Kommentar Rådändring
Rådändring: Surgical Science och Ferroamp
Surgical Science (Köp –> Neutral) +50%
I våras köpstämplade vi medicinteknikbolaget Surgical Science, SUS (250 kr). Bolaget utvecklar och säljer lösningar för medicinsk simulering. Produkterna utgörs av virtuella träningsverktyg som används av kirurger och kan närmast beskrivas som ett slags flygsimulator som läkare och vårdpersonal kan öva på.
Syftet är att minska antalet dödsfall, vårdskador och kostnader som uppkommer inom vården på grund av misstag eller ineffektivitet. Marknaden spås växa med omkring 12-15% per år framöver enligt branschbedömare.
Surgical Science är den ledande aktören i nischen och har en rad välrenommerade kunder som säljer lösningar inom robotkirurgi. Till exempel Intuitive Surgical, Meere Company, CMR Surgical och Medtronic.
Q1-rapporten i våras var riktigt stark. Den organiska tillväxten var 38% och rörelsemarginalen (justerad Ebit-marginal) landade på 25,9% (16,0). Aktien steg då hela 29% på beskedet och handlas nu kring 250 kronor. På analytikerprognoserna för 2024E värderas SUS-aktien nu till 11 gånger intäkterna (EV/Sales) samt 38,3x gånger rörelsevinsten (EV/Ebit).
Efter drygt 50% kursuppgång sänker vi köprådet till neutral. På lång sikt är SUS fortsatt intressant med exponering mot den strukturellt växande marknaden för robotkirurgi. Kortsiktigt är värderingsbågen dock väl hårt spänd.
Ferroamp (Sälj –> Neutral) -70%
Ferroamp (11 kr) säljer ett egenutvecklat system för energi- och effektoptimering. Systemet integrerar elproduktion från solceller med elbilsladdning och batterilager och gör det möjligt att använda elen mer effektivt.
I september 2022 köpstämplade vi aktien, se analys här, då stod aktien i 65 kronor. Men en svag Q3-rapport och att VD Krister Werner fick sparken gjorde att vi bytte fot och slog om till ett neutralt råd (kurs 57 kr). Vi såg också risk för att aktiemarknaden skulle flytta mer fokus mot bolagets balansräkning. “Ferroamp bränner omkring 80 Mkr på årsbasis och i kassan finns nu bara 100 Mkr kvar. Detta lär hamna i fokus närmsta kvartalen om inte kassaflödet hastigt vänder till det bättre”, skrev vi.
Under första kvartalet 2023 växte Ferroamp omsättningen med hela 129% till 95 Mkr (42). Bruttomarginalen var dock usel och uppgick till låga 4,9% eller 14,5% exklusive spotköp (28,6) och rörelseförlusten accelererade till -31 Mkr (-7). Ferroamp aviserade samtidigt att bolaget skulle göra en företrädesemission på 220 Mkr. Villkoren var inte kända och vi landade i följande slutsats: “Det är svårt att värdera Ferroamp i dagsläget när långsiktig lönsamhet är svårbedömd och ifrågasatt.” Rådet blev sälj.
Emissionen tecknades till drygt 90% med stöd av teckningsrätter medan resterande knappa 10% tecknades utan stöd av teckningsrätter. Ferroamp tillfördes således 220 Mkr. Aktien har utvecklats riktigt svagt senaste månaderna med en kursfall på över 70% och handlas nu kring 11 kronor. Q2-rapporten presenteras 24 augusti.
Styrelseledamot Claes Mellgren köpte aktier för 5 Mkr i mitten av juli (kurs 12 kronor). Osäkerheten kring Ferroamps långsiktiga marginaler är fortsatt intakt men efter kurskollapsen slopar vi vårt lyckosamma säljråd.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser