Revisorn går i god för Northvolts bokföring

Afv kan nu rapportera att revisorn Hamish Mabon från EY har givit Northvolt grönt ljus för räkenskaperna för 2023. En så kallad ren revisionsberättelse innebär att revisorn inte har några invändningar mot att Northvolts anläggningstillgångar bokförs till 60 miljarder kronor trots att verksamheten som ska motivera värdet på anläggningstillgångarna bara omsätter 1 miljard kronor med förluster på 12 miljarder kronor.
Revisorn går i god för Northvolts bokföring - WEB_INRIKES
Northvolts VD Peter Carlsson. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

I tisdags publicerade Northvolt sin Sustainability and Annual Report 2023 på sin hemsida. I och med detta blev det känt att Northvolts fjolårssiffror var sämre än de flesta kunnat föreställa sig, åtminstone om man litat på Northvolts löften om en växande batteriproduktion.

Afv kunde under tisdagen rapportera att Northvolts produktförsäljning inte alls ökade utan tvärtom minskade under 2023. Det är anmärkningsvärt dåligt för att komma från ett “tillväxtbolag” som samma period gick med 12,5 miljarder i förlust just med hänvisning till sin tillväxtstrategi. Att koncernens omsättning stannar på 1,4 miljarder är också slående i ljuset av att Northvolt bokför sina anläggningstillgångar till 60 miljarder kronor.

Tagit del av revisionsberättelsen

Afv kommenterade detta i en separat artikel i tisdags med rubriken Inget besked från Northvolts revisor om värdet på 60 miljarder i tillgångar. Här lyfte Afv fram att den “årsredovisning” som blev känd i tisdags inte innehåller en revisionsberättelse.

Under onsdagskvällen fick Afv information från Northvolt om att revisorn faktiskt har skrivit under en revisionsberättelse för 2023. Northvolt har låtit Afv ta del av revisionsberättelsen trots att själva årsredovisningen under onsdagen ännu inte var registrerad hos Bolagsverket.

“Rättvisande bild”

Enligt Northvolts revisor, Hamish Mabon från EY, så ger Northvolts redovisning “en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild av koncernens finansiella ställning per den 31 december 2023.”

Revisionsberättelsen är helt ren från så kallad “kursiverad text” vilket är samlingsbegreppet för specifik information som problematiserar det faktiska bolagets situation. Detta till skillnad från standardtext som inte tillför någon specifik information till bolagets ägare och andra intressenter.

“Som en del av en revision enligt god redovisningssed i Sverige använder vi professionellt omdöme och har en professionellt skeptisk inställning under hela revisionen”, är ett exempel på intetsägande standardtext från EY:s revisionsberättelse för Northvolt 2023.

INGA BARNSJUKDOMAR

Ett bolags styrelse och indirekt dess revisor har ett tungt ansvar för att säkerställa att tillgångarna i bolaget är korrekt värderade. Kreditväsendet, skattepolitiken och inte minst aktieägarnas intressen bygger på att man kan lita (någorlunda) på tillgångsvärden i en balansräkning. Principen är att alla tillgångsvärden måste kunna motiveras via antingen:

  1. observerbara marknadspriser som tillgången kan säljas för
  2. framtida kassaflöden som tillgången konkret bidrar till att generera

Givetvis finns det inga observerbara marknadspriser för batterifabriker som säger sig vara världsledande men som går med skenande förluster. Enskilda maskiner och fastigheter kan säljas men det är ändå bara en bråkdel av helheten. Northvolts anläggningstillgångar på 60 miljarder måste alltså räknas hem via framtida kassaflöden. Man måste alltså tro att Northvolts nuvarande problem är barnsjukdomar som snart följs av en gyllene skördetid.

Men det är svårt att bortförklara Northvolts låga prestation 2023 som barnsjukdomar. Batterifabriken i Skellefteå började byggas redan 2018 och har varit i produktion sedan 2021. Batteriförsäljningen minskade dessutom 2023 jämfört med 2022.

Det ligger alltså en mycket stor förklaringsbörda på styrelse och revisor när man påstår att tillgångarna är värda 60 miljarder kronor. Till saken hör att Afv inte sett några tecken på att Northvolt gjort väsentliga nedskrivningar längs vägen. 60 miljarder är i princip bruttovärdet av investeringarna så här långt vilket alltså inte tar hänsyn till de oförutsedda problem som Northvolt haft längs vägen eller dagens mycket sämre marknadsutsikter för batterier och el-bilar.

VARFÖR TVÅ OLIKA ÅRSREDOVISNINGAR?

Som kanske framgått av denna och tidigare Afv-artiklar så har alltså Northvolt för vana att producera två helt olika “årsredovisningar”. En som är på 120-170 sidor på engelska med i princip allt som en årsredovisning brukar innehålla inklusive räkenskaper, noter och underskrift av en revisor. Men underskriften avser alltså bara “bestyrkanderapporten” som är helt meningslös. Det saknas revisionsberättelse i Northvolts “Annual Report”. Den finns istället i den svenskspråkiga årsredovisningen som ser helt annorlunda ut. Hälften så lång, inga bilder, suddig text. Denna riktiga årsredovisning skickas in till Bolagsverket (även om 2023 års version ännu inte inkommit) medan den glättiga “Annual Report” presenteras för omvärlden.

Varför gör man så här? Oklart. Northvolts Annual Report är ju till 99,9% en riktig årsredovisning så det förefaller enormt konstigt att man inte går hela vägen till 100%. En tänkbar förklaring är att Northvolt med två olika “årsredovisningar” får en chans att sopa eventuella revisorsanmärkningar under mattan. De två tidigare årsredovisningarna har ju inte inkommit till Bolagsverket förrän framåt september eller november.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold