Profoto: Ingen blixt från en klar himmel

Profoto säljer ljussättningsprodukter för fotografer och har USA som största marknad. Bolaget kommer nu med en vinstvarning. Resultatet halveras i Q1 och utdelningen slopas. Profoto har nu uppvisat negativ organisk tillväxt i 9 av de senaste 13 kvartalen. Dessutom finns osäkerhet kring hur AI kommer att påverka Profoto.
Profoto: Ingen blixt från en klar himmel - Profoto Rydell
Foto: Profoto
Kommentar Profoto
Vad: Vinstvarning
Aktien: -15%
Råd: Neutral

Profoto (28,50 kr) utvecklar och säljer ljussättningsprodukter för professionella fotografer. Det handlar om egna produkter såsom blixtar, ljusformare och andra tillbehör. Storsäljaren är blixtar som inte monteras på själva kameran, utan är fristående. Inom den kategorin har Profoto omkring 20% global marknadsandel.

Bolaget verkar främst i premiumsegmentet där produkterna kan vara flera gånger dyrare än budgetutrustning. Profoto har försäljning i över 50 länder där USA är den klart största marknaden med cirka 40% av omsättningen. Storbritannien, Japan och Kina är andra viktiga marknader. Sverige är en liten marknad i sammanhanget.

VD storägare

Största ägare och VD sedan 1997 är Anders Hedebark som äger 38% av bolaget. Näst störst är medgrundaren Conny Dufgran med drygt 15% av aktierna.

Vinstvarning

Idag kommer Profoto ut med en vinstvarning inför Q1-rapporten. Aktien faller tungt på beskedet och är i skrivande stund ned 15%.

Profoto Q1 2025 prel Q1 2025E Q1 2024
Omsättning 164 Mkr 175 Mkr 171 Mkr
Tillväxt Y/Y -4,1% 2,6% -25,3%
Organisk tillväxt -3,7% -1,0% -24,6%
Rörelsekostnader 147 Mkr 135 Mkr 137 Mkr
Tillväxt Y/Y 8% -1% -13%
Ebit 17 Mkr 40 Mkr 34 Mkr
Ebit-marginal 10,4% 23,0% 20,1%
Resultat per aktie 0,82 kr 0,66 kr

Utvecklingen i första kvartalet påverkas av utmaningar i USA som är bolagets största marknad. Försäljningen på koncernnivå minskar runt 4%. Väntat var +3% tillväxt.

Nedan följer utvecklingen per geografi.

  • APAC: 32 Mkr (31) +4,3%
  • EMEA: 64 Mkr (62) +2,6%
  • Amerikas: 68 Mkr (77) -12,1%

Halverat resultat

Försämringen i USA beror på “det rådande ekonomiska läget, vilket skapat osäkerhet och minskad investeringsvilja bland kunderna”. Återförsäljare har blivit särskilt försiktiga när många kunder avvaktat med beställningar.

Rörelseresultatet halveras från 34 Mkr till 17 Mkr med en marginal på 10,4% (20,1). Det kraftiga resultattappet beror på nedgången i USA i kombination med negativa valutakurseffekter. Exklusive negativa valutaeffekter var marginalen runt 15% i Q1.

Slopar utdelning

På grund av rådande marknadsläget föreslår styrelsen nu att tidigare förslaget om utdelning dras tillbaka. I samband med bokslutet i februari föreslog styrelsen att dela ut 2 kronor per aktie (3,75) motsvarande 80 Mkr (150).

Däremot ligger förslaget om ett återköpsprogram av aktier upp till 10% av kapitalet fram till årsstämman 2026 kvar. “Genom detta förslag ökar Profoto sin finansiella flexibilitet i denna tid av osäkerhet”. Att förslaget om återköp är kvar är kanske bra. Det är ju inte säkert att Profoto faktiskt kommer att genomföra återköp utan att de har mandat att göra det. Att utdelningen dras tillbaka innebär ju att bolaget behåller pengarna och inte försämrar balansräkningen i ett osäkert läge. Det är bra.

Vidare lyfter Profoto fram att bolaget under det senaste året “genomfört tre framgångsrika blixtlanseringar och byggt upp en framtidssäkrad blixtportfölj” (alltså produkter med fotoblixtar).

“Med en komplett och till stor del förnyad produktportfölj inom blixt samt den nyligen lanserade L1600D inom LED kan Profoto fokusera och effektivisera produktutvecklingen med bibehållen konkurrenskraft” skriver bolaget i pressmeddelandet.

Kostnadsbesparingsprogram

Profoto har beslutat att genomföra ett besparingsprogram för att minska kostnadsbasen med cirka 20%. Full effekt av besparingarna väntas realiseras under andra halvåret 2025.

I pressmeddelande uppger VD Anders Hedebark Vi står inför en utmanande marknadssituation, särskilt i USA, och agerar nu kraftfullt med kostnadsreduktioner för att säkra vår framtida lönsamhet. Samtidigt fortsätter vi att investera strategiskt i LED för att ta en premiumposition inom film- och LED-marknaden och för att bibehålla vår ledande position inom innovativa ljussättningslösningar”.

Senast vi synade Profoto var i höstas. Då stod aktien i 52 kronor. Efter dagens kursras handlas aktien i 28,50 kronor vilket är ett tapp på 45% sedan i höstas.

På rullande tolv månader per Q1 2025 omsätter Profoto nu 724 Mkr med rörelseresultat och marginal på 150 Mkr respektive 20,7%.

Profot0 R12M
EV/Sales 1,8x
EV/Ebit 8,9x

9x EV/Ebit bakåtblickande

Aktien värderas nu till 1,8x omsättningen och knappt 9x rörelsevinsten bakåtblickande. Det är lågt.

Samtidigt är osäkerheten stor. Dels har bolaget en tveksam organisk försäljningsutveckling. Den organiska tillväxten har varit negativ i 9 av de senaste 13 kvartalet (från Q1 2022-Q1 2025). Det är inget bra betyg.

AI – ett hot

Dels finns en osäkerhet kring hur AI kommer påverka Profoto långsiktigt. I våra tidigare analyser har vi tagit upp AI som en tydlig risk.

Redan idag kan vi konstatera att AI påverkar fotomarknaden. Utvecklingen inom AI sker dessutom väldigt fort. Det finns idag med hjälp av AI möjligheter att skapa realistiska bilder utifrån textinstruktioner. Det innebär att företag exempelvis kan generera bilder istället för att anlita fotografer. Behovet försvinner naturligtvis inte helt men det minskar i alla fall.

Så agerar insiders

Inga insynstransaktioner finns registrerade senaste året. Varken köp eller sälj.

På de oreviderade analytikerprognoserna för 2025E värderas Profoto nu till P/E 9,3x samt EV/Ebit 8,0x. Dessa prognoser kommer behöva revideras ned.

Trots kursfallet lockas vi inte av Profoto. Den definitiva Q1-rapporten presenteras den 7 maj. Det ska bli intressant att se om insynspersoner köper aktier efter rapporten presenterats. Vi står vid sidlinjen med ett neutralt råd.

Profoto tio största ägare Andel
Anders och Helén Hedebark 38,1%
Conny Dufgran 15,3%
Lovisa Hamrin (Herenco) 11,0%
Svolder 5,3%
Lannebo Kapitalförvaltning 4,6%
Hans Eckerström 3,1%
Aeternum Capital AS 3,0%
Investment AB Spiltan 2,1%
Norges Bank Investment Management 1,5%
Livförsäkringsbolaget Skandia 1,2%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från VECKANS FÖRETAG