,3%.

Av de fyra bolagen så har Academedia högst rörelsemarginal (7,4%), tätt följt av Ambea (7,2% i snitt senaste fem åren).

P/E 8,4 gånger i snitt

Välfärdsbolagen brukar inte värderas så högt på börsen med bakgrund mot den ständiga politiska osäkerheten. Senaste året har i snitt en tredjedel av börsvärdet utraderats hos bolagen. Sämst har det gått för Humana (-49,5%) och bäst för Academedia (-20,6%).

Värdering 2023E Kursutveckling EV/S EV/EBIT
E-handlare -66,2% 1,2x 20,2x
Bygg- och renovering -52,8% 0,8x 10,6x
Kontraktstillverkare -3,9% 1,1x 11,5x
Medicinteknik -44,3% 4,1x 24,9x
Snitt -41,8% 1,8x 16,8x

Bolagen har ändå klarat sig betydligt bättre än flera andra branscher vi synat de senaste veckorna. Bäst har det gått för kontraktstillverkarna som ackumulerat är ned cirka 4% sett över ett år. Klicka på respektive sektor i tabellen intill för att läsa branschsvepen.

I snitt värderas välfärdsbolagen till 1,0 gånger omsättningen eller 8,4 gånger årsvinsten (P/E) på analytikerprognoserna för 2023E. Det är lägre än snittet avseende både försäljningsmultiplar (1,8x) och årsvinst/rörelseresultat (16,8x).

Vi har köpråd på samtliga omsorgsbolag. Favoriten är Ambea som ingår i Afv-portföljen. Rådet för Academedia är neutral. Aktien värderas också riktigt lågt.

Länk till senaste analys och råd finns i kolumnen bolag nedan.

Bolag Avkastning 1 år % P/E 2023E P/E 2024E EV/Sales 2023E Ebit-marginal 2023E % Årlig tillväxt 2023E-2024E %
Academedia (Neutral) -20,6 7,7 6,4 0,9 6,8 7,1
Ambea (Köp) -27,6 8,6 7,4 1,2 7,3 3,5
Attendo (Köp) -32,6 10,2 7,1 1,1 6,6 8,9
Humana (Köp) -49,5 7,0 5,9 0,7 5,4 5,8
Genomsnitt -32,6 8,4 6,7 1,0 6,5 6,3
Källa: Affärsvärlden / Factset
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold