IPO-guiden Kommentar Purefun Group
Purefun Group: Trotsar börsoron
Purefun Group (27 kr) är ett e-handelsbolag som säljer vuxenleksaker genom sajten Vuxen.se (92% av omsättningen) samt produkter för hundar på sajten doggie.se (8%). Den svenska hemmamarknaden står för cirka 75% av omsättningen. Bolaget är lönsamt (7-9% i Ebit-marginal) och omsätter omkring 150 Mkr på rullande tolv månader.
Affärsvärlden skrev som brukligt en analys inför noteringen.
Purefun har uppvisat god tillväxt över tid. Returgraderna inom vuxenleksaker är låga vilket skapar förutsättningar för god lönsamhet. Däremot är returgraderna högre inom hundprodukterna. Bolaget har drygt 20% marknadsandel inom vuxenleksaker i Sverige. Att lanseringen i övriga Norden blir lyckad är en viktig värdedrivare.
Insynsägandet är högt då makarna Ahlén kommer äga cirka tre fjärdedelar av aktierna. Låg andel fria aktier (free float) brukar innebär låg likviditet i aktien. Att insiders äger mycket aktier är viktigt men vi hade gärna sett en mer diversifierad ägarbild. Investerare som gillar småbolag och e-handel kan möjligen överväga en post. Men vi stannar vid ett neutralt råd.
Grundarna fortsatt storägare
Makarna Ahlén som grundat bolaget sålde i samband med erbjudandet aktier för cirka 57 Mkr. Ingen nyemission genomfördes och Purefun tillfördes alltså inget nytt kapital.
72% av erbjudandet var på förhand säkrat av teckningsåtagare. Att färre än hälften av teckningsåtagandet inte visas föranledde en flagga för bristfällig information i IPO-guidens granskning.
Hög teckningsgrad
Intresset för att teckna aktier beskrivs som stort och anmälningar för 190 Mkr inkom. Det motsvarar en teckningsgrad på ungefär 335%. Det är en relativt hög nivå jämfört med en hel del andra noteringar under 2022.
I skrivande stund handlas aktien kring 27 kronor. Vilket motsvarar en uppgång på cirka 9% från teckningskursen 25 kronor. Det får ses som klart godkänt med tanke på börsoron då breda index är ned över 3% för tillfället.
Framöver är viktiga värdedrivare att Purefun fortsätter tillväxttrenden både i Sverige samt i övriga Norden. Samtidigt som lönsamheten hänger med. Andra bolag med exponering mot e-handel som noterats under andra halvan av 2021 och som kan vara värda att följa är Viva Vine Group och Söder Sportfiske.
Läs om fler aktuella börsnoteringar på IPO-guiden
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser