QBNK: Genomför strategisk översyn

Mjukvarubolaget QBNK meddelar att de kommer genomföra en strategisk översyn för att maximera aktieägarvärdet. Aktien stiger tvåsiffrigt på beskedet. Afv kartläggning visar att det har skett en hel del konsolidering bland mindre mjukvarubolag de senaste åren.
QBNK: Genomför strategisk översyn - QBNK Rydell
QBank tillhandhåller mjukvarulösningar för att hantera digitala tillgångar som till exempel att lagra bilder, filmer, dokument och andra digitala filer. Marknadsnischen kallas för DAM, Digital Asset Management.
Kommentar QBNK
Vad: Strategisk översyn + prel siffror Q4 2024
Aktien: +15%
Råd: Neutral

QBank (6,65 kr) är ett mjukvarubolag som utvecklar och säljer molnbaserade produkter och tjänster som effektiviserar det digitala arbetet för företag och myndigheter. Några välkända kunder är Coop, Stena, Dometic och JM.

Grundades 2023

QBank grundades år 2003 och noterades på Spotlight Stock Market 2014. Största ägare är tidigare finansmannen Fredrik Grevelius (tidigare VD för investmentbolaget Öresund) med 21,5% av aktierna. Investeraren Per Ekstrand är näst störst med 16%.

Anna Gomes är VD sedan hösten 2022 och var dessförinnan försäljningschef på bolaget i cirka ett år. Gomes äger aktier för drygt 0,1 Mkr. Ordförande Kjell Duveblad har 2% av aktierna. Styrelse och ledning äger totalt cirka 47% av aktierna i QBNK

Marknadsnischen kallas Digital Asset Management (DAM) och spås växa med runt 15% per år fram till 2029 enligt branschbedömare. Det handlar typiskt sett om att hantera, samla in, kategorisera och lagra bilder, filmer, dokument och andra digitala filer. Syftet är att hantera digitala tillgångar och automatisera processer för att skapa snabbare och effektivare kommunikation till lägre kostnad.

Strategisk översyn

Idag (15/1) meddelar styrelsen i QBNK att de inleder en process för att utvärdera strategiska alternativ för att maximera värdet för aktieägarna. Det kan inkludera en försäljning av bolaget eller “andra möjliga transaktioner”. Samtidigt offentliggör QBNK viss preliminär finansiell information för Q4 2024. Aktien stiger cirka 15% på beskedet.

Anlitar Redeye

QBNK har anlitat RedEye som finansiell rådgivare för att bistå styrelsen i översynen av strategiska alternativ. Törngren Magnell & Partners Advokatfirma har utsetts till legal rådgivare i samband med översynen.

Det finns ingen fastställd tidsplan för slutförande av översynen. QBNK kommer inte kommentera översynen förrän något slutgiltigt beslut fattats.

Per den 1 januari 2025 hade QBNK årliga återkommande abonnemangsintäkter (ARR) om 35,7 Mkr. För 2025 är ambitionen fortsatt omsättningstillväxt och att redovisa ett positivt rörelseresultat (Ebit) för helåret.

Vid årsskiftet hade QBNK 21 Mkr i kassan och inga räntebärande skulder. Bokslutet presenteras i sin helhet den 7 februari.

Värdering QBNK 
EV/Sales (per Q3 2024) 1,1x
EV/ARR (per 1 jan 2025) 1,2x
EV/Ebit (per Q3 2024) neg

Värderas till 1,2x ARR

Bakåtblickande värderas QBNK till 1,1x omsättningen eller 1,2x värdet av bolagets årligt återkommande intäkter (EV/ARR).

Tabellen nedan visar en sammanställning av de mjukvarubolag som fått bud på sig/köpts upp de senaste åren. Exempelvis har det kommit bud på Karnov, Carasent och Sleep Cycle som inte gick igenom.

Budpremien har varit 68,6% i snitt (60,5% median). I snitt har budgivarna betalt 5,5 gånger omsättningen (EV/Sales) bakåtblickande vid budtillfället. Medianen är 4,5x omsättningen.

Sett till rörelsevinsten har snittmultiplarna varit 44,8x (EV/Ebit) medan medianen var 29,7x.

Multiplarna har dock skiljt sig kraftigt avseende stora och mindre bolag. Till kurs 6,65 kronor har QBNK ett börsvärde på 65 Mkr.

Bolag Börsvärde Budpremie EV/Sales R12M
Zignsec 303 Mkr 115,6% 3,4x
Mestro 184 Mkr 84,0% 4,8x
Genesis IT 224 Mkr 76,3% 2,4x
Digizuite 279 Mkr 37,5% 6,9x
BuildData 241 Mkr 49,6% 1,8x
Snitt: 238 Mkr 72,6% 3,9x

Lägre multiplar bland mindre bolag

För mjukvarubolag som blivit uppköpta och som har ett börsvärde på cirka 300 Mkr eller lägre har budpremien i snitt varit 73%. Budgivarna har betalt 3,1x omsättningen (EV/Sales) bakåtblickande vid budtillfället. Ett exempel på en strategisk översyn som resulterade i ett bud var på Zignsec. Översynen inleddes i april 2024 och budet kom i september 2024.

GenesisIT (affärssystem för butiksnät) och BuildData (mjukvarusystem inom bygg- och fastighetsteknik) som är minst, köptes upp för runt 2x omsättningen.

Dolt strukturvärde?

Sommaren 2023 köptes QBNK:s danska konkurrent Digizuite upp, som tidigare var noterade på danska börsen. Köparen var mjukvarukoncernen Luxion Group. Budpremien uppgick till 37% och motsvarande en värdering på 303 MDKK. Prislappen landade på 6,9x omsättningen (EV/Sales) bakåtblickande samt 7,5x ARR (årligt återkommande intäkterna).

Alltså en betydligt högre värdering än vad QBNK själva värderas till. Kanske finns det dolt strukturvärde som styrelsen nu vill lyfta fram. Som investerare ska man troligen inte förvänta sig en multipel på 5x omsättningen vid ett potentiellt uppköp. Snarare runt 2-4 gånger. QBNK har de senaste åren värderats kring 1 gånger omsättningen.

God marknadstillväxt

DAM-marknaden spås sagt att växa kring 15% per år. Efter att styrelsen för några år sedan beslutade om att satsa ännu mer på tillväxt har QBNK gått med förlust. För 2025 är målsättningen att återigen visa svarta siffror. Att QBNK når lönsamhet kan också vara en viktig katalysator för en potentiell budgivare. Då det är enklare att förvärva och integrera ett bolag som går med vinst. Snarare än att behöva fokusera på att skära kostnader.

QBNK har en solid balansräkning med en nettokassa på över 20 Mkr. Aktien värderas lägre än flera andra av börsens mindre mjukvarubolag. Investerare som gillar “speciella situationer” kan överväga en post. På de premisserna kan aktien vara köpvärd. Likviditeten i aktien är dock mycket klen. Sammantaget är vi neutrala till QBNK.

Det blir spännande att följa den strategiska översynen. Danska serieförvärvaren EG eller Visma skulle kunna vara potentiella köpare.

QBNK tio största ägare Andel
Fredrik Grevelius 21,5%
Per Ekstrand 16,0%
Avanza Pension 14,6%
Ola Knutsson 6,3%
Ludvig Thureson 5,6%
Patrik Brummer 4,7%
Kjell Duveblad 3,6%
Jacob Philipson 2,6%
Adrian Brummer 2,0%
Anton Bengtsson 1,8%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser