Ranplan: Budpliktsbud från VD

Huvudägaren tillika VD Per Lindberg lägger ett budpliktsbud på mjukvarubolaget Ranplan Group uppgående till 1,20 kronor per aktie. Det motsvarar en negativ premie på 5,5%.
Ranplan: Budpliktsbud från VD - Engineer Working on Computer
Foto: Ranplan

Ranplan Wireless (1,20 kr) utvecklar och säljer mjukvara som används för att planera trådlösa nätverk. Det kan handla om att modellera hur utrustning ska placeras för att täcka en hotellbyggnad eller ett köpcentrum med optimal wifi-täckning. Eller hur ett 4G-nät ska planeras inomhus utan att det uppstår störningar mot utomhusnäten.

Senaste tolv månaderna (per Q2 2023) omsatte Ranplan 15,8 Mkr. Rörelseresultatet var -26,8 Mkr jämförelsevis. Bolaget har 56 anställda.

VD sedan 2019

Per Lindberg är sedan 1 september 2019 VD för Ranplan (första året som tillförordnad VD då han även satt i styrelsen). Lindberg har varit Ranplans huvudsakliga finansiär i samband och efter noteringen på First North sommaren 2018. Teckningskursen vid noteringen var 10,30 kronor per aktie.

I december gjorde Ranplan en kvittningsemission som innebar att huvudägare tillika VD Per Lindberg kom upp i 54,8% ägande vilket alltså utlöser skyldighet om att presentera ett budpliktsbud inom fyra veckor. Lindberg har tidigare bakgrund som aktieanalytiker inom telekom på ABG Sundal Collier och är även största ägare i mjukvarubolaget Enea (ett innehav värt runt 425 Mkr).

Igår kväll (15/1) presenterade Per Lindberg genom ägarbolaget Goldcup 34506 AB (under namnändring till Per Lindberg BidCo AB) ett kontant budpliktsbud på 1,20 kronor per aktie. Det motsvarar en negativ premie på 5,5% jämfört med gårdagens stängningskurs på 1,27 kr. Jämfört med snittkursen under de föregående 20 handelsdagarna innan budet var premien 12,6%.

Sedan Affärsvärlden började sammanställa bud på den svenska börsen 1 januari 2017 har budpremierna i medeltal varit 30,3% fram till och med 2023. Medianpremien uppgår till 24,4% under samma period. Mer information och statistik om historiska bud finns på Uppköpsguiden.

Acceptperioden väntas inledas omkring den 20 februari och avslutas omkring den 19 mars.

Budet är inte villkorat av att budgivaren får in mer än 90% (nivån som krävs för att tvångsinlösa minoritetsaktieägarna). Däremot uppger budgivaren Lindberg att om han får in mer än 90% av aktierna så avser han begära tvångsinlösen och avnotera Ranplan. Budkommitéen har inte offentliggjort sin rekommendation.

Ranplan tio största ägare Andel
Per Lindberg (per 11 jan 2024) 78,32%
Jinxing Xue 26,56%
Li Hongbing 6,13%
Zhang Jie 3,48%
Joyce Wu 3,32%
Fredrik Lundgren 2,92%
Wilhelm Risberg 2,84%
Wu Qimei 2,30%
Avanza Pension 1,62%
Fang Yibing 1,45%
Källa: Holdings (verifierat 230927)

Per Lindberg utlöste budplikt 18 december då han kontrollerade 54,8% av aktierna. Sedan dess har Lindberg köpt ytterligare aktier och äger numera 78,32% av aktierna. Budgivaren planerar inte för några väsentliga förändringar av Ranplans verksamhet.

Till budkursen 1,20 kronor uppgår börsvärdet till 56,5 Mkr. Det motsvarar en prislapp på 4,7 gånger intäkterna (EV/Sales) räknat på omsättningen på R12M per Q2 2023. Resultatmultiplarna är negativa.

När Ranplan noterades sommaren 2018 var teckningskursen 10,30 kronor per aktie. Ranplan-aktien har sjunkit kraftigt sedan dess. VD Per Lindberg äger nu över 78% av aktierna och som minoritetsaktieägare sitter man definitivt i baksätet.

Vår gissning är att Lindberg kommer få in över 90% av aktierna och att Ranplans börssaga tar slut här.

I tabellen nedan visas andra bolag som är under uppköp och hur aktierna handlas i förhållande till det presenterade erbjudandet. Klicka i fliken ”Villkor” för att se mer info om respektive erbjudande. Exempelvis vederlag, acceptgrad och acceptperiod.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold