Rådändringar: Vinsthemtagning efter kursrusning

Analyser är delvis färskvara. När det hänt mycket med börskursen och/eller i verksamheten så kan det ofta vara läge att se över ursprungsrådet. Idag byter Afv fot om tre bolag.
Rådändringar: Vinsthemtagning efter kursrusning - Hanza

Hanza: Stark organisk tillväxt

De nordiska kontraktstillverkarna har som bekant rejält vind i seglen och har generellt utvecklats mycket stark både operativt och på börsen senaste åren. Hanza (73,70 kr) är inget undantag. Vi köpstämplade aktien i somras då kursen var 41 kr. Tesen var att bolaget stod inför en fin marginalexpansion inom framförallt segmentet övriga marknader som då tjänade 2,9% på Ebita-nivå. Segment huvudmarknader var redan höglönsamt med en marginal på 8,8%.

I höstas presenterade Hanza nya finansiella mål och siktar på att omsätta 5 miljarder med 8% Ebita-marginal år 2025. Vi upprepade då köprådet på aktien, men lyfte fram skuldsättningen som en sten i skon. I mitten av november gjorde Hanza en riktad emission och tog in 147 Mkr från en rad institutionella investerare (teckningskurs 42 kronor per aktie).

Idag 14 februari kommer bolaget med en fin alla-hjärtans-dag-present till aktieägarna. Den organiska tillväxten i Q4 var 29,3% och Ebita uppgick till 63,3 Mkr (43,1) med en marginal på 6,3% (6,0). Direktfakturering av energi och visst material utan påslag påverkade marginalen negativt. Marginalen för huvudmarknaderna var 7,4 % (8,3) på helårsbasis medan Övriga marknader redovisade 4,5 % (3,6). I Q4 isolerat var marginalen för Övriga marknader 5,5 % (2,3).

Aktien stiger rejält och är i skrivande stund upp 10% på beskedet. VD Erik Stenfors framhäver att bolaget inte ser någon avmattning i efterfrågan och att orderboken vid årsskiftet var rekordhög “En orsak är vår kundbas som består av stabila bolag i branscher som inte påverkas direkt av en nedgång i konsumentledet, såsom energibolag, säkerhetsprodukter, returautomater, försvarsindustri, gruvindustri mm.“, skriver Stenfors.

Givet att Hanza skulle nå sina finansiella mål år 2025 (5 Mdkr omsättning, 8% Ebita-marginal) värderas aktien till runt 8 gånger rörelsevinsten. Når Hanza målen finns troligen fortsatt bra uppsida i aktien men jobbet skall också göras. Aktien är upp 50% från årsskiftet och 80% från vårt köpråd i somras. Vi tar hem vinsten och sänker rådet till neutral och kommer fortsatt bevaka Hanza och de övriga kontraktstillverkarna.

Inwido: Krossar förväntningarna – och orderstocken

I höstas skrev vi gillande om fönsterkoncernen Inwido (122,40 kr), se länk bredvid.

Marknaden för kapitalvaror kopplade till bygg och renovering är mycket osäker i spåren av skenande kostnader för hushållen och svag bostadsmarknad. Samtidigt finns en liten ljuspunkt i det att Inwidos produkter minskar energiförbrukningen. Det skulle kunna få den som funderar på att byta fönster att göra det förr snarare än snarare, för att sänka energiförbrukningen medan elpriserna är höga.

I förra veckan släppte bolaget ett starkt bokslut med 10% organisk tillväxt i fjärde kvartalet och en stabil rörelsemarginal kring dryga 12%. Ett riktigt styrketecken som fick aktien att stiga 9%.

Samtidigt är det tydligt att mycket av de starka siffrorna kommer på bekostnad av att man betat av orderstocken. Vid utgången av fjärde kvartalet var orderboken 15% mindre än samma tidpunkt året innan, eller hela 20% om man justerar för genomförda förvärv. Det gör framtiden mer osäker än tidigare.

Inwido brukar vara en billig aktie och så är fallet även nu kring 9 gånger rörelseresultatet (EV/Ebita). Vi väljer ändå att syna något kvartal från sidlinjen för att se vad som händer med efterfrågan under det mycket osäkra läge som är. Avkastningen för köprådet blev +19%.

Bodyflight: Finns det lyftkraft kvar?

För en dryg månad sedan gav vi ett köpråd på Bodyflight (2 kr). Ett upplevelsebolag som äger två vindtunnelanläggningar där man med hjälp av kraftfulla fläktar kan få en människa att sväva i luften för att simulera ett fritt fall.

Byggnationen av Bodyflights andra anläggning i Göteborg satte bolaget i skuld. Tyvärr stod den klar bara knappa året innan coronapandemin fick efterfrågan att blåsa bort. Efter det har kapacitetsutnyttjandet inte återhämtat sig. Vi såg ändå uppsida i aktien i ett scenario där bolaget får upp farten och lyckas beta av skulderna under kommande år.

Samtidigt finns många risker. Den största är bolagets balansräkning. Bolaget har lån på 16 Mkr vilket kan ställas i relation till kassan på bara en halv miljon och det årliga kassaflödet runt 5 Mkr. En annan fråga är om vindtunnelflygande någonsin kommer bli lika hett som toppåret 2017 eller om det mest var nyhetens behag.

Sedan vårt råd har aktien sakta men säkert letat sig upp mot 2 kronor – en uppgång på över 40%. Att skriva om små mikrobolag innebär ett särskilt ansvar och det är möjligt att aktien fått viss medvind av vårt råd. Samtidigt är det en viktig påminnelse att ett råd från Afv är som mest aktuellt kring den kurs och med de förutsättningar som rådde vid tillfället för analysen. Om en aktie handlas upp till en nivå där ett köpråd inte längre känns befogat ser vi det som vårt uppdrag att informera om det.

I ett optimistiskt scenario är aktien fortfarande en möjlig dubblare från de här nivåerna. I vårt huvudscenario har potentialen dock minskat, till drygt 20% på några års sikt. Det räcker inte för köpråd i ett mikrobolag med alla de risker som finns. Vi ställer oss därför neutrala till Bodyflight. I bokslutet som kommer 24:e februari visar bolaget upp siffrorna för det viktiga fjärde kvartalet. Det kan ge nya indikationer om vilket framtidsscenario som verkar mest troligt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Carnegie Fonder
Annons från AMF
Annons från AMF