Qlife: Handelsstart med blodsmak

Det blev en dålig debut för instrumentbolaget första handelsdagen på First North. Inte direkt konstigt när börsen rasat efter teckningstidens slut.
Qlife: Handelsstart med blodsmak - device og telefon (1)
Bolagets produkt Egoo.health.

Idag noteras Qlife Holding (9,20 kr) på First North. Företaget har 17 anställda, verksamheten i Danmark och utvecklar ett analysinstrument för patientnära övervakning. Instrumentet kallas Egoo Health och analyserar blodprov.

I korthet är idén att göra det så enkelt, billigt och exakt att patienter själva kan övervaka sjukdomar och läkemedelsdosering i hemmet istället för att åka till sjukhuslabb för provtagning.

Det blev ingen stark debut. Teckningskursen var 12,30 kr vilket innebär att aktien är ned 23 procent i skrivande stund. Den som tecknade fick även en teckningsoption så att säga på köpet. Två sådana optioner ger rätt att teckna en ny aktien för 17,50 kr om ett år. Optionen noteras på börsen och står i 0,70 kr.

Bolaget noterades till en värdering på 130 Mkr medan dagens börsvärde är cirka 105 Mkr.

När Börsplus synade förutsättningarna för Qlife-noteringen landade vi i en femma i tärningsbetyg – på vårt lite speciella vis att utvärdera förhoppningsbolag. Det innebär ett råd att teckna aktien. Vi gillade grundarnas bakgrund som veteraner i branschen och att produkten har fått CE-märkning och är redo för försäljning.

En riskfaktor vi pekade på var svaga finanser. Kursutvecklingen är relevant här. Om teckningsoptionerna inte ger det tillskott på 35 Mkr som de avser, så tror vi Qlife tvingas hämta in pengar på annat vis. Svaga finanser renderade i en av två varningsflaggor för Qlife, enligt IPO-guiden.

Kursutvecklingen är en besvikelse men den är väntad – och illustrerar en risk med små IPO-bolag. Nämligen väntetiden. Investerare som var intresserade av Qlife kunde teckna till senast 7 februari. Sedan fick man vänta 24 dagar till idag, 2 mars, innan handeln startade.

Som bekant har en del hänt under perioden. Börsen har rasat 9 procent och många mindre Life Science-bolag mer än så.

Väntetider på 24 dagar är inget ovanligt alls i mindre börsnoteringar. Den gav inte ens en flagga i Qlife-fallet eftersom dessa utdelas först om väntetiden tillhör den sämste fjärdedelen bland relevanta bolag. I detta fall är det relevant att jämföra med andra mikrobolag. Då krävs en väntetid på 41 dagar för att varningsflagg ska hissas.

Väntetiden är en faktor som skiljer mikro- och småbolag radikalt från storbolag. När bolag som EQT, Karnov, SATS och liknande noteras är det ovanligt med en väntetid på mer än två dagar.

Kika in på IPO-guiden för att läsa intressant fakta om andra aktuella noteringar. 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase